Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATERPOLIST GODINE

Vaterpolski 'Il Fenomeno': Bijač i drugi put najbolji, pobjeda nikad uvjerljivija

Zagreb: Dodjela nagrade Večernjakov Vaterpolist godine
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/8
07.12.2022.
u 22:34

Proglašena je i najbolja sedmorka godine. Uz sjajnog vratara, svoje su mjesto našli Žuvela, Bašić, Marinić Kragić, Harkov, Fatović i Vrlić. Za najbolju vaterpolisticu godine HVS je izabrao Mateu Skelin.

U zagrebačkoj Noći europskih prvaka, održanoj večeras u Laubi, Marko Bijač proglašen je najboljim hrvatskim vaterpolistom u 2022. godini. Tako je svojim glasovanjem odlučio Večernjakov žiri, koji su, kao i dosad, činili bivši vaterpolski asovi i vaterpolski treneri. I to iz svih hrvatskih središta: Adrian Ježina i Dragan Matutinović iz Splita, Ratko Štritof i Igor Bosnić iz Zagreba, Frano Karač iz Dubrovnika, Goran Volarević iz Rovinja (na privremenom radu u Italiji), a Hrvoje Koljanin povezao je Split i Dubrovnik.

>> Hrvatska u infarktnom finalu svladala Mađarsku i postala prvak Europe!

"Vratar koji donosi prevagu"

Bijaču je tako po drugi put (najboljim je proglašen i 2016.) pripala tradicionalna nagrada - statua Vaterpolist, rad akademskog kipara Stipe Sikirice.

Ove godine njegova je pobjeda bila iznimno uvjerljiva, od 49 mogućih dobio je 47 bodova, što dosad ni jednom od naših prethodnih laureata nije pošlo za rukom. Uspoređujući ta svoja dva priznanja, Bijač je kazao:

- Velika mi je čast što sam obje nagrade dobio u godinama kada su postignuti veliki rezultati hrvatske reprezentacije: srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i zlatna na Europskom prvenstvu u Splitu ove godine. Naravno da veliki dio zasluga ide svim mojim suigračima i stručnom stožeru koji su marljivo radili tijekom cijele godine i na kraju smo svi skupa zasluženo ostvarili taj povijesni rezultat o kojem smo svi sanjali. Mislim da je najveća razlika u tome što je većina momčadi iz 2017. već godinama igrala u reprezentaciji i što je imala veliko iskustvo na internacionalnoj razini, dok je zlato u Splitu osvojeno s jednim potpuno novim sastavom, u kojem je velikom broju igrača ovo bilo prvo ljeto s reprezentacijom. I još jednom čestitam svim momcima koji su dokazali svoju kvalitetu i karakter pod najvećim mogućim pritiskom.

07.12.2022.., Zagreb - Dodjela nagrade Vecernjakov Vaterpolist godine, laureat je Marko Bijac a nagradu mu je predao Anton Filic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Proglašena je i najbolja sedmorka godine, u kojoj je došlo do znatnih promjena odnosno pomlađivanja. Andru Bušlju je na mjestu braniča zamijenio Marko Žuvela, a u napadu se dogodila gotovo kompletna rokada: umjesto Luke Bukića, Mare Jokovića i Paula Obradovića, uskočili su Andrija Bašić, Jerko Marinić Kragić i Konstantin Harkov. Svoja mjesta zadržali su napadač Loren Fatović, sidraš Josip Vrlić i, dakako, slavodobitnik Bijač.

"Nevjerojatnim obranama donio nam je zlato", "tako sjajne obrane vratara nismo vidjeli još od Londona i Josipa Pavića", "vratar je to koji donosi prevagu, pogotovo u utakmicama za trofeje", "veliki igrač i vratar, nevjerojatni refleksi", "inteligentno čita igru i u stanju je povezati nekoliko nemogućih obrana koje lome protivnika", "vaterpolski Il Fenomeno", samo su neki od epiteta koje su članovi našeg žirija dodijelili Bijaču, dugorukom čuvaru mreže Olympiakosa i hrvatske reprezentacije, rođenom 12. siječnja 1991. u Dubrovniku, koji je na neki način obilježio sve hrvatske uspjehe od 2013. (zlato na Mediteranskim igrama u Mersinu i bronca na SP-u u Barceloni).

07.12.2022.., Zagreb - Dodjela nagrade Vecernjakov Vaterpolist godine, laureat je Marko Bijac a nagradu mu je predao Anton Filic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Za najbolju vaterpolisticu godine HVS je izabrao Mateu Skelin, članicu Mladosti i hrvatske reprezentacije, a trofej joj je predao legendarni Ratko Rudić, sada u ulozi člana Upravnog odbora HVS-a.

Priznanja Pešušiću i Živkoviću

Priznanje za poseban doprinos hrvatskom vaterpolu dobili su Alen Pešušić, vaterpolski delegat i član Disciplinske komisije HVS-a, čovjek koji je vjerojatno najbolje upućen u sve pravilnike i akte HVS-a, i Renato Živković, donedavni glavni tajnik HVS-a, a sada prvi čovjek vaterpola u Lenu, jedan od najzaslužnijih za odličnu organizaciju EP-a u Splitu.

A sudionici slavljeničke večeri još jednom su zapljeskali i zlatnim olimpijcima iz Londona 2012. (predvođenih Rudićem), u povodu 10. obljetnice toga velikog sportskog uspjeha hrvatskih vaterpolista.

Uz svirku Ante Gelo Banda i neponovljivog Roka (maskote EP-a) koji je svratio i u Zagreb, bila je ovo nezaboravna večer...

Komentara 1

TR
Travno221
11:05 09.12.2022.

Svaka čast Bijaču i ostalim zlatnim momcima iz Splita. No, zlato osvajamo tek svake pete godine (2007., 2012., 2017., 2022.). Srbi su bolji u tome. A tek kad se u obzir uzmu juniorske reprezentacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije