Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Prosinečki

VIDEO Žuti je bio fantastičan dribler, pogledajte zašto su ga zvali 'posljednji romantičar'

Robert Prosinečki
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
1/5
22.04.2020.
u 11:40

– Postane li Prosinečki igrač, pojest će svoju trenersku diplomu – jednom je izjavio Ćiro

Robert Prosinečki (51) jedan je od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti. Osvajanje trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj s vatrenima 1998. bilo je kruna njegove bogate karijere. Nakon igračke karijere postao je trener.

Žuti je bio sjajan igrač. Igrao je u vezi i bio je strašan dribler. Njegova kreativnost vidjela se u svakom nastupu, a kako je varao suparničke igrače, to je bilo čarobno.

A zašto su ga često nazivali ''posljednji romantičar'', pogledajte u ovom sjajnom videu:

Prosinečki je rođen 12. siječnja u Schwenningenu. Svoje prve nogometne korake napravio je u omladinskoj školi Stuttgart Kickersa. Kad je imao deset godina, obitelj se iz Njemačke preselila u Hrvatsku.

Karijeru je počeo u zagrebačkom Dinamu. Već u mlađim uzrastima pokazivao je velik talent te je dobio mnoga priznanja.

S juniorskom reprezentacijom bivše države 1987. godine postao je svjetski prvak u Čileu, a iste je godine izabran za najboljeg juniorskog igrača svijeta.

Prosinečki je te godine iz Dinama otišao u Crvenu zvezdu uz ''blagoslov'' tadašnjeg trenera plavih Ćire Blaževića.

– Postane li Prosinečki igrač, pojest će svoju trenersku diplomu – izjavio je tada Ćiro.

Prosinečki je stalno govorio da mu je to bio najteži trenutak u karijeri.

– Odlazak iz Dinama, ne trebam to posebno naglašavati. Nikad u životu nisam bio tužniji nego kad sam 1987. godine otišao iz Dinama – govorio je Žuti.

U Beogradu je bio četiri godine i odigrao je za Zvezdu 157 utakmica. S beogradskim klubom 1991. osvojio je Kup prvaka, a onda se otisnuo u Španjolsku, igrao je za Real, Barcelonu, Oviedo i Sevillu. 

Žuti se 1997. vratio u Zagreb i pomogao plavima (klub se tada zvao Croatia) da se sljedeće sezone plasiraju u skupnu fazu Lige prvaka.

Igrao je još za Hrvatski dragovoljac, Zagreb, Olimpiju, Standard Liege i Portsmouth, gdje je u samo godinu dana (igrao je u sezoni (2001./2002.) postao miljenik navijača te je pronašao svoje mjesto među 11 najboljih igrača tog engleskog kluba svih vremena.

Mogao je Žuti napraviti i više da nije bilo ozljeda, a nakon igračke karijere upustio se u trenerske vode.

Debitirao je kao pomoćnik 2006. u stručnom stožeru Slavena Bilića kada su vatreni izborili EP u Austriji i Švicarskoj.

>>>> BBB dobili bitku, na Valentinovo 2000. vraćeno ime Dinamo

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mirko0410
13:02 22.04.2020.

Nakon kaj ga je Čiro poslal u Beograd kao neperspektivnog, i nakon Reala i Barcelone vratil se u Zagreb i od svih velikih igrača donio možda i njajviše veselja u Maksimir. Samo se njegov Dinamo i ovaj od Bjelice nije sramotil po Europi. Mogli su bilo kad, bilo gdje i protiv bilo koga. Veliki, veliki Prosinečki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije