Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO ĆE BITI MUKA'

Uvode se nova pravila u rukometu i pojavio se problem sa svim dvoranama u Hrvatskoj

storyeditor/2022-08-28/PXL_160422_93019840.jpg
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/2
29.08.2022.
u 17:34

Svjetski rukometni savez (IHF) od 1. srpnja uveo četiri nova pravila koja će se prvi put primijeniti na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj, u siječnju 2023. godine

Svjetski rukometni savez (IHF) odlučio je od 1. srpnja ove godine unijeti malo promjena u rukomet. Nova pravila prvi put će se primjeniti na Svjetskom prvenstvu koje će se u siječnju 2023. godine igrati u Poljskoj i Švedskoj. Ta nova pravila nemaju nikakve veze s trenutnim pravilima Europskog rukometnog saveza po kojima se igraju europski rukomenti kupovi i sva nacionalna prvenstva u Europi. Ta nova pravila, za sada vrijedit će samo za natjecanja čija su nadležnost Svjetskog rukometnog saveza (SP i OI).

Nema više ljepila

Najveći problem bit će lopta. Naime, IHF propisuje lopte koje su manje obujmom od 1,5 do 3 centimetra od dosadašnjih, a uz to su i znatno lakše. Najvažnija promjena u ovom segmentu je što se više neće koristiti ljepilo te će se mehanika šuta uvelike promijeniti. Ova je promjena zamišljena kako bi dodatno zaštitila vratare težih ozljeda glave.

Kad smo već kod vratara, jedna promjena tiče se i njih. Naime, strogo će se kažnjavati situacije u kojima igrač pri neometanom šutu pogađa vratara u glavu. To je velika promjena jer se pogađanje vratara u glavu do 1. srpnja kažnjavalo samo s crte od sedam metara. Treba naglasiti da će se isključenjem sankcionirati samo direktni pogoci, odnosno oni koji se ne odbiju od nekog drugog dijela tijela. Također, pravilo se ne primjenjuje ako se vratar svjesno kreće glavom prema lopti, a sankcionirat će se i pokušaji simuliranja vratara.

Umjesto dosadašnjih šest dodavanja, bit će dozvoljena samo četiri nakon što suci dignu ruku.

– Primijetili smo da šest dodavanja može trajati izuzetno dugo, a mi želimo imati što više napada tijekom utakmice. Također, treba spomenuti kako je još uvijek pomalo nejasno kako će se interpretirati vođenje lopte nakon podizanja ruke – rekao je Per Morten Sodal, predsjednik Komisije za suce i pravila igra IHF-a.

– Da se ovo pravilo primijenilo u finalu turnira u Doboju, mi bismo vjerojatno dobili priliku za napad kojim bismo pokušali izboriti produžetke. Naime, Egipćani su u finalu imali pogodak razlike i napad. Do kraja je bila minuta. Nakon pola minute njihov trener zatražio je time-out. U posljednjih 30 sekundi suci su dignuli ruku za pasivni napad. Nakon četiri dodavanja njihov srednji vanjski stalno je ulazio u prekršaj, što su suci dopuštali i tako je vrijeme isteklo – rekao je Ivica Obrvan, trener PPD Zagreba.

Jedna od promjena usmjerena je na ubrzavanje igre kako bi rukomet postao atraktivniji za gledatelje, a odnosi se na takozvani brzi centar. Središnja crta u centralnom krugu više nema funkciju, a igrač pri brzom centru mora jednom nogom biti u centralnom krugu. Također, lopta u trenutku puštanja iz ruke mora cijelim svojim obujmom biti u krugu, a igrač ne smije ni jednim dijelom tijela izuzev stopala dodirivati podlogu. Središnji krug će imati promjer od četiri metra, mora biti drugačije boje od ostatka podloge. Protivnički igrači u tom trenutku moraju biti izvan zone i ne smiju blokirati bacanje.

Tu se sad postavlja jedno logično pitanje kada je riječ o Hrvatskoj. Naime, svaka dvorana u Hrvatskoj ima košarkaški krug koji je promjera 3,60 metara. Sad, kad je to pravilo, neobavezno pitanje je hoće li vlasnici ijedne dvorane u Hrvatskoj, bilo da je ona gradska ili privatna, htjeti crtati nove krugove i posebno ih označavati, a onda ih poslije micati jer se igra košarkaška utakmica u kojima krug mora biti 3,60 metara.

Malo je deset dana priprema

– Za hrvatsku reprezentaciju ključna će biti dva pravila – brzi centar i pasivni napad. Tu ćemo se morati dobro prilagoditi. Kako znate, mi smo jedna od reprezentacija koja stalno mijenja igrače obrana – napad. Sad, kad će središnji centar biti veći, igra će se još više ubrzati i postoji problem da se nećemo uspjeti tako brzo zamijeniti. Dakle, morat ćemo težiti da imamo igrače koji podjednako dobro igraju napad i obranu. Što se tiče pasivnog napada, sada se on smanjuje na četiri dodavanja. Dakle, morat ćemo igrati kvalitetnije napade i ne smijemo se dovesti u situaciju pasivnog. Kada je bilo šest dodavanja, mogao se organizirati potpuno nov napad. S četiri dodavanja to će ipak biti malo teže i tome treba posvetiti dosta pažnje – rekao je Hrvoje Horvat, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

A nove lopte?

– Kako ću imati samo deset dana priprema za SP, to će isto biti teško. Ali, računam da će se reprezentativci brzo snaći s manjim loptama. Znam, bit će muka i za mene i za igrače – zaključio je Horvat.

Zanimljivo je da IHF ostavlja svojim članicama slobodu da odluče koja će pravila uvesti u natjecanja pod svojom ingerencijom. Iz pouzdanih informacija saznali smo da Europski rukometni savez sigurno neće primjenjivati ova pravila, a hoće li ta pravila zaživjeti u nekim nacionalnim prvenstvima, još ostaje za vidjeti. 

>> VIDEO: U prometnoj nesreći smrtno stradao otac Marka Livaje

Komentara 2

VO
Volimrukomet
18:55 30.08.2022.

Vrijeme je da i ovaj sport uništite. Još veće pravo sudijama da odluče utakmice. Na putu ste, samo nastavite tako.

ST
Stručnjak
02:11 30.08.2022.

Znači, jedan sport, a na svakom natjecanju drukčija pravila? Prave cirkus od rukometa. A ovo s brzim centrom će se svako malo na VAR gledati. 🤦‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije