Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utječe na kvalifikacije za EP

Za mnoge je Liga nacija nepotrebna, no Hrvatskoj može donijeti 14 milijuna eura

Hrvatska povela protiv Danske, Borna Sosa zabio uza 1:0
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
23.09.2022.
u 07:00

Izbornik Zlatko Dalić kaže da mu Liga nacija nije primarna i da se ne bi bunio da je sutra ukinu.

Iako je u očima mnogih Liga nacija nepotrebno natjecanje koje opterećuje i igrače i izbornike, na papiru nije tako. Ideja je bila da se prijateljske utakmice zamijene natjecateljskima te da reprezentacije igraju s otprilike podjednako rangiranim suparnicima.

Utječe na EP

A prema uspjehu u Ligi nacija određuju se i jakosne skupine za ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine. Što bi značilo da će one vrste koje će biti prve u svojim skupinama biti i korak bliže Euru jer bi u tom slučaju već izborile doigravanje, bez obzira na učinak u kvalifikacijama.

U 10 skupina kvalifikacija za EP u Njemačkoj po dvije reprezentacije ući će izravno na Euro. Njemačka je kao domaćin nastup već osigurala, a 22., 23. i 24. reprezentaciju sudionika Eura dat će izravno Liga nacija. Četiri pobjednika iz skupina Lige A, četiri iz Lige B te četiri iz Lige C igrat će međusobno, na tri turnira (A, B i C) u ožujku 2024., a po jedna reprezentacija iz svake skupine također ide na Euro.

Inače, ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Euro je 9. listopada u Frankfurtu i tada ćemo saznati što nogometnu Europu, pa tako i Hrvatsku, točno čeka u 2023. godini.

U cijeloj priči o Ligi nacija dodatni je motiv - novac. Jer, bez novca u današnje vrijeme ništa ne ide pa ni nogomet. Recimo stoga da je u blagajnu HNS-a za nastup vatrenih u trećoj sezoni Lige nacija već pripremljeno 2,25 milijuna eura, a prođe li Hrvatska skupinu, što se u trenutku pisanja ovog teksta nije znalo, dobit će još najmanje toliko.

Pobjednik natjecanja ukupno će zaraditi 14 milijuna eura.

Prošle godine Ligu nacija osvojila je Francuska koja je u finalu bila bolja od Španjolske (2:1). Tricolori su kao prvaci inkasirali od Uefe 14 milijuna eura, Španjolci devet, treći Talijani osam...

Dvije godine prije, u prvoj sezoni, pobjednički pehar pripao je Portugalu.

Izbornik Zlatko Dalić kaže da mu Liga nacija nije primarna i da se ne bi bunio da je sutra ukinu. U tom natjecanju vatreni dosad baš i nisu briljirali. Štoviše, u glavama mnogih motalo se pitanje hoće li Dalić i hrvatska reprezentacija uopće uspjeti zadržati mjesto u eliti Lige nacija, ali su rujan dočekali kao konkurenti za plasman na Final Four, a za njega igraju s Danskom i Austrijom. Kalkulacija je mnogo i svi su ishodi mogući, a nogomet je nepredvidljiv pa na njih ne treba trošiti slova.

Francuska ne brani naslov

Ipak, u našoj skupini Francuska je ostala bez izgleda da osvoji prvo mjesto, a time i da obrani naslov. Štoviše, morala se boriti da ne ispadne iz elitne skupine. Hrvatska sada ovisi sama o sebi i vodeća je u skupini.

>> Pogledajte atmosferu na Maksimiru

Standings provided by SofaScore

 

Komentara 2

BA
Barba56
08:20 23.09.2022.

Mislim d su nasi igraci doprinjeli dovoljno novaca u kasu HNS , mogao bi se izgraditi pristojan stadion .

Avatar emigrant
emigrant
07:30 23.09.2022.

Kad toliko plaču za stadionom (u koji je ulupano stotine milijuna kuna da bi izgledao ovako kako izgleda) predlažem da se sva zarada uplati u fond za stadion pa nek si ga sami izgrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije