Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA BELGIJE

Vragovi kao kockasti 1998., zajedno dišu Valonci i Flamanci

'Belgium\'s national soccer team coach Marc Wilmots gives instructions to his players during a training session in Brussels October 7, 2013. Belgium will play against Croatia in a World Cup qualifying
'FRANCOIS LENOIR'
10.10.2013.
u 09:00

– U Belgiji je stvoreno nešto čega dosad nije bilo – ljubav prema nacionalnoj momčadi. Valonci i Flamanci, koji se inače dijele na "mi" i "oni", danas dišu zajedno. Razmirice je izbrisao nogometni uspjeh – kaže Martić.

Belgijskoj nogometnoj renesansi, putu od srednjeg vijeka sve do moderne momčadi sa svjetskim apetitima, svjedoci su, nažalost, izabranici Igora Štimca. A zašto su baš danas crveni vragovi uspjeli?, pitali smo bivšeg hajdukovca Tončija Martića (40) koji je u tamošnjem Mouscronu godinama gradio karijeru.

– Mi Hrvati znamo neki put podcijeniti protivnike. A Belgija danas ima najbolju generaciju svih vremena! – kaže Martić, danas agent.

Koja im je tajna uspjeha?

– Napravili su kampove, struka im se izdigla uključujući trenere svih vrsta, od glavnih, zatim onih za kondiciju, psihološku pripremu itd. I škole su doveli u centre pa igrači između dva treninga odlaze na nastavu. Time dečki sa 15 godina već rade kao profesionalci, što vodi do rezultata.

Kako je reagirala nacija, što kaže belgijska javnost?

– U Belgiji je stvoreno nešto čega dosad nije bilo – ljubav prema nacionalnoj momčadi. Valonci i Flamanci, koji se inače dijele na \"mi\" i \"oni\", danas dišu zajedno. Razmirice je izbrisao nogometni uspjeh.

Kada je to započelo?

– Kada se prije deset godina pojavio Vincent Kompany (27), bio je veliki talent. A onda mu se svake godine priključilo još par igrača, zaključno s Lukakuom koji ima tek 19 godina. Između njih je isplivao i naš Ivan Perišić...

Igrali ste u Hrvatskoj do 1997., upravo prije našeg najvećeg uspjeha. Može li se tadašnja situacija usporediti s ovom danas u Belgiji, miriše li na medalju sa SP-a?

– Euforija je slična. Kad sam igrao u Belgiji, nakon što smo bili treći u Francuskoj, divili su se naslovima u novinama poput \"Možda u klub dođe i Hrvat\". Bili smo tada za njih svemirci... Danas oni imaju osam igrača koji imaju cijenu od 10 do 15 milijuna eura, a nisu u reprezentaciji, što govori o kvaliteti. Zasluga je to i Marca Wilmotsa, koji ima veliki autoritet, fajter je, radnik i pozitivac. Belgija će eksplodirati tek za dvije godine, na EP-u.

>> Belgijci stigli u Zagreb, dočekali ih navijači

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije