Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEŠKI MAJSTOR

Virtuoz Rosicky još uvijek jednim potezom može riješiti utakmicu

Rosicky
Foto: Reuters
1/7
17.06.2016.
u 12:00

Martinović kao najpouzdanije češke adute ističe Čeha i Rosickog, a za lijevog braniča Limberskog kaže da je češko “meko tkivo”

– Nije to kao u Hrvatskoj, nema euforije, na ulicama ne možete vidjeti vozila okićena navijačkim obilježjima. Nogomet u Češkoj nije prvi sport, hokej na ledu je nedodirljiv – govori naš menadžer Milan Martinović, vrstan poznavatelj češkog nogometa.

Nakon poraza protiv Španjolske (0:1), defetizam je zahvatio Čehe...

– Vrlo su razočarani pasivnošću svoje nacionalne vrste u drugom poluvremenu, kao da su samo čekali kad će primiti gol. Na kraju su ga i primili...

Vrba će mijenjati sastav

Češka je protiv Španjolske igrala u ovom sastavu (4-2-3-1): Čech – Kaderabek, Sivok, Hubnik, Limbersky – Darida, Plašil – Gebre Selassie (od 86. Sural), Rosicky (od 88. Pavelka), Krejči – Necid (od 75. Lafata).

Očekuje se da će izbornik Pavel Vrba Hrvatskoj sučeliti isti sastav, moguća je tek jedna promjena – umjesto Gebre Selassija trebao bi igrati Bořek Dočkal.

Martinović je pojedinačno analizirao svakoga igrača:

– O vrataru Čechu ne treba trošiti riječi. Pa iako godine nisu na njegovoj strani, još uvijek je među pet najboljih svjetskih vratara. Par srednjih braniča je dobar - Sivok je tehnički korektan, dobro čita igru, brži je od Hubnika i on će zacijelo biti zadužen za Mandžukića. Hubnik je radnik, odličan u zraku, tipičan primjer njemačkog “štopera” – govori Martinović i nastavlja:

– Na desnom je boku Kaderabek, bolji je u defenzivi, u igri prema naprijed ima problem sa centaršutom. Lijevo je Limbersky, koji je, pak, bolji u napadačkom dijelu i nerijetko ostavlja iza sebe nebranjeni prostor. Na toj je strani i statični Hubnik, tako da bi ta njihova lijeva, a naša desna napadačka strana, mogla biti češko “meko tkivo”!

Plašil i Darida su zadnji vezni...

– Plašil je vrlo iskusan, odgovorniji je i defenzivniji dok Darida ima više slobode u igri. Obojica znaju opaliti iz daljine, treba biti vrlo oprezan kad su u zoni udarca. Ispred njih je Rosicky, zna se kakav je to virtuoz, ali zbog ozljede nije igrao gotovo godinu dana i nedostaje mu jakih utakmica.

No, to je igrač koji još uvijek jednim potezom može riješiti utakmicu.

Na desnom je ofenzivnom boku Gebre Selassie – nekad je bio branič?

– Točno, po vokaciji je branič, iako ga Vrba gura naprijed. Ne vjerujem da nam od njega prijeti nekakva opasnost. Za razliku od lijevoga boka, na kojem je Krejči. On je najbrži češki igrač, nerijetko se ubacuje iza leđa obrane. Potentan je, ljevak, ima odličan udarac i precizan centaršut. Kad govorimo o manama, slabija mu je strana duel-igra...

Igrat će na kontre

U vrhu napada je Necid...

– Riječ je o tipičnom centarforu staroga kova, pomalo načinom igre podsjeća na Kollera, iako je Koller bio bolji realizator.

Kako će Češka igrati?

– Izabranici Pavela Vrbe tražit će svoju šansu u protunapadima, kao što su to radili i protiv Španjolske. Svjesni su kako u nadigravanju s Hrvatskom nemaju što tražiti. Uglavnom, odigra li Hrvatska barem 80 posto dobro kao protiv Turske, pobijedit će bez problema, Česi neće imati nikakvu šansu – smatra Martinović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije