Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAO PRESICU

Ivan Bebek: Osjećam nelagodu kad idem u Split, ali nisam uvrijedio navijače Hajduka i klub

Ivan Bebek
Foto: Matej Pavelić
1/5
04.10.2021.
u 13:29

– Ne mogu prihvatiti da sam uvrijedio navijače Hajduka i Hajduk kao klub. Ni u jednom trenutku se nisam referirao na službeni Hajduk, navijače i simpatizere.

Najpoznatiji hrvatski sudac Ivan Bebek održao je danas konferenciju za medije u Rijeci nakon burnog proteklog tjedna tijekom kojega se pojavila snimka kako na ružan način govori o navijačima Hajduka i o novinaru Blažu Duplančiću.

– Ispričavam se Blažu Duplančiću zbog rječnika koji je upotrebljen. Koristio sam rječnik koji nije bio primjeren i nije bio namijenjen javnom prostoru. Moram se ispričati i službenim osobama i hajdukovcima. Ali, ne mogu prihvatiti da sam uvrijedio navijače Hajduka i Hajduk kao klub. Ni u jednom trenutku se nisam referirao na službeni Hajduk, navijače i simpatizere – rekao je Bebek i dodao:

– Htio bih se ispričati svojoj obitelji, sudačkoj obitelji, HNS-u i predsjedniku Kustiću koji čini nadljudske napore da reprezentacija bude dobrodošla svugdje u Hrvatskoj.

Foto: PIXSELL

Kaže da je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

– Želim reći nešto o glasovnoj poruci. Poslao sam je jednom poznaniku koji nema veze s nogometom. Nastala je u emotivnom stanju kada je dio stadiona skandirao "ubij Bebeka". To nije ugodno čuti. Naglašavam da je riječ o privatnoj snimci i podnio sam kaznenu prijavu. Žao mi je jer ta snimka nije bila namijenjena javnoj komunikaciji. Tko će razumjeti, razumjet će – rekao je Bebek i dodao:

– Iza mene je 21 godina suđenja i baš se nikad nisam ogriješio o kodeks ponašanja sudaca, ni u javnom ni u privatnom životu. Ponosan sam što sam od igrača i trenera četiri puta izabran za najboljeg suca HNL-a. Posao suca obavljam po znanju i savjesti. Suđenje je moj život, moja ljubav i ne mogu dopustiti da mi to netko oduzme zbog privatne poruke, a kontekst je objašnjen. Ne mogu prihvatiti da sam negativac.

– Navijači Hajduka znaju koliko poštujem taj klub i nemam više što dodati osim da se pokušate staviti u moju poziciju. Bio sam pod velikim pritiskom, mogu reći da sam pogriješio, ali to nije bilo za javni prostor.

U snimci govori da Hajduk i navijački puk Hajdukov mijauče.

– Glagol mijaukanje? To je kolokvijalni izraz koji koristim. Ni u jednom trenutku nisam govorio o službenom Hajduku jer se ova garnitura prema meni ponijela na gospodski način. Mijaukanje sam oslikao kao oznaku za prigovaranje i traženje razloga poraza i nečega u odluci suca. Bez obzira na to bila ta odluka ispravna ili pogrešna. To je benigni izraz koji nije ni u jednom segmentu uvredljiv. Žao mi je ako je netko shvatio to na uvredljiv način i ja mu se ispričavam.

– Prije svake utakmice i svakih nekoliko dana dobivam prijetnje i vrijeđanja. Većinu njih spremam. Svjedoci smo i da sam bio fizički napadnut. Imam mišljenje o tome koje ne mogu iznositi, ali ne optužujem nikoga. Dopustite mi da i ja imam emotivan trenutak u privatnom razgovoru.

Kakve sankcije očekuje?

– Kazna? Nisam došao govoriti o disciplinskom postupku i kaznama. Želim da shvatite zašto su nastale neprimjerene riječi. Imam povjerenje u Disciplinsku komisiju, oni će odlučiti o tome, a ja to ne želim komentirati.

Kaže da je prijatelju poslao snimku, a podnio je prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kako to?

– Ne znam tko je pustio snimku. Osoba koja je pustila tu snimku nema moje dopuštenje. Osoba s kojom sam komunicirao kaže da nije distribuirala tu snimku pa sam podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Ne znam je li osoba kojoj sam snimku poslao dalje snimku nekome distribuirala pa ju je ta treća osoba pustila u javnost. Ime toga moga prijatelja potpuno je nebitno za ovu cijelu priču – rekao je Bebek te naglasio:

– Ovo mi je najteži trenutak u karijeri. Ovo nema veze s mojim poslom jer svoj posao radim pošteno i mislim kompetentno. Ovo ide u smjeru da me prikaže onakav kakav nisam. Kako da se obranim od teze da je riječ mijaukanje toliko grozna i vulgarna?

Foto: PIXSELL

Želi li i dalje suditi derbije?

– To neka ostane za mene. Svoj kredibilitet ne mogu izgubiti.

Zašto je vrijeđao novinara Duplančića?

– Osoba s kojom sam komunicirao poslala mi je "screenshot" teksta Blaža Duplančića. Smatrao sam da je to dolijevanje ulja na vatru. Mislim da to nije fer prema nekome koji je odsudio to što je odsudio.

Hoćete li tražiti izuzeće od suđenja utakmica Hajduka?

– Nemam ovlasti da bih tražio izuzeće od utakmica. Suce određuje povjerenik i sudac ide na teren ako je sposoban suditi. Već dulje vremena osjećam nelagodu dolazeći u Split i jako mi je žao što je tako.

Može li se zamisliti bez sudačke zviždaljke?

– Uopće ne razmišljam o scenariju da ne sudim jer se nisam ničim oglušio o kodeks i disciplinski pravilnik. 

Disciplinska komisija HNS-a u petak je pokrenula postupak zbog Bebekove snimke na kojoj se vrijeđaju splitski navijači i novinar Blaž Duplančić. Sve se dogodilo nakon utakmice Hajduka i Lokomotive na Poljudu.

Bebeka je prijavio šef HNS-a Marijan Kustić koji je kazao da će komisija odluku donijeti kroz tjedan dana. Čelni ljudi HNS-a i prvi šef hrvatskog suđenja Bruno Marić očekuju od Bebeka da se ispriča, a Marić mu je to i osobno savjetovao.

Na snimci se čuje sljedeće:

"A ako ćemo mi ići tako da ćemo zadovoljiti Hajduk i navijački puk Hajdukov, pa da onda oni ne bi mijaukali, onda je najbolje da utakmicu na Poljudu krenemo s 2:0 i da onda možemo normalno suditi. To mi je degutantno. Pričao sam s pet splitskih novinara i oni kažu da ni njima to nije dovoljno za kazneni udarac. Naravno, oni nemaju muda to napisati. Blaž Duplančić je uvijek bio takav i on će umrijeti takav. To je jedno obično smeće. Tko god je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz kuhinje dole. Nemam se snage više ni živcirati, da ti budem iskren."

>> Poslušajte spornu snimku


 
Ključne riječi

Komentara 34

VP
VOX POPULI
15:20 04.10.2021.

podrška bebeku kotra mraku i teroru s juga!!!

IS
istina00
15:30 04.10.2021.

jučer smo vidjeli što je torcida koja je bjelici prijetila smrću, a nedavno i bebeku!! bebek je 100% u pravu!!

SG
sgrgi15
15:25 04.10.2021.

Poanta svega je da je on to poslao prijatelju u privatnoj posruci. Ako to zanemarimo, gdje je granica? Zapitajte se koliko vas je slalo poruke koje su namjenjene samo osobi kojoj se šalju? Koliko vas je slalo gole piše i sise tuđim ženama ili muževima? Ili poruke tipa šta bih ti radio dok ti je muž na poslu? Gdje je granica? Gdje je privatnost? Pa zamislite da u jednom trenutku sve poruke koje ste ikad poslali postanu javno dostupne. Pa nastao bi rat. Ljudi, pa ovdje se uopće nebi trebalo raspravljati o izjavi nego o načinu prenošenja vijesti i najgorem mogućem narušavanju privatnosti. Uostalom, koliko puta smo nešto gadno rekli vruće glave? On je to poslao prijatelju, a prijatelj je u najboljoj namjeri i vrlo naivno to proslijedio dvojici ili trojici drugih prijatelja, oni dalje i na kraju je došlo do nekoga tko je to dao medijima što je za svaku osudu. Iz ovog bismo svi mogli naučiti neke stvari. A Bebek bi trebao samo snositi posljedice za penal koji nije sudio. Naravno ako komisija procijeni da je trebao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije