Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2022. u 22:41
Hrvatska je s 2:1 ukupno izgubila od Australije u Malagi i neće igrati u finalu Davis Cupa

Hrvatska muška teniska reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale ovogodišnjeg Davis Cupa, u polufinalu u Malagi bolja od Hrvatske bila je Australija sa 2-1.

Odlučujući bod Australiji osigurali su Max Purcell i Jordan Thompson koji su u igri parova svladali Nikolu Mektića i Matu Pavića sa 6-7 (3), 7-5, 6-4.

Mektić i Pavić tijekom čitavog dvoboja nisu uspjeli oduzeti servis suparnicima, jedinu "break-loptu" imali su kod rezultata 4-4 u prvom setu, ali tada je Purcell pogodio as.

Pobjednik prvoga seta odlučen je u "tie-breaku" kojim je naš par dominirao. Poveo je sa 6-1 i realizirao treću od pet vezanih set-lopti, prvu na vlastitom servisu.

Oba para mirno su držala svoj početni udarac do 5-5, a tada je Mektić pokleknuo. Kod izjednačenja je napravio dvostruku servis pogrešku, a zatim su Australci realizirali svoju prvu "break-loptu" u dvoboju odličnim reternom.

I u trećem setu jedini koji nije uspio zadržati svoj servis bio je Mektić, kod rezultata 3-3 Australci su spojili nekoliko sjajnih reterna i još jednom oduzeli servis. Naši zlatni olimpijci nažalost nisu uspjeli vratiti zaostatak pa su Australci ušli u finale najcjenjenijeg teniskog momčadskog natjecanja po prvi put nakon 19 godina.

Ranije je Hrvatsku u vodstvo doveo Borna Ćorić 6-4, 6-3 pobjedom protiv protiv Thanasija Kokkinakisa, da bi na 1-1 izjednačio Alex De Minaur 6-2, 6-2 svladavši Marina Čilića.

Australija će u finalu u nedjelju igrati protiv pobjednika dvoboja Italija - Kanada koji je na programu u subotu. 

- Imali smo šansu pobijediti. Nažalost, kod Marina se osjetio malo umor nakon meča protiv Španjolaca - rekao je izbornik Vedran Martić.

- Imali smo neke šanse, Australija je bila bolja. Moram im čestitati na pobjedi - izjavio je i dodao da je ovo za nas veliki uspjeh.

>> VIDEO: Kinezi bijesni zbog onoga što vide na SP-u: 'Oni šetaju bez maski, a nas su zatvorili u kuće'

HRVATSKA (Mektić/Pavić)
7:6, 5:7, 3:5
1-1
AUSTRALIJA (Ebden/Purcel)
HRVATSKA - AUSTRALIJA, 16:00, DAVIS CUP
KRAJ

Pobjeda Australije! Australci su osvojili šesti gem u trećem setu i stigli do pobjede koja ih vodi u nedjeljni finale.

4:5

Naši su smanjili, no Australci će servirati za meč.

3:5

Australci su osvojili gem na svoj servis i blizu su pobjede.

3:4

Australci su napravili break! Thompson je napravio nekoliko sjajnih poteza i Australci imaju veliku prednost.

3:3

Nismo uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Australcima.

3:2

Hrvatska vodi, no sada će Australci servirati za izjednačenje.

1:1

Oba para dobro su otvorila treći set. Drama je sve veća.

5:7

Australci su osvojili drugi set i izjednačili na 1:1! O pobjedniku će odlučivati treći set.

5:6

Nažalost, Hrvatska je izgubila servis, prvi put u meču. Sada će Australci servirati za set.

5:4

Hrvatska je na siguran način stigla do petog gema u drugom setu.

4:4

I dalje traje velika borba u drugom setu.

3:3

I dalje svi drže svoj servis, 3:3. Prethodna dva agema oba su para osvojila bez izgubljenog poena.

1:1

Oba para otvorila su set osvojenim gemom na svoj servis.

7:6

Hrvatska je osvojila prvi set! Mektić i Pavić sjajno su odigrali tie-break i protivniku prepustili tri poena. Hrvatska je jedan set udaljena od finala.

6:6

Hrvatski par izgubio je jedan poen na servis Mektića. Idemo u tie-break.

5:6

Mektić i Pavić došli na s 40:0 do izjednačenja, ali više od toga nisu mogli. Sada će servirati za tie-break.

4:4

I dalje oba para čvrsto drže svoje servise.

3:3

Australci su i dalje sigurni. Osvojili su gem bez izgubljenog poena, a onda su Mektić i Pavić uzvratili na isti način.

1:1

Oba para dobro su otvorila meč i osvojila gem na servis.

KREĆU PAROVI

Kreće igra parova. Kod nas će igrati naša standarna kombinacija Nikola Mektić i Mate Pavić. 

Australci su napravili iznenađenje pa će tako igrati Purcell i Thompson. Australski izbornik Hewitt napravio je neočekivan potez te Ebdena ostavio na klupi. Inače, Ebden i Purcell su ove godine osvojili Wimbledon i igrali finale Australian Opena.

DRUGI MEČ

DE MINAUR    6, 6 // 

ČILIĆ                2, 2// 

 

 

> TIJEK MEČA:

Kraj za Čilića! De Minaur je slavio s 6:2 i 6:2. Australija je izjednačila na 1:1, odlučit će igre parova.

Čini se da je ovdje gotovo. Čilić je izgubio servis nakon što je napravio 10. dvostruku servis pogrešku. De Minaur će servirati za meč.

Šteta, De Minaur je stigao do četvrtog gema iako ga je Marin stiskao. Još Čilić ovo može okrenuti, naš je dojam da se razbudio.

Dobro je, Čilić se stabilizirao. Stigao je do 2:3, ali još sada treba proigrati.

Opet je Marin bio suočen s breakom, no uspio je spasiti svoj servis. No, i dalje je u zaostatku.

Nažalost, čini se da se Čilić raspada. Otvorio je drugi set izgubljenim servisom.

Australac je bio siguran na svoj servis i osvojio je prvi set sa 6:2. Čilić se mora razbuditi.

De Minaur je poveo 5:2 i stigao jako blizu osvajanja prvog seta.

Kakva drama u petom gemu. Čilić je sada iskoristio osmu gem-loptu i spasio pet-break lopti. Australac vodi 3:2 i sada će servirati.

Nastavila se dominacija Australca, a Marin još nije našao tempo i mirnoću koja mu treba. Ukoliko Čilić izgubi na teren izlaze parovi Mektić i Pavić koji će odlučivati o prolasku.

Drugi meč polufinala igraju Marin Čilić i Alex de Minaur koji u posljednjih 11 nastupa ima 10 pobjeda i sada je na njemu pritisak da vrati Australiju i igru za finale. Prvi reket Hrvatske i Australije već su igrali odlučujući meč i tada je Marin pobijedio.

 

Ako ćemo usporediti s Ćorićem, Čilić je slabije započeo meč i mučio se netipično za njega na prvom servisu. Nanizao je Marin hrpu dvostrukih pogrešaka. Desetak minuta dug gem na kraju je pripao Australcu.

PRVA REAKCIJA ĆORIĆA

Na početku se Ćorić osvrnuo na meč protiv Australca:

 

- Dobro sam počeo meč, razgovarao sam s trenerom što da činim i poradio sam na reternu koji je postao bolji i popravio sam servis i onda je bilo puno lakše - rekao je.

 

Borna se vratio nakon čak 12 mjeseci izbivanja zbog ozljede ramena i operacije te oporavka, a novinari su ga odmah nakon meča upitali kakav je osjećaj bio vratiti se i zaigrati za Hrvatsku u završnici Davisova kupa.

 

- Sve što mogu reći je znači mi to mnogo. Bio sam ozljeđen dugo vremena i zato sam vrlo sretan što sam se vratio. Igrati za Hrvatsku je uvijek poseban osjećaj - odgovorio je Ćorić.

 

Na kraju, osvrnuo se i na ozljedu i sumnje koje su se pojavile oko toga koliko će biti spreman i koliko ga je operacija ramena usporila na teniskom putu.

 

- Za svakog igrača rame je bitno, pogotovo na ovakvim brzim podlogama. Kad sam bio, mlađi, iskreno nisam dobro servirao, a onda se još dogodila i ozljeda i operacija i nisam bio siguran kad sam došao ovdje kako ću servirati na ovakvoj podlozi, ali evo sada možda serviram bolje nego ikad.

PRVI MEČ

Bravo Borna, Hrvatska ima važan bod na putu do finala Davisa! Borna Ćorić za sat i pol vremena svladao je Australca Thanasija Kokkinakisa.

 

KOKKINAKIS    4  //  2

 

ĆORIĆ               6  //  6

 

 

> TIJEK MEČA:

Oba igrača držali su svoj servis na početku drugog seta za 2:2.

Siguran je bio Ćorić na početku i bez puno muke stigao do prvog gema. Borna igra smiren i siguran tenis i ako ovako nastavi ne bi trebalo biti problema.

 

Izjednačio je zatim Australac u drugom gemu na 1:1 iako je Ćorić djelovao kvalitetnije u izmjenama Australac je ponudio dobar servis te se izvukao.

 

Nastavio je Borna nametati svoj tempo 95. igraču svijeta, iako se Australcu mora priznati nekoliko lijepih servisa s kojima je prvo izjednačio u gemovima, ali je onda Ćorić poveo 3:2

 

25.11.2022., Malaga - Jose Maria Martin Carpena Arena. Davis Cup by Rakuten. Polufinale, Thanasi Kokkinakis - Borna Coric. . Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

 

Prelako je gubio poene Ćorić asevima Kokkinakisa, dok on nije upisao niti jedan as, ali je zato dodao gas i nakon što je Australac izjednačio na 3:3, Ćorić je bez izgubljenog poena stigao do 4 gema.

 

Uz glasnu podršku s tribina izborio je Ćorić i svoju prvu break loptu, ali ju nije iskoristio i Kokkinakis je stigao do izjednačenja iskoristivši tri vezana servisa.

 

Malo je Ćorić nervozno djelovao u odgovoru te se činilo da ga protivnik počinje mučiti, ali ubacio je u brzinu više i poveo 5:4

25.11.2022., Malaga - Jose Maria Martin Carpena Arena. Davis Cup by Rakuten. Polufinale, Thanasi Kokkinakis - Borna Coric. . Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

 

Odličan gem odigrao je Borna u pravom trenutku, pritisnuo Kokkinakisa i nakon treće break-lopte u gemu nakon genijalnog forhenda Ćorića. Bez zamjerke Ćorić uzima prvi set.

 

Težak i dug bio je prvi gem u drugom setu. Došla su obojica tenisača do 40:40, ali na kraju Borna uzima taj gem iako je čak tri puta gubio poen na prvom servisu.

 

Dao je gasa Kokkinakis u drugom setu i malo priprijetio Ćoriću, ali Borna se othrvao break-lopti i nije izgubio servis.

DRUGO POLUFINALE

U polufinalu će Kanada igrati protiv Italije koja je tijekom četvrtka svladala SAD-e s 2-1. Prvo je Lorenzo Sonego donio Talijanima prvi bod nakon što je pobijedio Francesa Tiafoea 6-3, 7-6(7). Na 1-1 je izjednačio Taylor Fritz nakon pobjede 7-6(8), 6-3 protiv Lorenza Musettija, a ključni bod su Talijanima donijeli parovi. Simone Bolelli i Fabio Fognini svladali su sa 6-4, 6-4 Tommyja Paula i Jacka Socka.

SVE JE SPREMNO!

Borna Ćorić igrat će protiv Thanasija Kokkinakisa. Obojica su 26-godišnjaci. Nedavno je Australca Borna pobijedio u Tokiju. 

 

Dodajmo kako je Kokkinakis 95. na ATP listi, a Ćorić je 26. stoga Hrvat u ovaj meč ulazi kao favorit. 

 

Kokkinakisa su tijekom karijere pratile ozljede pa nikada nije dogurao preko 69. mjesta

NAVIJAČI STIŽU

Iako ne brojni, Hrvatskoj će srčanu podršku u Španjolskoj pružati glasni navijači.

25.11.2022., Malaga - Jose Maria Martin Carpena Arena. Davis Cup by Rakuten. Navijaci na ulicama uoci polufinalnog meca. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

25.11.2022., Malaga - Jose Maria Martin Carpena Arena. Davis Cup by Rakuten. Navijaci na ulicama uoci polufinalnog meca. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

GDJE GLEDATI?

Mečeve ćemo u tekstualnom prijenosu pratiti uživo u ovome članku, a videoprijenos je na Sport Klubu 2

ČILIĆ = TENISKI MODRIĆ

Kako se samo bori u 35., Čilić je naš teniski Modrić!

>> OPŠIRNIJE OVDJE

Info
NAJAVA I RASPORED (Info)

U prvom dvoboju polufinalnog susreta Davis Cupa između Hrvatske i Australije, koji će u 16 sati početi u Malagi, igrat će Borna Ćorić protiv Thanasija Kokkinakisa (ATP-95.), odlučili su Izbornici hrvatske i australske reprezentacije.

 

Hrvatski izbornik Vedran Martić prijavio je istu postavu kao za četvrtfinalni okršaj sa Španjolskom, a Lleyton Hewitt je umjesto Jordana Thompsona za prvi pojedinačni dvoboj nominirao Kokkinakisa.

 

Nakon Ćorića i Kokkinakisa na teren će izaći Marin Čilić i Alex de Minaur. Za okršaj parova prijavljeni su Nikola Mektić i Mate Pavić, te s australske strane Max Purcell i Matthew Ebden. 

DOBRODOŠLI

Dobar vam dan i dobrodošli na prijenos teniskih uzbuđenja. Nije nam samo nogomet u fokusu već i polufinale Davisova kupa u kojem se danas susreću Hrvatska i Australija.

Komentara 2

DJ
Dodaj Juri
22:42 25.11.2022.

Eto, da i to cujem. A ja mislio da je cast i ponos igrati za Hrvatsku, to bi trebala biti olakotna okolnost , a ne pritisak! Kod ove dvojice lova je vaznija od igranja za repku.

SL
slavenZadravec
21:12 25.11.2022.

Naš par je na papiru puno bolji, ali igranje za reprezentaciju stvara dodatan pritisak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije