Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U novom MAXU

Za sve putnike u Brazil: Ovo je 10 savjeta kako preživjeti u džungli

Brazil
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
14.12.2013.
u 19:10

Manaus je na raznim ljestvicama rangiran je između 10. i 26. najopasnijeg grada u globalnim razmjerima. Vlast je u rukama brutalnih narkobosova, koji šire takav strah da su suci pod cjelodnevnom zaštitom specijalaca, piše MAX.

Amazonska metropola Manaus proglasila se “pobjednicom Svjetskog prvenstva” zbog činjenice da će ugostiti četiri utakmice završnice te da će njena Arena Amazonia vidjeti Cristiana Ronalda, Waynea Rooneya, Andreu Pirla i Luku Modrića, piše novi broj tjednika MAX.

- Danas smo osvojili SP! - ushićen je bio nakon ždrijeba Miguel Capobiango, koordinator SP-a pri uredu guvernera Savezne države Amazone.

Oni kojima je hir kuglica namijenio putovanje do srca prašume nisu jednako oduševljeni. Engleski je izbornik Roy Hodgson prozvao Manaus “mjestom koje bi bilo idealno zaobići”. Istog je mišljenja njegov kolega iz američke reprezentacije Jürgen Klinsmann.

- Svi smo htjeli izbjeći Manaus - naglasio je slavni Nijemac.

Manaus je nekoć bio jedan od naprednih brazilskih gradova zahvaljujući monopolu na proizvodnju gume, ali danas je među najgorima na svijetu. Na raznim ljestvicama rangiran je između 10. i 26. najopasnijeg grada u globalnim razmjerima. Vlast je u rukama brutalnih narkobosova, koji šire takav strah da su suci pod cjelodnevnom zaštitom specijalaca. Izvan gradske jezgre prostiru se favele, bijedne četvrti nalik na odlagališta otpada, u koje i naoružana policija nerado ulazi. Oronule limene kućice u tim divljim četvrtima obojene su različito, čime stanari signaliziraju vrstu droga koju prodaju.

U okolici grada prijete druge opasnosti. Na prilazima Manausu automobili i autobusi često se zaustavljaju da bi kajmani i anakonde mogli prijeći preko ceste. Područje vrvi od gmazova, divljih mačaka, piranja i tarantula. Udaljenost i položaj Manausa znači i da će europske momčadi imati mnogo manju podršku navijača. Engleski nogometni savez predviđa da će samo 1100 članova službenog navijačkog kluba engleske reprezentacije putovati u Brazil. Talijana će stići još manje.

- Još nijedna turistička agencija nije ponudila paket za SP. I one još proučavaju situaciju - kaže Massimo Franchi iz Tuttosporta.

Deset zlatnih savjeta

1. Cijene

Ne idite u Manaus ako nemate dovoljno novca. Iako ovaj grad ne nudi raskoš, čak ni udobnost, nogometne turiste očekuju pljačkaške cijene. Hotelijeri su za SP podigli cijene na 600 eura naviše po danu!

2. Cijepite se!

Britanske vlasti savjetuju putnicima u Amazonu, osobito u lipnju i srpnju, cijepljenje protiv bjesnoće, žute groznice, tifusa, difterije i hepatitisa A i B. Engleska ekspedicija bit će cijepljena protiv bjesnoće i žute groznice i opremljena lijekovima protiv malarije.

3. Kukci

Ponesite sprejeve protiv kukaca i čepiće za zaštitu ušiju. Putnici koji su posjetili Manaus opisali su na turističkom web-mjestu Tripadvisor “sobe pune žohara i drugih buba” i “štakore koji trčkaraju kuhinjama.”

4. Pazite na prevarante

Kad sletite na međunarodni aerodrom u Manausu, ne prihvaćajte “pomoć” koju vam ponude “dobronamjerni ljudi” za nošenje prtljage, vođenje do hotela, osiguravanje prijevoza ili povezivanje s turističkim agencijama.

5. Nesnosne vrućine

Nosite bočice s vodom, osvježavajuće i papirnate maramice ili papirnate ručnike. Lipanjske dnevne temperature u Manausu iznose prosječno 32 stupnja, a vlaga doseže 84 posto.

6. Oprez zbog džepara

Budite na oprezu od džepara i pljačkaša. Britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je navijače da se odjenu skromno i ne nose nakit. Novac i druge vrijednosti pohranite u hotelski sef.

7. Čuvajte se pljačkaša

Držite oči širom otvorene ako ste podigli novac u banci ili na bankomatu. Iako su banke dobro osigurane, organizirani pljačkaši promatraju klijente i na ulici napadaju one koji im se učine najranjivijima.

8. Ne vjerujte nikome

Ako vam na ulici netko priđe i pokuša započeti razgovor, ignorirajte ga, ali pojačajte oprez. To bi mogla biti varka zbog skretanja pažnje sa suradnika.

9. Klonite se favela...

Ne napuštajte centar grada i ne ulazite u siromašne četvrti koje su leglo kriminala i bolesti. Tamošnji su stanovnici naoružani i spremni na sve, a policija intervenira samo u iznimnim slučajevima.

10. ...i Amazone

Ne upućujte se u prašumu bez provjerene i profesionalne pratnje, zbog opasnosti od zmija, kajmana, otrovnih paukova, komaraca i drugih opakih zvjerki. Ne ulazite u vodu izvan gradskih plaža.

>> Na stadionu u Brazilu gdje će igrati Hrvatska poginuo radnik

Komentara 3

SS
sergej.sad
19:58 14.12.2013.

koje brdo gluposti... Manaus je grad u kojem živi 2.5 miliona brazilaca u savršenom brazilskom redu, koji nije bitno drugačiji od sjevernoameričkog.. kao što na jednoj web stranici lijepo piše: Manaus is fairly safe for a Brazilian city of itsits size. As always, deserted streets are a bad idea after dark.

LJ
ljutko
21:58 14.12.2013.

Tko su pisali kad je bilo svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, i sve je bilo OK.

SP
spancro
22:38 14.12.2013.

avionska karta kupljena 1050e iz amsterdama tamo 300e za manaus i 300e za recife hotel 45e po danu sa doruckom jos samo karte za utakmicui sve ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije