Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
48 REPREZENTACIJA

Velike promjene: Iz Fife konačno potvrdili kako će izgledati skupine na Svjetskom prvenstvu 2026.

Argentina i Messi postali  prvaci svijeta u spektakularnom finalu
ROBERT MICHAEL/DPA
14.03.2023.
u 12:52

Sve to znači da će se na Svjetskom prvenstvu 2026. u 39 dana igrati 104 utakmice i da će Fifa dobiti još 40 utakmica na svom najvećem natjecanju. Do ovog turnira su se u formatu s 32 reprezentacije igrale 64 utakmice

Krovna svjetska nogometna organizacija Fifa, ujedno i organizatori svjetskog nogometnog prvenstva, potvrdili su format idućeg Svjetskog prvenstva 2026. koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, javlja The Athletic. Taj mundijal će biti prvi u povijesti s 48 reprezentacija sudionica, umjesto dosadašnje 32.

Ta informacija se znala već dulje vrijeme, no sve do danas nije nam bilo poznato na koji će se naćin igrati grupna faza. Hoće li skupine imati po tri ili četiri reprezentacije, hoće li nakon prve faze ići još jedna grupna faza ili odmah nokaut faza? Na sva ta pitanja iz Fife su danas stigli odgovori.

 

 

U prvom će krugu Mundijala 48 reprezentacija biti raspoređeno 12 skupina s po četiri momčadi, a dalje će, u šesnaestinu finala proći sve prvoplasirane i drugoplasirane te osam najboljih trećeplasiranih momčadi iz skupina.

Sve to znači da će se na Svjetskom prvenstvu 2026. u 39 dana igrati 104 utakmice i da će Fifa dobiti još 40 utakmica na svom najvećem natjecanju. Do ovog turnira su se u formatu s 32 reprezentacije igrale 64 utakmice

Od dodatnih 16 reprezentacija na svjetskom prvenstvu tri mjesta trebale bi dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri europske i jedno pacifička, a zadnji sudionik dobit će se međukontinentalnim razigravanjem. Europske kvalifikacije počet će u ožujku 2025. godine i trajat će godinu dana.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo u povijesti koje će organizirati tri domaćina (SAD, Meksiko, Kanada). Podsjetimo, dosad je jedino svjetsko prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine, koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji.

Komentara 3

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:26 14.03.2023.

Znači dobiješ prvu utakmicu i već si se kvalificirao. Ostale dvije utakmice igraš sa drugom ekipom i čekaš nokaut fazu. Lakrdija.

BS
Blue_shirt
15:05 14.03.2023.

Znači gubitnik je Europa kao najjača i najkvalietnija asocijacija, dobiva +3, a Azija i Afrika zajedno +7 ??? Opet mogući scenarij bez nekog poput Italije, Švedske, Mađarske, ali zato ćemo imati još ekipa koje neće zabiti gol na prvenstvu.

Avatar Asterix
Asterix
14:05 14.03.2023.

Bezveze, i format i održavanje praktički na cijelom sjevernoameričkom kontinentu. Razumljivo je održavanje prvenstva u nekoliko malih država ali ovo je stvarno smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije