Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barjaktar Natko Zrnčić-Dim

Za tehnike nošenja zastave moram pitati Janicu i Ivicu

Natko Zrnčić Dim
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/8
03.02.2018.
u 20:22

Jako mi je drago da mi je pripala ta čast da nosim zastavu koju su prije mene nosili neki od najvećih sportaša koje smo ikad imali - kaže Natko

U vrijeme kada više nemamo zvijezda zimskih sportova poput Janice i Ivice, najiskusniji skijaški reprezentativac Natko Zrnčić Dim (32) bio je i logično rješenje za barjaktara. Jer, ovo će mu biti četvrte Olimpijske igre:

– Htio bih nadvisiti svoj najbolji olimpijski rezultat, a to je bilo 10. mjesto u Sočiju. Tome sam bliži u kombinaciji, no nastupat ću i u brzim disciplinama.

U reprezentaciji 13 godina

Njegov prvi nastup dogodit će se u petak 9. veljače tijekom svečanosti otvaranja 23. Zimskih olimpijskih igara, u mimohodu sportaša iz 92 zemlje svijeta.

– Jako mi je drago da mi je pripala ta čast da nosim zastavu koju su prije mene nosili neki od najvećih sportaša koje smo ikad imali. Drago mi je da su mi moji rezultati i moj 13-godišnji staž u reprezentaciji to omogućili. No morao bih postizati bolje rezultate nego što ih ostvarujem ove sezone.

Najveće Natkovo postignuće kombinacijska je bronca na SP-u Val d’Isereu 2009. godine, a on sam najradije se prisjeti drugog mjesta u Svjetskom kupu u Chamonixu. Taj su dan na postolju stajala dva purgera, Natko i Ivica Kostelić, i to na stubama višim od Bodea Millera.

– Ivica i ja pjevali smo našu himnu i to mi je jedan od najdražih trenutaka u karijeri. Dva Hrvata ispred svih, Ivica prvi, a ja drugi. Bila je to slika koju smo dugo čekali i pitanje je kada će se ponoviti.

Prvi put nakon 1998. (kada je Janica sa 16 bila osma u kombinaciji), Hrvatska nema evidentnog kandidata za olimpijsku medalju.

– Kostelići su otišli, no mi koji smo tu zakazali smo i zato nismo kandidati. No nadam se da na sljedećim Igrama neće biti tako.

Ako pak netko i ovaj put ugodno iznenadi, tim će biti slađe.

– Lakše skijate kada nemate neko opterećenje. Kada nešto moraš, uvijek je to teže izvesti nego kada te nitko ne pritišće. Doduše, neki ljudi najbolje funkcioniraju kada moraju uspjeti, no većina se ipak bolje osjeća kada nema opterećenja. Najbolje je ako možeš isključiti se iz svega, imati čistu glavu.

Regeneracija u Rovinju

Onako kako je u tome uspijevala Janica. Ona je bila u stanju isprazniti glavu od nepotrebnih misli.

– Ona je prema van izgledala kao netko tko nikada nema tremu. Ivica mi je pak dosta puta znao reći da ima tremu. Tako je bilo i u Sočiju, uoči posljednje prilike za olimpijsku medalju.

Nitko od hrvatskih skijaša ne bi trebao osjećati pritisak jer nitko od njih ne očekuje medalju.

– Neki od nas mogu iznenaditi ulaskom u prvih 15, možda i prvih 10, što bi i mene zadovoljilo. To može Zubčić u veleslalomu, ali i Vidović i još neki slalomaši.

Što bi mogle napraviti naše dvije cure, Leona Popović i Ida Štimac?

– Ida je jako mlada, a Leona bi mogla doći do nekih bodova za startne liste, a na ZOI se boduju plasmani u prvih 15.

Natko u Južnu Koreju putuje u ponedjeljak, a tjedan na izmaku proveo je u Rovinju.

– Regenerirao sam se. Trčao sam, vježbao u teretani.

Je li jačao ramena s obzirom na to da ga čeka višesatno držanje zastave?

– Radio sam zgibove, no moram proučiti tehnike nošenja zastave. Morat ću pitati one koji to iskustvo već imaju – našalio se Natko koji se neće dugo zadržati na ceremoniji otvaranja.

– Nakon mimohoda nastojat ću što kraće ostati na stadionu jer već sljedeće jutro imam trening spusta.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije