Naslovnica Sport reprezentacija

Veliki Žuti: Raketa ima top u nogama

Ivanov je udarac spoj snage i preciznosti, a slijede Kranjčar i Petrić, tvrdi Prosinečki.
20. travnja 2010. u 10:59 6 komentara 5 prikaza
'sport...gelsenkirchen...28.02.2008. gelsenkirchen, schalke 04, trening, ivan rakitic i trener mirko slomka, foto: Goran Stanzl'
Foto: 'Goran Stanzl'

Crnogorski reprezentativac Mirko Vučinić strašnim je projektilom gotovo razderao mrežu Lazija. Doduše, nitko nije mjerio brzinu tog udarca, ali sigurno bi ušao u gornji dom najjačih nogometnih udarača. Pogodak ide dobrim dijelom i na dušu živom zidu Lazija koji se razišao, ali bez obzira na to, top kojim je pogodio bio je strašno jak.

I mi svojeg pucača imamo, Ivan Rakitić pokazao je da ima odličan udarac, zabio je u subotu za Schalke također jakim i preciznim udarcem, ali iz igre. I nije mu to prvi takav pogodak pun snage, a nazabijao se i kad je plasirao.

– Trener Magath me stalno tjera da više koristim udarac – kazao je nakon tog pogotka naš igrač.

Nije Rakitić jedini naš igrač koji ima odličan udarac.

– Raketa je naš najbolji pucač, ima iznimno jak i vrlo precizan udarac, ima taj spoj snage i preciznosti. Ali dobri su i Kranjčar, Petrić... – procijenio je nekadašnji majstor za slobodne udarce Robert Prosinečki.

I taj je spoj jačine i preciznosti ključ kvalitete. Niko Kranjčar i Mladen Petrić traže prostor za šut, znaju pogoditi i iz igre i kad je prekid. Sama snaga nije dovoljna. Kad je u HNL-u testirana jačina udarca prvi je bio varteksovac Gordan Vuk sa 140 km/h, a nije se nazabijao golova.

U Dinamu je najjači udarac imao Drpić (137), najslabiji Sammir (104). Dosta toga ovisi i o vrsti lopte, primjerice Roberto Carlos nije mogao zabiti ako lopta nije bila Nike koja je brža i lelujava.

Ognjen Vukojević bio je u HNL-u visoko po jačini, ali on ima i izrađen udarac i zabijao je i u zagrebačkom i u kijevskom Dinamu. U našoj reprezentaciji odličan je i Darijo Srna, ima rezani udarac, čudnu "kiflu". No, rijetko puca u igri, opasan je iz slobodnih udaraca. Često je znao u Dinamu pucati Modrić, on ima tehniku i preciznost za slobodne udarce, ali nema snagu i zato su njegovi udarci u igri rijetki.

A pogodaka bombi bilo je mnogo, sjetimo se Marija Novakovića, Srđana Mladinića... danas kao iz topa tuče Luis Ibañez iako je rijetko precizan.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • kajinx:

  \"Često je znao u Dinamu pucati Modrić, on ima tehniku i preciznost za slobodne udarce, ali nema snagu i zato su njegovi udarci u igri rijetki\". Junaci, da gledaš Tottenham ne bi ovo napisao !

 • -obrisani-:

  Koje če to bombe fijukati po stadionima u Južnoj Africi..Pardon ja sam se zbunio to nisu naši Slovenci i Srbi..Koje če to bombe flaša letjeti po birtijama po Hrvatskoj..

 • J-RASH:

  Janez, toliko si tona debilizma napisao zadnjih mjeseci da je to za ne povjerovati. Jedva čekam da Dinamo opet izvuče neki jad od vašeg prvaka pa vas po tko zna koji put išamara kako spada. Naše neigranje na SP je ... prikaži još! iznimka, kao i vaše igranje. I da se više nikada ne plasiramo, već smo postigli stvari koje ti možeš samo sanjati. Jadnik mali, kao i država