Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIKNULI U ŽIVAC

VIDEO Crnogorci provocirali navijače BiH pa postali hit na internetu: Jesu li u pravu?

UEFA Nations League - Group G - Montenegro v Bosnia and Herzegovina
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS
1/5
12.06.2022.
u 10:57

Oko tog detalja stvaraju se konstantno prijepori, posebno jer u Turskoj, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi postoji slično ili identično jelo, sličnog ili identičnog naziva...

Međusobne navijačke provokacije često nisu za širu javnost, ali ponekad znaju biti iznimno originalne i smiješne. Onima koji su na strani njihovih kreatora, ali i onima koji su neutralni. Nešto slično se dogodilo na utakmici Lige nacija između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (1:1) u Podgorici.

Naime, domaći su ultrasi iz sveg glasa uzvikivali "burek sa sirom" aludirajući na činjenicu koju uvijek naglašavaju u BiH - da ne postoji burek sa sirom ili ičim drugim, već da postoji isključivo burek i on sam po sebi sadržava meso. A sve ostalo su pite, reći će naši susjedi.

Oko tog detalja stvaraju se konstantno prijepori, posebno jer u Turskoj, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi postoji slično ili identično jelo, sličnog ili identičnog naziva, a u njega se ne stavlja samo meso i uvijek se naglasi od čega je. To je bitan detalj jer burek porijeklom dolazi iz tih dijelova svijeta.

 

Konkretnije, službeno dolazi iz Anatolije, prostoru zapadne Azije ili istočnog Sredozemlja, ali postoje teorije da su ga prvi osmislili Rimljani i punili ga s, pazite sad, sirom. Nazivali su ga placenta. Također, naziv "burek" dolazi od perzijskog "burak" i znači gulaš. Ili, "perzijski gulaš".

Ali, u BiH se "naježe" kad čuju "burek od..." i uvijek će naglasiti da to ne postoji. Zbog toga je burek postao česta provokacija upućena stanovnicima BiH, kao i onima koji su porijeklom iz nje, na prostoru bivše Jugoslavije.

Teško da će u ovoj raspravi ikad itko pobijediti, u BiH će burek uvijek imati svoje značenje, u ostatku bivše Jugoslavije on će uvijek morati imati dodatak "od".

Zapravo, recite nam sami što je po vama burek niže u anketi.

Komentara 11

KO
koraknaprijed
11:42 12.06.2022.

Bravo za navijače,ako netko to uzeme za provokaciju onda je obična zatucana budaletina.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
11:26 12.06.2022.

Neki dan sam bio u BiH i u restoranu mogao naruciti veggie-pasticadu sa sirom. Nadam se da se u Dalmaciji nitko ne ljuti i pametuje? 😂 A moram priznati da pitu sirnicu jedem iz uzitka a burek sa sirom samo zbog gladi pojedem. Mislim da su "bureci sa sirom" dosli iz Srbije u Hrvatsku a donjeli ih Albanci sa svojim slasticarnama koji stvarno (cast izuzecima) neznaju napraviti ni burek ni pitu. Znaci "burek sa ..." ili "pita..." razlika je u kvaliteti.

DE
Demigodessnixie
11:13 12.06.2022.

Ne jedem burek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije