Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERBI NA MAKSIMIRU

Dinamo slavio protiv Hajduka i pobjegao mu na ogromna 22 boda prednosti

Dinamo slavio protiv Hajduka i pobjegao mu na ogromna 22 boda prednosti
Foto: Igor Soban/PIXSELL
16.12.2018. u 16:55

Peti derbi u ovoj kalendarskoj godini (četvrti u prvenstvu, jedan je bio u finalu Kupa) odigran je u ozračju koje zaslužuju naša dva najveća kluba; pred solidnih 11.064 gledatelja (od toga tisuću i pol torcidaša na južnoj tribini), na velikoj hladnoći, što je za Maksimir ipak nesvakidašnja pojava, budući da je Dinamov prosjek na domaćim utakmicama do ovoga derbija u Hrvatskoj ligi bio samo 3253 gledatelja.

Bjelica je ostao dosljedan sebi i opet je napravio nekoliko rotacija (Stojanović, Hajrović, Oršić i Gavranović na klupi), dok je debitant na klupi Hajduka u derbiju Siniša Oreščanin poslao u vatru još četvoricu debitanata, Mikulića, Bradarića, Nejašmića i Delića, a kapetansku vrpcu bijelih ponio je tek 19-godišnji Domagoj Bradarić. On je, nakon Nižića, Juranovića i Caktaša, već četvrti stalni kapetan Hajduka u ovoj sezoni. I to puno govori o stanju i odnosima u svlačionici bijelih u jednoj od najgorih sezona u Hrvatskoj ligi.

Dinamo - Hajduk
1/15

Dinamo je u prvom poluvremenu bio dominantna momčad na terenu, iako je po tempu, žustrini i intenzitetu napada ova izvedba bila daleko od najboljih izdanja plavih u ovoj sezoni. Očito je – plavi europski heroji su umorni, ovo im je bila već 33. utakmica ove jeseni. Pa i u ovakvoj, kontroliranoj vožnji, u trećoj brzini, plavi su Hajduku u prvih 45 minuta napravili dva čista zicera. Već u drugoj minuti na centaršut Gojaka fino se nadovezao šut Petkovića, ali je lopta prošla pokraj desne vratnice. Tek u 29. minuti stigla je druga, još izraženija prijetnja plavih: ovaj puta Gojak je imao ogromnu šansu, nakon pasa Šituma, no u ovoj mat-situaciji sjajno je reagirao vratar bijelih Posavec i odbio loptu u korner.

Pet minuta kasnije Hajduk je prvi put ozbiljno ugrozio Dinamova vrata. Brazilac Jairo iskosa prošao je pokraj Dinamovoga stopera Perića, no posljednju prepreku, Livakovića, nije uspio proći. Dinamo je taktiku gradio na slabijoj desnoj strani Hajdukove obrane, na kojoj je bio pozicioniran Tudor, koji je u ranoj fazi utakmice dobio žuti karton. No, silni Dinamov pritisak na Tudora u prvih 45 minuta nije iznjedrio niti jedan proboj.

Nedugo nakon početka drugoga poluvremena, Dinamo je došao do vodstva: Damian Kadzior maestralno je svojom finom ljevicom izveo slobodan udarac, prebacio Hajdukov zid, i pogodio u donji lijevi kut. Ovo je bio prvi pogodak jednoga poljskoga nogometaša u najvećemu hrvatskom derbiju. Eurogol za pamćenje!

Hajduk u pomlađenom, ali ne i poletnijem izdanju još uvijek nije dorastao suparnik plavima u ovoj sezoni. U reakciji bijelih nakon primljenoga pogotka nije bilo niti jednoga simptoma dišpeta (osim jednoga solidnoga pokušaja Teklića uz sigurnu obranu Livakovića), pa je lider prvenstva lakoćom održavao postojeće stanje. Bjeličina momčad zapravo uživa u ovakvim situacijama, kada ima prednost i ima mogućnost zatvoriti utakmicu. Ni mnogo jače momčadi od Hajduka ove sezone nisu uspjele prevrnuti taj plavi 'autobus'. Tako Dinamo s Nenadom Bjelicom na klupi ovu sjajnu polusezonu u Hrvatskoj ligi završava sa 45 bodova na kontu (u prošloj sezoni Mario Cvitanović nakon prvih 18 kola osvojio je bod manje) ili sa čak 22 boda više od Splićana! Takva dominacija plavih nad bijelima još nikada nije zabilježena u prvom dijelu hrvatskog prvenstva. No, ništa začuđujućega nema u tom podatku, s obzirom na cjelojesensku kontinuiranu trenersku i igračku promenadu na Poljudu.

Ovo je bio 243. službeni sraz Dinama (od 1911. do 1945. Građanskog) i Hajduka u svim natjecanjima u tri države; Kraljevini SHS, SFR Jugoslaviji i neovisnoj Hrvatskoj. I samo u jednom natjecanju, hrvatskom Superkupu, dva najveća suparnika izjednačena su po broju pobjeda (3-3). U svim ostalima plavi su uspješniji; sada imaju ukupno 103 pobjede, a 76 puta slavio je Hajduk.

Riječkome sucu, 41-godišnjem Ivanu Bebeku, bio je ovo ukupno devetnaesti nastup u derbiju, po čemu je apsolutni rekorder među hrvatskim arbitrima. Zanimljivo, prije 11 dana navršilo se već punih petnaest godina od Bebekovoga premijernoga nastupa u derbiju, u kojemu je Hajduk na Poljudu slavio 3:1.

>> Pogledajte i tko su bili najbolji sportaši u 2018. godini

Komentara 32

Avatar nisam_robot
nisam_robot
17:06 16.12.2018.

Kao stari Hajdukovac koji je vjeran klubu Hajduk a ne ljevicarskoj bandi i drogeraskim cimerfrei-ulicarima sam zalostan sto nisu mnogo vise izgubilu.

OV
Ovozemaljski
14:42 16.12.2018.

I nakon šta "Naš Hajduk" danas izgubi uvjerljivo biti će kriv sudac, pa HNS, a trener koji je prije 2-3 kola zasjeo na klupu danas bi mogao biti smijenjen.

DU
Deleted user
17:02 16.12.2018.

Nisam gledao utakmicu. Da li je Hajduk oštećen za pet do deset penala? Zna uličarska svita iz biloga Splita kakve su rodbinske veze Bebeka i Mamića??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije