Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA POPISU JE

VIDEO Danas je Dalićev adut, a pogledajte što je govorio prije sedam godina

Split: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice s Portugalom
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
09.03.2021.
u 06:53

- Očekujem sve najbolje, i ako Bog da, jednom u repki igrati – govorio je uzbuđeni Juranović toga 4. ožujka 2014. godine. Sedam godina kasnije, zaigrat će za Hrvatsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Da je prva utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. sa Slovencima u Ljubljani na rasporedu sutra (a ne 24. ožujka), izbornik vatrenih Zlatko Dalić bi, valorizirajući učinak u dosadašnjem dijelu sezone, izabrao ovih početnih 11: Livaković; Juranović, Lovren, Ćaleta-Car, Barišić; Modrić, Brozović; Oršić, Vlašić, Perišić; Petković.

Naravno, ovo je idealna varijanta, u kojoj su načas zanemareni Dalićevi sentimenti prema zaslužnima iz Rusije, Vrsaljku, Rebiću i Kramariću, a sva trojica sigurno će participirati u nadolazeća tri ogleda (igramo još sa Ciprom 27. ožujka i s Maltom 30. ožujka, obje u Rijeci).

I dok Dalić u napadu ima slatke brige, neuralgična točka vatrenih ostaje pozicija desnoga braniča, na kojoj izbornik u ovom trenutku vidi – Josipa Juranovića iz poljske Legije. Ne samo da Juranović nije podbacio u posljednjim nastupima za vatrene, nego on ima i neophodan kontinuitet na poziciji desnoga braniča, dok se Vrsaljko još uvijek traži nakon dugoga oporavka. Josip je u dresu Legije u ovoj sezoni skupio 1815, a Šime u Atleticu samo 520 minuta na travnjaku.

Josipu se tako doslovno ostvaruje dječački san o igranju za hrvatsku reprezentaciju. Na you tubeu pronašli smo videozapis iz ožujka 2014. godine, o svojevrsnom natječaju 30 najboljih zagrebačkih nogometaša od 18 do 22 godine za profesionalni ugovor, pod nazivom Nike Chance. Nagrada za pobjednika bio je odlazak u London na skup najboljih svjetskih amatera. Šef žirija bio je Velimir Čarapina, a završnoj utakmici na stadionu u Veslačkoj ulici prisustvovali su A reprezentativci Mateo Kovačić i Mario Mandžukić, te tadašnji izbornik Niko Kovač.

- Sreće ima samo onaj koji marljivo radi. A uzdati se samo u sreću, nema uspjeha – kazao je Kovač postrojenim mladim zagrebačkim nogometašima.

Odmah potom, šef žirija proglasio je pobjednika: 18-godišnjega igrača Dubrave Josipa Juranovića! U tv-prilogu odmah je bilo najavljeno kako Josip vrlo brzo leti u London na finale natječaja.

- Očekujem sve najbolje, i ako Bog da, jednom u repki igrati – govorio je uzbuđeni Juranović toga 4. ožujka 2014. godine. Sedam godina kasnije, Josip Juranović zaigrat će za Hrvatsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. I onda, tko kaže da ne treba vjerovati u snove. I naravno, poslušati savjet Nike Kovača.

POGLEDAJTE VIDEO: Mladi Juranović

- Na popisu nema iznenađenja, ovo je momčad koju smo gradili kroz kvalifikacije za Europsko prvenstvo i prošlogodišnju Ligu nacija. Iako nas čeka zahtjevna skupina, imam puno vjere u ovu momčad i s velikim optimizmom krećemo u novi ciklus jer sam duboko uvjeren da imamo kvalitetu za izboriti

Svjetsko prvenstvo, a to je, naravno, naš osnovni cilj u ovim kvalifikacijama - izjavio je izbornik Dalić. Dalić je dosljedan u svojoj politici nemiješanja u sektor izbornika selekcije do 21 godine. Dapače, Dalić Bišćanu za EP mladih prepušta važnoga igrača.

- U dogovoru s izbornikom U-21 Igorom Bišćanom, u ovom će terminu Domagoj Bradarić biti član mlade reprezentacije, koja ne može računati na suspendiranog Sosu na toj poziciji. Domagoj tu sigurno može dati značajan doprinos tijekom Europskog prvenstva, koje je kao natjecanje jako vrijedno iskustvo za mladog igrača. Igoru i njegovoj momčadi želim puno sportske sreće u Sloveniji! - istaknuo je Dalić, te zaključio:

- Raduje me što u ovom trenutku nemamo ozbiljnijih problema s ozljedama, a nadam se da će tako ostati i do okupljanja. Želimo dobar start i zbog samih kvalifikacija, ali i kao uvod u Euro, a za to ćemo uz kvalitetu morati pokazati maksimalan pristup, koncentraciju i zajedništvo. Raspored je zgusnut, nećemo imati vremena za ozbiljne treninge, pa će fokus biti na dobroj mentalnoj i taktičkoj pripremi kako bismo bili na najboljoj mogućoj razini s obzirom na te okolnosti. Optimist sam i jako se veselim okupljanju, kao i naši reprezentativci.

Vatreni će se okupiti 22. ožujka u Zagrebu, odakle dan kasnije kreću u Ljubljanu. Odmah nakon utakmice sa Slovenijom, reprezentacija će otputovati u Opatiju gdje će boraviti do završetka okupljanja. Dalić je, uz Miroslava Blaževića, jedini izbornik koji će reprezentaciju voditi u dva kvalifikacijska ciklusa za Svjetsko prvenstvo.

15.11.2020., Omis - Trening Hrvatske nogometne reprezentacije uoci utakmice Lige nacija protiv Portugala. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Komentara 5

Avatar feudalac
feudalac
08:17 09.03.2021.

Juranović....ahahaha imamo 10 boljih bekova u HNL-u, sutra očekujem jedan članak o Pašaliću i Vlašiću i najavu Livaje u reprezentaciji.

AS
atilla sb 1986
07:24 09.03.2021.

dasovicu.. taj retaj moze samo kod tvog brata na gradilistu imat neku ulogu.. usput..sta kaze braco,jel bilo kakvog ulova ovih dana ili su se radne kolege opametile pa zakljucavaju ormarice

DU
Deleted user
08:37 09.03.2021.

Kaj reć za izbornika, koji ne pozove Ivušića??? Uz Livakovića najbolji golman, možda i bolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije