Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Tenis

Teniski savez 
Srbije prisvojio uspjehe Hrvata Franje Punčeca, 
Josipa Palada i 
Nikole Pilića

Kad Franju Punčeca, Josipa Paladu, Dragutina Mitića, Boru Jovanovića i Nikolu Pilića proglase srpskim "teniserima", onda čovjek ne može a da se ne nasmije.
08. ožujka 2015. u 14:23 84 komentara 4407 prikaza
Nikola Pilić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Pod naslovom "Srbija u Davis kupu" službeni bilten koji je Teniski savez Srbije izdao povodom dvoboja između Srbije i Hrvatske u Kraljevu između ostaloga donosi i ove rečenice:

"Prva godina u kojoj je naša reprezentacija sudjelovala u Davisovu kupu bila je 1927. Ukupno 89 godina nalazimo se u vodama ovog natjecanja i u olimpijskoj 2008. slavili smo osam desetljeća otkada su naši momci zakoračili u Davisov kup. Odigrali smo do sada 206 susreta, pobijedili u 123, izgubili 83. Proveli smo 17 godina u Svjetskoj skupini, počevši od 1981. godine."

Nije to ništa novo, Srbi su i sve olimpijske medalje koje je osvajala Jugoslavija prisvojili kao svoje, pa su za njih tako medalje osvajali i Mate Parlov, Matija Ljubek, Miroslav Cerar... Slavilo se 100 srpskih zlatnih olimpijskih medalja, iako prilikom osvajanja niti jedne od njih nije svirana srpska nego jugoslavenska himna. Rade to, dakle, i u drugim sportovima, ali u tenisu to doista izgleda groteskno.

Kad Franju Punčeca (na fotografiji), Josipa Paladu, Dragutina Mitića, Boru Jovanovića i Nikolu Pilića proglase srpskim "teniserima", onda čovjek ne može a da se ne nasmije.

No, autori priloga ni u tome nisu bili dosljedni. U dijelu u kojem se govori o rekordima u reprezentaciji ipak su željeli malo više srpskih igrača, pa rekorderi po broju pobjeda nisu Punčec (42-20) i Palada (42-32), nego Janko Tipsarević (40-17) i Nenad Zimonjić (40-25), ali su Piliću i Jovanoviću ostavili da budu najbolji "dubl tim" sa sedam pobjeda i osam poraza.

No, službena stranica Davisova kupa (daviscup.com) spušta Srbe na zemlju. Tamo lijepo piše da je prva godina igranja reprezentacije Srbije u Davisovu kupu 1995. (iako se tad još zvala SR Jugoslavija). Dakle, dvije godine nakon (samostalne Hrvatske) koja je krenula 1993.

A SFR Jugoslaviju ostavimo neka miruje, ostavimo je povijesti. Kako se ne smije posezati za tuđim teritorijem, tako se ne bi smjeli prisvajati niti tuđi sportaši, pa ni njihove pobjede i medalje.

>> Đoković najbolji sportaš s prostora bivše Jugoslavije, Dražen drugi, Janica treća

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • luena 01:

    Ma meni su nekak dragi ti srbi i Lionel Messie je srbin ,tako smo citali u vl-u pa zasto ne bi uspjehe Punceca, N.Pilica isto tako sebi pripisali i prisvojili.. Siljili su oni na jos vise sad su to samo sportasi...

  • Gumba017:

    Ove novine se, jako puno, bave tom zaostalom Srbijom . Uopce nas ne zanimaju. Malo vise vijesti iz EU.

  • Zahumlje:

    Jugoslavija je bila Velika Srbija.