Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivna ideja

Zahovič: Regionalna liga mogla bi se pretvoriti u cirkus!

26.11.2014., Split - Nezadovoljstvo uprave Hajduka na svu srecu nije se odrazilo na mladje uzraste. Jutros se igra utakmica pionira Hajduka i Dinama u dobroj atmosferi. Policija je ipak u pripravnosti. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/8
07.12.2016.
u 13:14

Već je postignut i načelni dogovor o nekoliko ključnih kriterija takvog natjecanja, a spomenimo da je Uefa nedavno upalila zeleno svjetlo za razvoj toga projekta

Opet se nešto kuha u svezi regionalnog nogometnog povezivanja. U Zagrebu je, naime, u ponedjeljak održan sastanak stručnih rukovodstava sedam nogometnih saveza iz jugoistočne Europe – Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija i Mađarska – a tema je bila osnivanje zajedničke nogometne lige za mlađe dobne kategorije muških i ženskih klubova.

I svi su se složili da je velik razvojni potencijal natjecanja u kojem bi se okupili klubovi sedam zemalja u kojima živi 30-ak milijuna ljudi. Već je postignut i načelni dogovor o nekoliko ključnih kriterija takvog natjecanja, a spomenimo da je Uefa nedavno upalila zeleno svjetlo za razvoj toga projekta.

Uefa dala zeleno svjetlo

Je li moguće organizirati takvo natjecanje, kakvi bi problemi pratili osnivanje lige, što takva liga donosi klubovima i savezima? Odgovore na ta pitanja potražili smo u razgovorima s predstavnicima Maribora i beogradskog Partizana, najprije nam se javio sportski direktor Maribora Zlatko Zahovič:

– Ideja je sa sportske strane pozitivna, ali tko će to platiti? Svi klubovi iz regije imaju velike novčane teškoće, nema TV prava, a u normalnim okolnostima TV prava čine 60 posto klupskih proračuna. Dakle, sportski gledano, to je super, međutim, ako nema novca, onda je sve to bez veze!

A pitanje sigurnosti?

– Gledajući sa slovenske strane, ne postoji problem (ne)sigurnosti. Ali, financije su veliki problem, ta bi liga donijela još veće troškove. Pa čak i da se nađe sponzor koji bi pokrio isključivo troškove, kakvu bismo korist mi u klubovima imali od toga? Praktički bi sponzor kupio to natjecanje i mi bismo igrali za njega, pa to je cirkus! Primjer vam je košarkaška ABA liga – sponzor plaća samo troškove, a oni igraju!? Za koga? I svi klubovi propadaju, pa to je smiješno... E sad, bila bi to druga priča kad bi bilo uloženo više novca, ne samo za pokrivanje troškove. Kad bi na ovim prostorima došlo do ekonomskog boljitka, onda bi svi bili zadovoljni i ne bi bilo problema ni u klubovima, ni na terenima, a ni na tribinama, to je tako – smatra Zahovič.

Iliev: Sport spaja ljude

Sportski direktor beogradskog Partizana Ivica Iliev kaže:

– Odlična je to inicijativa koja bi podigla razinu nogometa na ovim prostorima, ponovo bi oživjeli neki brendovi iz bivše države. Primjer dobre organizacije je košarkaška ABA liga, znam da se se stalno govori o pitanju sigurnosti, no ne vjerujem da bi bilo problema. Civilizirani smo, a jedini je preduvjet da države čvrsto stanu iza tog projekta. Jer, nitko nije jači od države – kaže Iliev.

Ipak, ima primjera kad su čak i sportaši bili napadnuti – prije tri mjeseca u Zagrebu su huligani napali mlade vaterpoliste Partizana, prije mjesec i pol dana u Baru je kamenovan autobus s nogometašima Jelse...

– Realizacija Regionalne lige bila bi na dobrobit nogometa u svim zemljama regije. Vjerojatno je prerano za takvo natjecanje u seniorskoj konkurenciji, ali ovo su djeca i smatram da ne bi bilo sigurnosnih problema – zaključio je sportski direktor Crvene zvezde Blažo Raosavljević. 

Komentara 10

TR
tragurion1954
13:22 07.12.2016.

Što dalje od tzv. regije!!!

MA
maliMalecki
13:42 07.12.2016.

Dalje jedni od drugih uz dužno poštovanje!

Avatar Made in Germany
Made in Germany
14:01 07.12.2016.

Kao civilizirani Europljani, Hrvati i Slovenci bi se trbebali zahvalit na ovom takmicenju i alternativu potrzait u zajednickom ligama sa narodima iste Kulture i povijest. Sa Austrijancima, Svicarcima, Cesima, Poljacima itd. Ili, najbolje, igrat i dalje svoje vlastite lige. Umjestoo Hrvatske i Slovenije, ovi bi trebali pitat Kosovo, Bugarsku, Tursku, Rusiju i Grcku za sudjelovanje. Hrvatska nikakvu dobit nema u tom drustvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije