Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA BORBA

Uživajte! Ovakva borba se dogodila tek nekoliko puta u povijesti Formule

20.07.2021.
u 20:45

Ova borba Verstappena i Hamiltona podsjeća nas na Laudu i Prosta iz 1984., Schumachera i Hilla iz 1994., pa i na ikonsku bitku Hamiltona i Masse iz 2008. godine

Otkako nas je 2016. godine njemački vozač Nico Rosberg sve šokirao kad je nakon naslova F1 prvaka za tu godinu otišao u mirovinu, više nismo imali napetih sezona u smislu borbe za naslov na kraju sezone. U iduće četiri godine jedan od najboljih vozača svih vremena Lewis Hamilton je redom uvjerljivo osvajao naslove ispred Sebastiana Vettela i momčadskog kolege Valtterija Bottasa. Zato smo zahvalni na ovoj sezoni i na mehaničarima iz Red Bulla koji su s Hondinim motorom uspjeli omogućiti talentiranom Nizozemcu Maxu Verstappenu bolid kojim se može boriti s Mercedesom. Red Bull bolid nije bio ovoliko kvalitetan još od perioda kad im je glavni vozač bio Sebastian Vettel, a od tog perioda prošlo je već dugih sedam godina.

Hamilton lovi osmi naslov

Proteklih godina naviknuli smo gledati svaku utrku zasebno i ne pridavati joj veći kontekst bodovnog stanja na ukupnoj ljestvici. Nije ni taj princip loš, ali kad vam doslovno svaka utrka donosi ogroman značaj za konačni poredak, onda je iskustvo gledanja utrka na jednoj posve drukčijoj razini. Ova borba Verstappena i Hamiltona podsjeća nas na Laudu i Prosta iz 1984., Schumachera i Hilla iz 1994., pa i na ikonsku bitku Hamiltona i Masse iz 2008. godine. U 72 sezone Formule 1 možda smo imali desetak takvih sezona i uistinu ih treba cijeniti i uživati u njima kad su tu. Ne znači nužno da će i ova biti takva jer je iza nas tek deset utrka od 23 ukupno, ali kad pogledamo dosadašnji tijek sezone, svi pokazatelji upućuju na to da će prvak biti odlučen na posljednjoj utrci sezone u Abu Dhabiju 12. prosinca.

Već nam je prva Velika nagrada, ona u Bahreinu, dala naznake da ćemo biti okupani u neizvjesnosti. Tijekom cijele utrke vodila se borba za prvo mjesto u kojoj su i Verstappen i Hamilton dva puta bili prvi te se i u posljednjem krugu natjecali za prvo mjesto, ali pobjeda je pripala Hamiltonu koji ove sezone lovi svoj osmi naslov ukupnog prvaka čime bi pretekao legendarnog Michaela Schumachera. Pozicije vodećeg dvojca su se promijenile u Italiji gdje je Verstappen fantastičnim utrkivanjem oteo Hamiltonu prvo mjesto koje je imao nakon kvalifikacija. No, Hamilton se u iduće dvije utrke vratio na vrh: prvo u Portugalu gdje je trkaćim sposobnostima nadmašio Verstappena, a zatim i u Španjolskoj gdje je Verstappen na startu preuzeo vodeće mjesto Britancu, ali zatim ga ispustio zbog nešto sporijeg mijenjanja guma njegove momčadi u boksu.

Uslijedila je prestižna utrka u Monaku gdje je Verstappen suvereno zadržao prvo mjesto, a Hamilton se zbog nešto slabije taktike boksa morao zadovoljiti sedmim mjestom i bodom za najbrži krug. Velika nagrada Azerbajdžana priuštila nam je najviše uzbuđenja jer prvi put na podiju nije bilo ni Verstappena ni Hamiltona. Dok je Max pet krugova prije kraja upropastio čisto prvo mjesto greškom i teškim sudarom u ravnini, Hamilton je dva kruga prije kraja na ponovljenom startu pogriješio s korištenjem kočnica što je donijelo pobjedu Maxovu kolegi Sergiju Pérezu.

Nakon tog šoka za oba kandidata za naslov u iduće tri utrke više je pokazao Verstappen nanizavši tri pobjede prvi put u karijeri. Obranio je svoje pole pozicije u Francuskoj i dva puta u Austriji.

Jedva čekamo Mađarsku

Do utrke ovog vikenda u Velikoj Britaniji borba za naslov je bila potpuno poštena, ali Hamilton je jednostavno išao bilo kojom rutom do pobjede na domaćem terenu. Tako je u prvom krugu nepropisno uzrokovao jako teško izlijetanje svojeg konkurenta sa staze za što je dobio kaznu od deset sekundi. Mnogi vjeruju da je kazna bila preblaga.

POGLEDAJTE VIDEO: Škoro dao ostavku!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije