Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li moguće

Uznemirujuće otkriće: Nogometaši masovno obolijevaju od karcinoma, a razlog će vas jako iznenaditi

umjetna trava
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
31.01.2017.
u 10:16

Kao jedan od mogućih razloga oboljenja smatra se igranje na umjetnoj podlozi.

Šokantno otkriće stiže iz SAD-a, točnije sa sveučilišta u Washingtonu, gdje je više od 50 bivših i sadašnjih nogometaša oboljelo od karcinoma pod nerazjašnjenim okolnostima. Riječ je o 53 osobe, od kojih je čak 60 posto igralo na poziciji vratara.

Kao jedan od mogućih razloga spomenutih oboljenja smatra se igranje na umjetnoj podlozi, točnije na igralištima koja nisu travnata i zemljana već su načinjena od sitnih gumenih kuglica, a koje se pak dobivaju preradom polovnih automobilskih i kamionskih guma.

Tako Amy Griffin, pomoćna trenerica ženske nogometne ekipe na washingtonskom sveučilištu tvrdi da ima popis od 237 osoba iz cijelog svijeta sa sličnim oboljenjima. Vjeruje kako su upravo gumene kuglice razlog, a tu tezu pojašnjava na primjeru vratara kojih je najviše među oboljelima.

 

– Oni dolaze u kontakt s podlogom više od ostalih igrača. Samo prilikom zagrijavanja, golmani se nađu na podu od 50 do 100 puta i pri tome često gumene kuglice završe u rukavima, rukavicama, ispod opreme, dok one sitnije mogu preko ogrebotina i posjekotina doći u direktan kontakt s krvotokom. A da ne pričamo o onim kuglicama koje su se od istrošenosti gotovo pretvorile u prašinu, a igrači ih udišu – naglašava Griffinova.

U svojem istraživanju surađuje i s doktorom Vasilisom Vasiliouom, molekularnim toksikologom i profesorom epidemiologije na spomenutom sveučilištu koji pak upozorava da navedeni problem u prijašnjim istraživanjima nije dostatno istražen. Naglasio je kako svojoj djeci ne dopušta da provode vrijeme na umjetnim igralištima jer treba istražiti utjecaj kemikalija iz guma na ljude koji su im izloženi.

Komentara 2

Avatar oliver 7
oliver 7
10:30 31.01.2017.

Koji mudrac. LJUDI bavite se sportom ....sigurno cete bit ZDRAVIJI

ST
steve
21:38 31.01.2017.

Vratiti se majci prirodi u svemu i tu je tajna zivota, a ovo sve drugo proizvodi smece koje nas truje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije