Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati u Europi

Varteks je posljednji klub kojem je to uspjelo, sada priliku ima Dinamo

Dinamo Benfica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
14.03.2019.
u 17:22

Plavi su najslavniji trenutak u svojoj povijesti imali 1967. godine osvojivši Kup velesajamskih gradova nakon što su u finalu bili bolji od Leeds Uniteda (2-0, 0-0)


Zagrebački Dinamo jedini je hrvatski klub s europskim pokalom, dok je Varteks naš posljednji klub koji je stigao do četvrtfinala nekog europskog natjecanja.

Plavi su najslavniji trenutak u svojoj povijesti imali 1967. godine osvojivši Kup velesajamskih gradova nakon što su u finalu bili bolji od Leeds Uniteda (2-0, 0-0).

>> Pogledajte galeriju: Dinamovi navijači u Lisabonu

Dinamo Benfica
1/12

Zagrepčani su i četiri godine ranije igrali u finalu tog natjecanja, ali su u dvije finalne utakmice izgubili od Valencije (1-2, 0-2). 

Posljednji put Dinamo je stigao do četvrtfinala nekog natjecanja 1970. godine, kada je i zadnji put do ove sezone izborio europsko proljeće Dinamo je tada u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova igrao protiv Schalkea. Njemački sastav je u prvom susretu na stadionu Maksimir slavio s 3-1, a potom u Gelsenkirchenu s 1-0.

Posljednji hrvatski klub koji je stigao do četvrtfinala bio je Varteks u sezoni 1998/99. u Kupu kupova što je zlatnim slovima upisano u povijest varaždinskog sporta.

Bila je to posljednja godina u kojoj se igrao Kup kupova, a talijanski velikan Lazio, u kojem je tada igrao Alen Bokšić, ostat će upisan u povijest kao posljednji klub koji je podigao taj trofej. Rimljani su u finalu s 2-1 pobijedili Mallorcu, koja je u četvrtfinalu izbacila Varteks.

Varaždinci nisu morali u kvalifikacije, pa su u 1. kolu igrali protiv Rudara iz Velenja. Dvije pobjede po 1-0 bile su dovoljne za prolaz. U drugom kolu Varteks je izvukao Heerenveen.

>> Pogledajte video: trener Bjelica uoči puta u Lisabon

Nizozemci su u prvom susretu slavili s 2-1, a identičnim rezultatom je Varteks bio bolji u uzvratu, pa je odlučivao produžetak. Na koncu su Varaždinci slavili s 4-2 uz dva gola Miljenka Mumleka (67, 117) i Faika Kamberovića (80, 99) i izborili 'europsko proljeće' i četvrtfinale u kojem ga je čekala Mallorca.

U prvom susretu 4. ožujka 1999. u Varaždinu je bilo 0-0, a u uzvratu su Španjolci pobijedili s 3-1. Golove su zabili Ariel Ibagaza (53), Veljko Paunović (55) i Dani Garcia (75), dok je utješni pogodak za Varteks zabio Andrija Balajić (90). Mallorca je u polufinalu izbacila Chelsea, a u finalu izgubila od Lazija.

Četiri godine ranije europsko četvrtfinale je izborio i Hajduk i to u Ligi prvaka. Splićani su se probili među osam najboljih gdje ih je čekao Ajax, koji je te sezone postao europski prvak.

Prvi susret u Splitu završio je bez golova, a 'kopljanici' su u uzvratu slavili 3-0 golovima Kanua (39) i Franka de Boera (43, 67). Ajax je u polufinalu izbacio Bayern, a potom u finalu u Beču pobijedio Milan s 1-0 osvojivši četvrti europski naslov.

Hajduk je najmanje do četvrtfinala stigao još šest puta pri čemu je dva puta igrao u polufinalu.

>> Pogledajte što kaže Emir Dilaver uoči Benfice

U sezoni 1972/73. u Kupu kupova je dogurao do polufinala. Splićani su u 1. kolu izbacili norveški Fredrikstad (1-0, 1-0), u 2. kolu velški Wrexham (1-3, 2-0), a u četvrtfinalu škotski Hibernian (2-4, 3-0). Pobjedničku seriju zaustavio je Leeds United u polufinalu. U prvom susretu Englezi su slavili 1-0 golom Allana Clarkea u 21. minuti, a uzvrat na prepunom Starom placu je završio bez golova.

Splićani su četvrtfinale izborili i u sezoni 1975/76. kada su dogurali do četvrtfinala Kupa prvaka. U prvom kolu pala je Floriana (5-0, 3-0), a u 2. kolu Molenbeek (4-0, 3-2). U ožujku 1976. Hajduk je u prvom susretu četvrtfinala pobijedio PSV Eindhoven s 2-0 golovima Željka Mijača (8) i Ivice Šurjaka (31), no u uzvrat je nakon produžetaka izgubio 0-3. 

Četvrtfinale je bilo kobno za Hajduk i 1978. protiv bečke Austrije u Kupu kupova, te 1980. u Kupu prvaka protiv HSV-a.Četiri godine kasnije Splićani su dogurali do polufinala Kupa UEFA.

U 1. kolu pobijedili su Universitateu Craiova, u 2. kolu Honved, a u trećem kolu Radnički iz Niša. Četvrtfinale je donijelo pravu dramu protiv praške Sparte. Česi su u prvom susretu pobijedili 1-0, a Hajduk je golom Ivana Gudelja uzvratio u uzvratu. Susret je otišao u produžetke, a pobjedu Hajduku i plasman u polufinale donio je Baka Slišković u 119. minuti golom iz slobodnog udarca.

Hajduk je u prvom susretu polufinala pobijedio Tottenham s 2-1. Falco je doveo Spurse u vodstvo u 19. minuti, no rezultat su okrenuli Gudelj (67) i Pešić (77). Tottenham je u uzvratu pobijedio 1-0, a pobjednika je odlučio gol Hazarda u 6. minuti. Londonski sastav je potom u finalu bio bolji od Anderlechta.

Hajduk je do četvrtfinala stigao i 1986. u Kupu UEFA. Metz, Torino i Dnjipro 'pali' su u prva tri kola, a seriju je prekinuo Waregem u četvrtfinalu. Ponovo su presudili jedanaesterci nakon što su obje utakmice završile rezultatom 1-0.

Rijeka je samo jednom dohvatila četvrtfinale. U sezoni 1979/80. je igrala četvrtfinale Kupa kupova izgubivši od Juventusa. U prvom susretu igranom 5. ožujka 1980. na Kantridi je bilo 0-0, a torinska Stara dama je u uzvratu slavila 2-0 golovima Franca Causia (5) i Roberta Bettege (72).

Ključne riječi

Komentara 1

DA
DarthVader
17:35 14.03.2019.

Ono s Vartexom se nemoze usporediti s ovim danasnjem. Sistem takmicenja se je jako promjenio. Nije za usporedbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije