Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN BRAZILA Felipe Massa osvojio Interlagos, ali u ludoj završnici Glock poklonio naslov Hamiltonu

Velikim poklonom Hamilton postao najmlađi svjetski prvak

02.11.2008.
u 18:53

Čudo u Brazilu ipak se nije dogodilo, iako je samo 200 metara trebalo da se ono dogodi. Felipe Massa u Ferrariju osvojio je Interlagos, ali samo zahvaljujući tome što je Timo Glock 100 metara prije cilja propustio Vettela i Hamiltona ostao je bez naslova. Tako je Britanac Lewis Hamilton došao do petog mjesta i kao najmlađi vozač u povijesti sa 23 godine i devet mjeseci osvojio naslov.@linkbox@

Do drugog mjesta došao je Fernando Alonso, treći je završio Kimi Raikkonen, a četvrti je završio Sebastian Vettel.

Šesti je završio Timo Glock, a u bodovima su još završili Heikki Kovalainen i Jarno Trulli.

Bolji početak nismo mogli ni zamisliti. Nenadani pljusak nekoliko minuta prije utrke je uspio prolongirati start za deset minuta, a kad je sve počelo treći nam je zavoj već donio safety car na stazu. Na izlazu iz zavoja došlo je do dodira Nelsona Piquea i Davida Coultharda, što je značilo kraj sezone za obojicu. Nažalost za Coultharda to je značio i oproštaj od formule 1.

Prvi ulasci u boks na mijenjane guma krenuli su u desetom krugu, a među prvima krenuo je Felipe Massa. Ovog puta sve je u boksu Ferrarija prošlo bez poteškoća.

Krug kasnije istovremeno su se na ulazak u boks odlučili Jarno Trulli, Kimi Raikkonen i Lewis Hamilton, a kao najveći gubitnik ispao je Britanac. Talijan ga je zakočio u boksu, a to su na stazi iskoristili Sebastian Vettel i Fernando Alonso te Giancarlo Fisichella, koji su zauzeli mjesta iza Masse, te gurnuli Hamiltona na sedmo mjesto.

Trulli je krug kasnije zaplesao na stazi, Hamilton ga je na vrijeme zaobišao i probio se na šesto mjesto. Tu Britanac nije stao jer to mu još uvijek nije donosilo naslov, a da ne drži u neizvjesnosti ljude u boksu i svoje navijače, u 17. krugu je prošao u izravnom dvoboju na stazi Giancarla Fisichellu i došao do petog mjesta.

Sebastian Vettel se odlučio na odlazak u boks u 29 krugu te je izgubio svoje drugo mjesto i vratio se na šesto mjesto iza Tima Blocka. Hamilton je tako došao do četvrtog mjesta.

Na stazi je Massina prednost rasla iz kruga u krug, a u 39. krugu odlučio se na drugi odlazak u boks. Vratio se na četvrto mjesto iza Lewisa Hamiltona.

Lewis Hamilton dva je kruga kasnije ušao u boks i vratio se na šesto mjesto iza momčadskog kolege Heikkija Kovalainena. Na nadolijevanje goriva ušao je i trenutačno vodeći Fernando Alonso te je prvu poziciju preuzeo Kimi Raikkonen.

Kimi se na odlazak u boks odlučio krug kasnije, kao i Kovalainen pa se poredak vratio na staro: Massa, Vettel, Alonso, Raikkonen i Hamilton.

U 52. krugu u svoj treći i posljednji ulazak u boks morao je s druge pozicije Sebastian Vettel, ali se uspio vratiti na peto mjesto, iza Hamiltona.

Jedino što je moglo promijeniti situaciju na stazi bila je kiša, a ona se dogodila šest krugova prije kraja. Svi su krenuli prema boksevima na brzo mijenjanje guma, osim Glocka koji je tim potezom došao do četvrtog mjesta.

Vettel se uspio približiti Hamiltonu na manje u sekunde tri kruga prije kraja, krug kasnije ga je uspio prijeći i na stazi te se činilo oduzeo mu naslov. Ipak četvrti Glock, koji je imao više od 12 sekundi prednosti tri kruga prije kraja, je 100 metara pred ciljem propustio Vettela i Hamiltona i darovao Britancu naslov.

Utješna nagrada Ferrariju bit će obrana konstruktorskog naslova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije