Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Trninić:

Vanjski igrači imaju višu razinu osobne savjesnosti od centara i veću motivaciju za postizanje dominacije

Igor Soban/PIXSELL
16.01.2021.
u 20:46

Veliki utjecaj na Markovo trenersko formiranje imao je njegov otac profesor Slavko Trninić, čovjek kojeg Kukoč i Rađa spominju kao svog "arhitekta"

Nakon što je Cedevita kakvu pamtimo preselila u Ljubljanu, iz njena praha izrasta novi klub koji bi mogao biti produktivan projekt za hrvatsku košarku. Taj novi klub zove se Cedevita Junior i prvoligaš je koji se galopirajući uspinje ka HT Premijer ligi. Nakon 11 kola zagrebačka Cedevita je bez poraza, uz prosjek od 27 koševa po pobjedi, i šteta je što je ždrijeb Ćosićeva kupa bio nemilosrdan pa im je u osmini finala namijenio Zadar.

No, kako god ta utakmica završila valja odati priznanje klupskom vodstu pa tako i 35-godišnjem treneru Marku Trniniću.

- Premda smo selekcionirali momčad kvalitetno, nisam očekivao da ćemo biti ovako uvjerljivi. Jedina utakmica u kojoj smo pobijedili preokretom bila je ona protiv Jazina, u svim ostalim smo pobjeđivali dominatnije od očekivanog.

U utrci za prvaka drugog ranga natjecanja cedevitašima će najveći konkurent biti Dinamo kojeg su pobijedili 11 koševa razlike.

- Oni su bili nakonstantniji, no u borbi za vrh vidim i Bosco, Jazine, Omiš, Dubrovnik i Kaštela. Naš primarni cilj je ući u HT Premijer ligu jer Cedeviti je mjesto u najvišem rangu hrvatske klupske košarke. Imamo tri dvorane i teretanu i nemamo problem s terminima što je najveća boljka klubova na ovoj razini. Nama je to bitna prednost u odnosu na konkurente.

Koliko smo vidjeli, Trninić insistira na što snažnijoj obrani i tranziciji. Koliko toga baštini od svog oca, doktora košarke Slavka Trninića, čovjeka kojeg velikani svjetske košarke Kukoč i Rađa spominju kao svog arhitekta?

- Otac je imao veliki utjecaj na formiranje mog sustava razmišljanja, sam sam odrastao u ambijentu u kojem je košarka bila nezaobilazna tema. Ona je to i danas pri čemu se otac ne nameće kada su u pitanju moje odluke.

Kada ima neku tehničko-taktičku ili pedagošku dvojbu, pita li za savjet profesora Slavka?

- Kada imam neku dvojbu otac je uvijek spreman pomoći savjetom. No, više je to iskustveno. Ne vodimo mi razgovore na dnevnoj bazi niti analiziramo moje protivnike. Kada sam ja počeo s trenerskim poslom on se distancirao od toga, ali je tu kada savjet zatrebam.

U klubu nam kažu da je Marko prilično sustavan i detaljan trener.

- To je i do karaktera. Volim raditi na detaljima individualne tehnike koji razlikuju vrhunske igrače od prosječnih, ali i na taktičkim detaljima koji donose prevagu. Danas su dominantne stvari su energija i šut za tricu i ne posvećuje se dovoljno vremena radu na osnovama i razumijevanju igre. Europska košarka prati trendove NBA lige gdje igraju uglavnom igrači ekstremnih fizičkih sposobnosti. Za europske igrače koji generalno nisu toliko fizički dominantni, posvećenost radu na detaljima tehnike i taktike jedini je način da uspješno participiraju u igri.

Trninić junior zarana je odlučio jesti trenerski kruh sa sedam kora.

- Igrao sam košarku u Ciboninim mlađim uzrastima, a u Zrinjevcu sam završio juniorski status. Uz studij, kratko sam igrao A-2 ligu, no onda sam doživio prometnu nesreću i prijelom potkoljenice a pojavio se i problem s leđima. Kao pješaka me udario motor pa je došlo do pomaka tri diska u donjem dijelu leđa. Pokušao sam se vratiti, imao sam veliku ambiciju, no shvatio sam da neću doći do željene razine pa sam sa 21 godinom prestao igrati. Tu sam prelomio i odluči ići u trenere.

A znanje je stjecao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje je sa 30 godina i doktorirao na temu "Osobine ličnosti i motivacijske dimenzije kod košarkaša različitih dobnih skupina i pozicija u igri". A iz tog rada nam otkriva ovo:

- Dobiveni rezultati pokazuju da vanjski igrači imaju višu razinu osobne savjesnosti u odnosu na unutarnje igrače. Isto tako, vanjski igrači imaju veći stupanj izraženosti motiva za postizanje uspjeha i za postizanje dominacije u odnosu na unutarnje igrače.

Iskustveni dio prošao je kao pomoćni trener u KK Kaštela, KK Zagreb, kao glavni trener A2-ligaša Mladost što je ujedno bila i juniorska momčad Cedevite u kojoj su mu kroz ruke prošla i dva povremena reprezentativca, Perković i Jordano.

A kao netko tko svakodnevno prati zbivanja u domaćoj i međunarodnoj košarci, Marko je imao posve jasnu sliku oko izbora košarkaša godine.

- Bogdanović je igrač koji čini razliku u svojoj momčadi kao niti jedan drugi hrvatski košarkaš i napadački je često i prva opcija u NBA sastavu Utah Jazza. Simon je imao najbolju godinu karijere u momčadi Efesa koja je igrala fantastično i bila prvi kandidat za naslov prvaka Europe. Šarić je jako dobro odigrao u balonu u Orlandu pa je potpisao novi ugovor s čime su mu poslodavci dali do znanja da s njim ozbiljno računaju. Zubac je bio starter u Clippersima i među najboljim je centrima u zatvaranju reketa i čuvanju obruča u NBA ligi. Bilan igra u životnoj formi što je pokazao u dresu reprezentacije, u kvalifikacijskom balonu, u Turskoj, a igra i jako dobro u svom Sassariju.

Košarkaš godine Večernjeg lista

Trninićev izbor

1. Bojan Bogdanović (Utah Jazz) ........................... 10

2. Kruno Simon (Anadolu Efes) ...............................7

3. Dario Šarić (Phoenix Suns) ..................................5

4. Ivica Zubac (LA Clippers) .....................................3

5. Miro Bilan (Dinamo Sassari) ................................1

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije