Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRELIJEPO MJESTO'

Velika svjetska zvijezda potajno dolazi u Hrvatsku, poznato je zbog čega

Lewis Hamilton
Foto: Instagram
1/4
01.02.2024.
u 12:28

– Kad trebam mir i želim malo odahnuti, tajno odem u Hrvatsku, jedno od najljepših mjesta na planetu – rekao je prije koju godinu družeći se s Davorinom Štetnerom, predsjednikom Hrvatskog auto i karting saveza.

Sedmerostruki prvak u Formuli 1 i jedan od najvećih vozača u povijesti Lewis Hamilton (39) od 2025. trebao bi voziti za Ferrari. Vijest je objavio španjolski AS pod naslovom "velika bomba". Taj će transfer uzdrmati Formulu, a Ferarri vjeruje da će ga vratiti na prva mjesta. A tko je uopće Lewis Hamilton?

Velikan F1 rođen je u britanskom gradiću Stevenageu, otac i majka rastavili su se kada je bio vrlo mali. Živio je s ocem Anthonyjem s kojim je i krenuo u automoto svijet. Naime, prvi doticaj s budućnosti imao je 1991. kada mu je kupio igračku automobila na daljinsko upravljane. Već tu se osjetila iskra, a sljedeće godine maleni Lewis osvojio je natjecanje u organizaciji British Radio Car Association. Sa šest godina za poklon je dobio karting automobil, otac mu je tada obećao da će ga podržavati u svemu pa je čak radio tri posla u isto vrijeme da bi ostvario njegove snove. Iako je kao dječak trenirao nogomet, automobili su presudili. U prosincu 1995., s 10 godina, na dodjeli nagrada Autosport približio se glavnom čovjeku McLarena Ronu Dennisu te mu rekao:

– Jednog dana vozit ću za tebe.

Dječak koji je već tada znao što želi, u manje od tri godine dobio je ugovor za akademiju mladih vozača McLarena i Mercedes-Benza. Shvatio je tada da ima pravo sanjati i o Formuli 1, do koje je došao korak po korak. U 2003. osvojio je prvenstvo Renault Formule, dvije godine kasnije i Formule 3 Euroseries, a naslov u F2 došao je 2006. Na otvorenju F1 sezone 2007. i u svojoj prvoj utrci Hamilton je već bio na postolju. Ubrzo je došao i prvi naslov, svjetski prvak postao je 2008., a zatim i 2014., nakon čega je naslove počeo nizati: 2015., 2017., 2018., 2019. i 2020.

Najpoznatiji je po svojoj vožnji, po agresivnom i zanimljivom stilu te oštrom ulaženju u zavoj. A zanimljiv stil ima i u privatnom životu.

Hamilton je veliki aktivist, dobio je nagradu organizacije PETA, najveće svjetske organizacije za prava životinja, i to za – osobu godine 2018.

– Svaki komad mesa, piletine ili ribe koji pojedete, svaki komad kože ili krzna koji nosite, dolazi od životinje koja je bila mučena, odvojena od svoje obitelji i brutalno ubijena – poručuje Lewis. Štoviše, otišao je toliko daleko da je zamolio sve zaposlenike Mercedesa da u automobile više ne ugrađuju kožu:

– Za kožu trebamo otprilike tri krave. Za to ih se treba ubiti elektrošokovima, a zatim njihovu kožu staviti u automobil – objasnio je svjetski prvak koji je 2017. godine odlučio postati vegan i prestati konzumirati alkohol. Taj način života toliko mu se svidio da je u rujnu 2019. pokrenuo veganski restoran “Neat Burger”. Tvrdi da je to prvi međunarodni lanac koji peče burgere od biljne smjese. A koliko voli životinje pokazuje čestim objavama svojih psića na društvenim mrežama. Ima dva engleska buldoga, Roscoea i Coca. Zanimljivo, Roscoe zarađuje pojavljujući se u reklamama kao model oko 4300 kuna na dan.

– Roscoe je član agencije za modele i ima audicije na kojima se natječe protiv 10 ili 15 različitih buldoga kada trebaju tu pasminu za predstavljanje nekog proizvoda. Plaćaju mu oko 700 dolara na dan, to je smiješno – ispričao je Lewis za britanski portal Metro. Roscoea je dao kastrirati, ali zamrznuo je njegovu spermu kako bi ipak jednog dana dobio njegova potomka.

Pjevao je s Aguilerom

No, kada nije sa psima, vozač Formule 1 zdušni je borac za prava Afroamerikanaca. Štoviše, jedini je crni vozač koji je ikada nastupao u F1, a nakon što je u SAD-u policija ubila Georgea Floyda, sve je glasniji u borbi za ravnopravnost.

Od 2019. Hamiltonova neto vrijednost pretpostavlja se da je oko 285 milijuna američkih dolara, a kako i ne bi bila kada je Britanac aktivan u svim područjima. Okušao se i u modnoj industriji kada je 2018. lansirao liniju odjeće TOMMYXLEWIS na Tjednu mode u New Yorku s dizajnerom Tommyjem Hilfigerom.

– Lewis je odvažan u svemu što radi... Ne boji se riskirati. Ima cool i sofisticirani stil – rekao je Hilfiger.

Osim u modi, tu su i film i glazba. Sam je priznao da mu glazba pomaže da se odmakne od svega, piše i snima pjesme, a nedavno je priznao kako je 2018. pjevao u pjesmi “Pipe” Christine Aguilere pod pseudonimom XNDA. Bio je i jedan od izvršnih producenata dokumentarca s Netflixa zvanog “The Game Changers” o veganima, proteinima, snazi... Kada ne vozi, Lewis voli putovati, nema mjesta gdje nije bio, a obožava – Hrvatsku.

– Kad trebam mir i želim malo odahnuti, tajno odem u Hrvatsku, jedno od najljepših mjesta na planetu – rekao je prije koju godinu družeći se s Davorinom Štetnerom, predsjednikom Hrvatskog auto i karting saveza.

 
Ključne riječi

Komentara 4

MA
majeltomoguce
13:36 01.02.2024.

Očito se njegovom psu sviđa pijesak sa naših plaža pa zato dolazi! Trebali bi više reklamirati šljunak i pijesah zapadnjacima koji su puni pasa. Vrijeme se promjenilo, ne treže se više zabavni parkovi jer djece na zapadu nema, već pješčanici za peseke!

MV
Misl@v
16:14 01.02.2024.

I ja isto potajno idem na hrvatsko more sa šatorom - do nekog šumarka da me ne nađu komunalni redari.

DU
Deleted user
15:54 01.02.2024.

Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu pa je i logično da ljudi rado se vraćaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije