Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO U TJEDNIKU MAX!

Van Gaalovo Kazalište noćnih mora

Louis van Gaal
Foto: Reuters/PIXSELL
27.02.2016.
u 09:56

Uskoro bi nizozemski diktator mogao napokon pokupiti stvari i prepustiti mjesto čovjeku kojega je trenerski odgajao, a čije ime navijači zazivaju već mjesecima.

Mazohizam stanuje na Old Traffordu. Drugog objašnjenja zašto je Louis van Gaal i dalje na klupi nekoć moćnog Manchester Uniteda poslije čak 15 utakmica bez pobjede u 26. prvenstvenih kola zapravo i nema. O tome piše sportski tjednik Max!

Jose Mourinho čeka

Ne vole ga igrači, mrze navijači, klupske legende ne kriju kako bi mu najradije vidjele leđa nakon što je Kazalište snova pretvorio u Kazalište noćnih mora, ali on je još uvijek tu i svakom sljedećom utakmicom rasprodaje ugled slavne momčadi. Izvršni direktor Ed Woodward zasad je bio brana između vlasnika Uniteda, obitelji Glazer, i Van Gaala, no neuspješnom treneru neće još dugo moći čuvati leđa. Jer gazde neuspjehe počinju osjećati na svome računu – od studenog prošle godine vrijednost dionica Manchester Uniteda pala je za čak 20 posto!

I uskoro bi nizozemski diktator mogao napokon pokupiti stvari i prepustiti mjesto čovjeku kojega je trenerski odgajao, a čije ime navijači zazivaju već mjesecima. Nikad nikome na Old Traffordu nije toleriran neuspjeh kao što je to slučaj s Van Gaalom, a Manchester United je nikad gori. Otkako je Premiershipa (1992. godine) “crveni vragovi” nisu imali manje osvojenih bodova poslije 26 prvenstvenih kola, svega 41, pa će čak i primarni cilj ove sezone, plasman u Ligu prvaka, ostati nedostižan, a taj će neuspjeh koštati najmanje 100 milijuna eura. Naime, osim novca koji im Uefa garantira plasmanom u Ligu prvaka i zarade od TV prava, Manchester United ostat će bez bonusa iz ugovora s Adidasom, a koji podrazumijeva dodatnih 30 milijuna eura za plasman u elitu. Treba li uopće spominjati da je Van Gaal govorio kako je ove sezone “finale Lige prvaka realan domet”, a ispao već poslije šest utakmica u skupini. Kofere je spremio, svjestan kako može letjeti već sutra pragmatični je Nizozemac ugovor o najmu kuće u Manchesteru preinačio pa je plaća mjesec za mjesec, a ne do kraja lipnja 2017. do kada mu vrijedi ugovor.

Manchester United skupo je platio dvije izgubljene godine s Van Gaalom, čak 335 milijuna eura koštala su Nizozemčeva pojačanja koja uloženo nisu vratila niti jednim osvojenim trofejom. Nizozemski trener u Unitedu godišnje zaradi devet milijuna eura, a u dvije je godine koštao klub ukupno skoro pola milijarde!

Nitko više ne sumnja kako će José Mourinho dobiti posao na Old Traffordu. Sveupućeni kladioničari na Otoku koeficijente na tu okladu spustili su do neisplativosti, na jednu uloženu funtu da će Mourinho biti idućim trenerom Manchester Uniteda zarada je svega 20 penija.

Spektakl osiguran

Mourinho, koji je bio prva želja sir Alexa Fergusona kada je imenovao svoga nasljednika, isprva nije želio preuzeti United Louisa van Gaala koji ga je prije dvadesetak godina učio poslu u Barceloni. Međutim, ultimatum s Old Trafforda – sad ili nikada – prisilio ga je da promijeni odluku. Mourinho će s Manchester Unitedom potpisati trogodišnji ugovor “težak” 19,3 milijuna eura po sezoni (7,7 milijuna eura manje od Guardiole u Manchester Cityju), što je četiri milijuna eura više nego što je primao u Chelseaju.

Dobit će odriješene ruke u formiranju momčadi, a to znači još troškova za klub koji je u prethodne dvije sezone bio najrasipniji u nogometnom svijetu. Prvi koji je na izlaznim vratima je Juan Mata kojeg Special One ne voli. Fellaini je također višak, međutim problem je što traženu odštetu od 30 milijuna eura nitko razuman neće platiti, osim možda Kineza. Španjolski Sport tvrdi kako su Mourinhu prioritet četvorica nogometaša Reala – Gareth Bale, James Rodriguez, Rafael Varane, i Luka Modrić. Sljedećeg ljeta počet će tako već treći Unitedov napad na Luku. Još 2012. bio je velika želja sir Alexa Fergusona, ali je završio u Realu, a prošlog ljeta Real je odbio United. Sličan odgovor je opet nagoviješten.

S Joséom Mourinhom i Pepom Guardiolom u istom gradu i s Jürgenom Kloppom udaljenim jedva pedestak kilometara spektakl je osiguran, a za najavu vjerojatno najburnije sezone Premiershipa u povijesti pobrinuo se Chelsea koji je pred zaključenjem dogovora s Diegom Simeoneom, “penicilinom za Mourinha”. Simeone je Special Oneu “potpisao” otkaz u Realu pobjedivši ga u finalu Kupa kralja, a prije dvije sezone s Atléticom je zaustavio njegov Chelsea u polufinalu Lige prvaka.

>>Mourinho zagolicao maštu: Zašto se ne bih vratio u voljeni klub?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije