Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST OD TERORIZMA

Vragovi bježe iz Bruxellesa, pojačan oprez u Berlinu...

Wilmots
Foto: Nick Potts/Press Association/PIXSELL
24.03.2016.
u 12:15

Reprezentacija Belgije posljednju je pripremnu utakmicu odigrala još 13. studenoga 2015., protiv Italije, a potom je teroristički napad na Pariz spriječio igranje utakmice sa Španjolskom.

Nogomet je postao talac terorizma. Još prošli vikend bio je, zbog terorističke prijetnje u Istanbulu, otkazan derbi turskoga prvenstva Galatasaray - Fenerbahçe, a tragedija u Bruxellesu bila je povod za hitnu promjenu domaćinstva prijateljskoga susreta Belgija - Portugal.

Sa Španjolskom nisu igrali

Ta utakmica bila je predviđena za utorak, 29. ožujka, na stadionu Kralja Baudouina u Bruxellesu, no dogovorom dviju saveza, premještena je u portugalsku Leiriju, u isti termin.

Iz pozicije belgijskih nogometnih reprezentativaca, ipak dašak ohrabrenja u predvečerje Europskog prvenstva, na kojemu bi crveni vragovi, kao prva selekcija s Fifine rang-liste, trebali biti među favoritima.

Naime, reprezentacija Belgije posljednju je pripremnu utakmicu odigrala još 13. studenoga 2015., protiv Italije, a potom je teroristički napad na Pariz spriječio igranje utakmice sa Španjolskom.

Nije stoga bilo iznenađujuće što je belgijski izbornik, kršni Marc Wilmots (inače nekadašnji političar, član Pokreta reformista s francuskog govornog područja), nakon konzultacija s reprezentativcima, bio odlučan u namjeri da se utakmica protiv Portugala ipak igra.

Novi udar terorista, pa i njihove zastrašujuće prijetnje, dovode nacionalne nogometne saveze, kao i organizatore Europskog prvenstva u Francuskoj, u apsurdnu situaciju: turnir je pred vratima (počinje 10. lipnja), a lopta miruje. Ili se kotrlja u abnormalnim okolnostima, u okruženju dugih cijevi.

Tako primjerice iz Engleskog nogometnog saveza izvješćuju da su u stalnom kontatku s njemačkim službama koje ispipavaju sigurnosno stanje u Berlinu. Tamo bi se u subotu trebala igrati utakmica Engleska - Njemačka, ali je i ona upitna. Oprezni Nijemci su, podsjetimo, prošloga studenoga ekspresno bili otkazali sraz svoga Elfa i Nizozemske u Hannoveru, također iz opreza, a kako je Njemačka pod stalnim prijetnjama terorista, čini se da i spektakularna priredba u Berlinu ne nosi sportsku draž, samo potencijalni rizik.

I kakvoga onda smisla uopće imaju pripremne utakmice reprezentacija i, još važnije, kakav će biti EP, hoće li ga uopće biti, ili će Francuzi, nogometnim rječnikom rečeno, uspjeti pospremiti teroriste u mali džep?

Ne damo im razlog za slavlje

Francuski premijer Manuel Valls odlučno je odbacio mogućnost da EP bude otkazan, jer bi to značilo, kako on kaže, priznanje našega poraza, odnosno pobjedu terorista.

– Potrebni su nam sportski događaji. Moramo stvoriti najbolje moguće uvjete za njihovo održavanje – kazao je francuski premijer Valls.

I francuski ministar sporta Thierry Braillard naglasio je da EP neće biti odgođen ni otkazan.

– Već nekoliko mjeseci ističemo da smo od dana kada smo dobili organizaciju EP-a počeli razmišljati o terorističkim prijetnjama. Odgoda ili otkazivanje Europskog nogometnog prvenstva bio bi razlog za slavlje tim kukavicama. U ovim vremenima ne smijemo povećavati strah.

Što se sigurnosti na EP-u tiče, jamčim da stanje ne može biti bolje nego što je sad – kazao je Braillard. 

>>Nema otkazivanja Eura, nećemo dopustiti teroristima da pobjede!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije