Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE IMPRESIONIRAN

Vatreni poručio: U Beogradu su me izviždali, ali jedva čekam Crvenu zvezdu i tunel Marakane

Karlo Bartolec
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
04.08.2019.
u 07:00

- Znam da je Crvena zvezda neugodan domaćin, čuo sam priče o čuvenom tunelu na Marakani, u kojemu su i igračima Liverpoola zaklecala koljena, no mene to ne može impresionirati.

Danska Superliga posljednjih godina sve češće postaje utočište hrvatskih nogometaša. Tako u ligi u kojoj u 14 prvoligaških klubova nastupa 35 posto stranaca, gotovo jednako kao i u Prvoj HNL (34,6 %), Hrvatsku predstavljaju petorica igrača: Josip Radošević i Ante Erceg u Bröndbyu, Matej Delač u Horsensu, te Robert Mudražija i junak ove priče – Karlo Bartolec u redovima aktualnog prvaka FC Kopenhagena.

Karlo Bartolec (24) jedini je od ove petorice u ovom trenutku A reprezentativac Hrvatske, s dva nastupa (protiv Engleske u Ligi nacija i Jordana u prijateljskoj), a protekloga je tjedna upisao svoj stoti nastup u danskim 
klubovima. Prvih 97 ostvario je u dresu Nordsjællanda, kluba iz predgrađa glavnoga grada, a tri za FC Kopenhagen, s kojim je nakon tri odigrana kola vodeći u prvenstvu te sudionik 3. pretkola Lige prvaka.

Uspon krenuo u Lokomotivi

– Imao sam vrlo dobru sezonu u Nordsjællandu, u kojemu sam proveo tri godine, te su mi se ovoga ljeta ponudile tri opcije za nastavak karijere. Tražili su me njemački Freiburg, španjolski Levante, a ja sam se ipak odlučio za FC Kopenhagen. U Danskoj sam doma, upoznao sam ligu, odgovara mi način igre, a usto ću se radije s FC Kopenhagenom boriti za naslov prvaka i igrati Europu, nego negdje drugdje strahovati za ostanak u ligi – govori dečko iz zagrebačke Brezovice, desni branič koji se afirmirao u Dinamovoj školi nogometa.

U ovoj sezoni kod norveškoga trenera Solbakkena odigrao je tri utakmice.

– Konkurent na desnome braniču mi je Urugvajac Varela, nekada igrač Manchester Uniteda. Bit će dosta utakmica, trener će nas rotirati, a ja ću sigurno dobiti svoju kvotu nastupa – tvrdi Bartolec.

U Dinamovim klincima, u kojima je proveo sedam godina, bio je suigrač Pjace, Jedvaja, Capana, Alvira..., trenirali su ga Joksović, Kasalo, Gojun, Oreščanin i Igor Cvitanović. No nikada nije zaigrao za prvu momčad Dinama.

– Je li mi žao? Ma čak i nije, imao sam svoj put, iako sam se neko vrijeme nadao da će me priključiti. Bilo je to kada je otišao Pinto, no onda su doveli Stojanovića i ja sam otišao u Lokomotivu. Trener Tomislav Ivković “prepoznao” me na Ramljakovu memorijalu pa sam otišao na Kajzericu i tamo je počeo moj uspon. Išao sam težim putem nego neki drugi igrači, ali isplatilo se – nastavlja Bartolec koji je u dresu Lokomotive skupio 61 nastup prije negoli ga je kupio Nordsjaelland. Taj je klub za njega platio 600 tisuća eura, a ovoga ljeta FCK izdvojio je 2,67 milijuna eura za Karla.

Kakva je danska liga, pitamo Bartoleca.

– Bio sam skeptičan kada sam u Lokomotivi dobio njihovu ponudu jer nisam bio dobro upućen kakva je liga. Ali sve moje sumnje brzo su nestale jer sam došao u uređenu, kvalitetnu, razvojnu ligu. Tu se igra čvrsto, brzim tempom, više se trči nego kod nas, bolja je posjećenost na utakmicama. Evo, na posljednjoj prvenstvenoj utakmici kod kuće imali smo gotovo 20 tisuća ljudi. To je ovdje normalno i tu se igrač zaista dobro osjeća. Usto, liga je neizvjesna jer igraju se doigravanja za prvaka i za ostanak, a nema takve dominacije jednoga kluba, kao što u Hrvatskoj dominira Dinamo – nastavlja Bartolec kojega suigrači zovu Bart.

U Danskoj živi s djevojkom Irinom, s kojom je u vezi šest i pol godina. Ona mu je, kaže, najveća potpora u karijeri. A vrhunac karijere svakako je bio Dalićev poziv u reprezentaciju prošle jeseni.

– Nije me to iznenadilo jer konstantno sam dobro igrao pa, iako me nitko iz stožera nije dolazio gledati, nekako sam se nadao da će ta nagrada doći. I nisam bio imao nikakav problem prilagoditi se u momčadi svjetskih doprvaka. Oni su me sjajno prihvatili, a ja vjerujem u sebe i znam da tamo i pripadam – samouvjereno kaže Bartolec.

I Liverpool je strahovao

U dresovima Lokomotive i Nordsjællanda skupio je 19 europskih nastupa, a sada s FC Kopenhagenom prvi put u karijeri lovi plasman u Ligu prvaka. U 2. pretkolu danski prvak eliminirao je velški New Saints, a u 3. pretkolu čekaju ga dvoboji s Crvenom zvezdom. Prva je u Beogradu u utorak.

– Naša momčad još se uigrava jer smo promijenili dosta igrača (Slovak Vavro prodan je u Lazio za 10,5, a Danac Skov u Hoffenheim za 10 milijuna eura, nap.a.), pa još uvijek nemam sliku kolika je naša prava snaga. Znam da je Crvena zvezda neugodan domaćin, čuo sam priče o čuvenom tunelu na Marakani, u kojemu su i igračima Liverpoola zaklecala koljena, no mene to ne može impresionirati. Jedva čekam da i to doživim. Prošle godine s Nordsjællandom sam igrao u Beogradu protiv Partizana, i tada su me izviždali, pa sam već naviknut na tamošnji ambijent. Liga prvaka svakako je veliki izazov za nas, to su utakmice u kojima se moraš bacati na glavu pa što bude – zaključio je Karlo Bartolec, čiji bi FC Kopenhagen, eliminira li Crvenu zvezdu, bio nositelj u 4. pretkolu i ne bi mogao igrati protiv Dinama (izbaci li Ferencváros).

Komentara 6

MM
Marko_M
15:37 04.08.2019.

Zvezda je najbolji ex YU klub... ne igrajte se sa njima...

MI
milan16
16:37 04.08.2019.

2:0 za zvezdu

SD
sdragan
12:42 04.08.2019.

Dolazite na noge svetskom i evropskom sampionu...normalno je da vam klecaju kolena! Srecno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije