Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN MALEZIJE

Vettel napokon završio i - pobijedio!

Sebastian Vettel
Reuters
04.04.2010.
u 11:47

Sebastian Vettel (Red Bull) pobijedio je na VN Malezije ispred Marka Webbera (Red Bull) i Nice Rosberga (Mercedes GP). Michael Schumacher je odustao.

Dva su bolida Red Bulla tako potvrdila dobre kvalifikacije održane po kiši u subotu. Ovaj puta kiša nije unijela dramu u utrku, a Vettel je svoje treće startno mjesto pretvorio u prvu ovosezonsku pobjedu i šestu u karijeri.

- Imao sam sjajan start, već na prvom zavoju prešao sam i Nicu i Marka, iskoristio sam šansu koju su mi pružili. Siguran sam da bi Webber i meni napravio istu stvar - kazao je Vettel koji je cijelu utrku proveo na prvom mjestu.

Poredak trojke se nakon prvog zavoja više nije mijenjao.

- Nadao sam se da će pasti kiša, jer toliko sam se znojio da bi odlično došlo da me malo ohladila. Čak sam uspio na vodećem mjestu čuvati i gume i motor - dodao je Vettel.

Webber je pole-position iskoristio za rezultat sezone, drugu stepenicu pobjedničkog postolja, ali nakon utrke nije bio zadovoljan.

- U Red Bullu postoji kemija, ali i velika borba. Auti su nam odlični, završili smo napokon gdje nam je i mjesto - na vrhu - kazao je Webber.

Treće mjesto u nedjelju pripalo je Nici Rosbergu, što je Mercedes GP-u prvo postolje ove sezone, a ujedno Rosbergu treći uzastopni rezultat bolji od momčadskog kolege Michaela Schumchera (morao odustati zbog otpale matice na stražnjem lijevom kotaču nakon samo 11 krugova).

- Ovo je moj prvi podij s Mercedesom, teško mi je bilo slijediti Red Bullove bolide, a cijelo sam vrijeme čekao kada ću vidjeti Hamiltona u retrovizoru. Startao je kao 20., ali između nas je bila prevelika gužva, nije do cilja uspio doći do mene - kazao je Rosberg.

Massa vodeći bez pobjede

U nedjelju je itekako profitirao i Ferrarijev Felipe Massa. Momčadski kolega Fernando Alonso morao je odustati krug prije kraja jer je preforsirao bolid u borbi s Hamiltonom,  što je u kombinaciji s Massinim sedmim mjestom bilo dovoljno Brazilcu za preuzimanje vodstva u ukupnom poretku vozača.

Spomenimo i hrabru i dobru vožnju Lewisa Hamiltona. Svjetski prvak iz 2008. startao je kao 20. u utrku i na kraju osvojio šesto mjesto. Već nakon četvrtog kruga prešao je deset bolida.

Dominacija se nastavlja

- Vettel je daleko najveći favorit ove sezone, pitanje je samo koliko će u Red Bullu ove sezone imati pobjeda. Pitanje utrke riješeno je već na prvom zavoju, dalje je sve bilo jasno. Dominacija bikova se nastavlja - zaključno je mišljenje hrvatskog stručnjaka za formulu 1, Mladena Jergovića.

Prvo mjesto u konkurenciji konstruktora i dalje je u vlasništvu Ferrarija, no Mclarenova momčad smanjila je taj zaostatak na deset bodova (76-66).

Iz Mercedesa se ispričali Schumacheru zbog pogreške

Šef sportskog ogranka Mercedesa Norbert Haug ispričao se Michaelu Schumacheru zbog pokreške koja je uvjetovala njegovo odustajanje na Velikoj nagradi Malezije.

Schumacher je startao na VN Malezije s osme pozicije, ali je već u desetom krugu morao zaustaviti svoj bolid uz stazu. Razlog takovog zaostavljanja bio je olabavljen stražnji lijevi kotač.

- Šteta što nisam mogao završiti utrku, ali na nasreću se izgubila matica koja je stražnji lijevi kotač držala pričvršćenim za bolid. Prilikom vožnje iznenadada sam osjetio nestabilnost i nisam više mogao upravljati. U početku sam mislio da to ima nekakve veze s ovjesom, ali kada sam se zaustavio i pogledao, bilo je očito da matica fali. Neobično je da se to dogodilo jer na testiranjima nikad nismo imali takvih problema. Sada se nema smisla ljutiti zbog takve situacije već se sve mora prihvatiti kao dio sporta i gledati prema naprijed. Barem je moj momčadski kolega (Nico Rosberg) došao do našeg prvog postolja i sretan sam zbog njega i momčadi – rekao je Schumacher.

- Žao nam je Michaela i ispričavamo mu se jer je dobro krenuo i držao kvalitetno šesto mjesto kada je matica od kotača otpala i uvjetovala njegovo odustajanje. Čeka nas naporan rad kako bismo osigurali napredak i pouzdanost našeg bolida u budućnosti – izjavio je Haug, a momčadski šef Ross Brawn najavio je istragu kompletnog incidenta kako bi se točno ustvrdilo tko je napravio pogrešku koja je zaustavila sedmerostrukog svjetskog prvaka na putu ka osvajanju bodova.

Räikkönen: Povratak u F1? Sve je moguće

- Iako me to ljudi često pitanju u ovome trenutku ne razmišljam o povratku u Formulu 1 - tvrdi Kimi Räikkönen, svjetski F1 prvak iz 2007. godine.

Tu će odluku aktualni reli-vozač Citroën Junior Teama donijeti "ne prije druge polovice godine", kako sam kaže. Podsjetimo da je Bild nedavno napisao da će momčad Red Bulla vratiti Finca u Formulu 1 za sljedeću sezonu, nakon što Marku Webberu istekne ugovor.

Podloge za takvo razmišljanje ima, Räikkönen ugovor u WRC-u (Svjetsko reli prvenstvo) ima potpisan na godinu dana i to upravo s momčadi koju financira Red Bull.

- Jasno mi je da ću morati donijeti odluku, no sada ne razmišljam niti o prošlosti, niti o budućnosti. U ovome sam trenutku reli-vozač, a sve ostalo znat ćemo kada se dogodi. Je li moguć moj povratak u Formulu 1? Sve je moguće - zaključio je nekadašnji pilot Saubera, McLarena i Ferrarija.

Velika nagrada Malezije, rezultati:

1. Sebastian Vettel RBR-Renault 1h33:48.412

2. Mark Webber RBR-Renault +4.8

3. Nico Rosberg Mercedes GP +13.5

4. Robert Kubica Renault +18.5

5. Adrian Sutil Force India-Mercedes +21.0

6. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +23.4

7. Felipe Massa Ferrari +27.0

8. Jenson Button McLaren-Mercedes +37.9

9. Jaime Alguersuari STR-Ferrari +1:10.6

10. Nico Hülkenberg Williams-Cosworth +1:13.3

...

 

Ukupni poredak vozača:

1. Felipe Massa (Bra / Ferrari) 39 bodova

2. Fernando Alonso (Špa / Ferrari)  37

3. Sebastian Vettel (Njem / RBR-Renault)  37

4. Jenson Button (VB / McLaren-Mercedes) 35

5. Nico Rosberg (Njem / Mercedes GP) 35 

...

 

Ukupni poredak konstruktora:

1. Ferrari 76 bodova

2. McLaren 66

3. RBR-Renault 61

4. Mercedes GP 44

5. Renault  30

...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije