Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAKA ČAST

Za povijest: Hrvati su jedini na svijetu kojima je ovo uspjelo!

Matija Gubica i Boris Milošević
Foto: Robert Anic/PIXSELL
29.01.2019.
u 09:08

– Mi smo jedini sudački par na svijetu koji je sudio na istom prvenstvu polufinale i finale. I to dvaput, jednom na ženskom SP-u i sada na muškom SP-u. Imamo i dva finala Lige prvakinja – istaknuo je Matija.

Hrvatski rukometni suci Matija Gubica i Boris Milošević u dvije godine sudili su dva velika finala. Prvo su sudili finale Europskog prvenstva u Zagrebu prošle godine između Španjolske i Švedske, a prošle nedjelje su dijelili pravdu na finalnom susretu Svjetskog prvenstva u Herningu između Danske i Norveške. Ne treba zaboraviti da su sudili finale Svjetskog prvenstva za rukometašice 2011. u Brazilu između Norveške i Francuske. Iza sebe imaju suđenja na svjetskim muškim prvenstvima u Hrvatskoj 2009., Španjolskoj 2013., Kataru 2015. i Njemačkoj i Danskoj ove godine. Sudili su na europskim prvenstvima od 2014. do danas,te na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Ostaje im da još fućkaju finale Olimpijskih igara, recimo sljedeće godine u Tokiju. Što im naravno ne želimo jer bi to značilo da u finalu neće biti Hrvatske.

– Mi smo jedini sudački par na svijetu koji je sudio na istom prvenstvu polufinale i finale. I to dvaput, jednom na ženskom SP-u i sada na muškom SP-u. Imamo i dva finala Lige prvakinja – istaknuo je Matija.

Prije nego što su počeli suditi, obojica su bila rukometaši. Igrali su Prvu ligu za Osijek. Bili su dobri klupski igrači, a 1999. godine položili su sudački ispit.

– Obojica smo igrali rukomet 10-ak godina i sasvim slučajno smo se, na poziv tadašnjeg predsjednika Zbora rukometnih sudaca Osijek gospodina Ive Pranjića, odlučili okušati kao suci. Tada smo bili premladi za trenerski poziv i o njemu nismo razmišljali – rekao je Boris.

Rukometni suci podvrgnuti su vrlo strogom režimu, konstantno moraju biti u punoj formi. IHF-u i EHF-u svaki mjesec moraju slati izvještaju o količini odrađenih treninga, a svakih pola godine prolaze rigorozne kontrole. No naši Osječani s tim nemaju nikakvih problema, već su godinama u samom svjetskom sudačkom vrhu.

– Ljudi misle da na veliko natjecanje dođemo, sudimo u nekoliko utakmica i uživamo. Ali nije to baš tako. Ritam na svakom natjecanju je isti – ustajanje svakoga dana u 7 sati, u 7.30 idemo na trčanje, u 9 je doručak, od 10 do 12.:30 predavanja, u 13.30 ručak, a od 14.30 do ponoći obvezno smo u dvorani – kaže Milošević, a Gubica dodaje kako suci moraju potpisati kodeks i čvrsto ga se pridržavati.

– U dvorani nas dvojica ne smijemo navijati za Hrvatsku, skakati i slaviti golove. Možeš eventualno zapljeskati – otkriva Matija.

Ivica Imre, nekadanji kontrolor suđenja, kaže za njih da su dragi i simpatični dečki s kojima nikad nije imao problema.

– Najveći je problem Gubici i Miloševiću što u Hrvatskoj ne mogu suditi puno jakih utakmica. One jače su u posljednje vrijeme bile su tek PPD Zagreb – Nexe te Lokomotiva – Podravka Vegeta. I zato je sjajno što ih cijene u EHF-u pa gotovo svaki vikend sude u Ligi prvaka ili nekom drugom europskom kupu – istaknuo je Imre.

– Puno nam znači pojava SEHA Gazprom lige. Tu sudimo također jake utakmice – dodao je Milošević.

Privatno obojica rade.

– Boris ima informatičku agenciju, a ja marketinšku. Drukčije ne bismo mogli raditi budući da sudimo između 80 i 100 dana na godinu – kaže Gubica.

U međuvremenu su postali i kumovi:

– Važno je da su suci u paru i dobri prijatelji, a mi to doista jesmo. Borisu sam vjenčani kum. Oboje smo oženjeni, Boris ima dijete, ja još čekam – istaknuo je Matija.

Planiraju suditi do 2024. godine.

– Kad bi naši rukometaši ili rukometašice do te godine svaki put igrali u završnicama, ne bih se bunio što više ne bismo sudili nijedno finale do umirovljenja – rekao je Gubica.

Hoćete li večeras suditi ženski derbi LokomotivaPodravka?

– Ne pada nam na pamet. Dosta nam je rukometa, moramo se malo odmoriti od njega – zaključili su najbolji hrvatski i svjetski suci. 

>> Pogledajte Červarov obračun s kritičarima

Komentara 6

NE
nedamsvoje
10:34 29.01.2019.

Čestitke !

IV
ivanix
10:34 29.01.2019.

U finalu je bilo vrhunsko suđenje. Dokaz da se i u rukometu može prepoznati svaka situacija na pravilan način bez obzira na gotovo konstantni kontakt između igrača. Suđenje za primjer, svaka čast.

SS
sokac sa drave
10:29 29.01.2019.

Kao i uvijek nasi Sokci su najbolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije