Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

United nakon pet godina ponovno najvrjedniji nogometni klub na svijetu

Manchester United - Ajax
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.07.2017.
u 15:58

Manchester United je u prošloj sezoni zaradio 670 milijuna eura. Crveni vragovi su nakon pet godina ponovno najvrjedniji klub na svijetu

Profesionalni nogomet, osim slave, podrazumijeva i mnogo novaca. U njemu se vrte najviši sportski milijunski iznosi. Upravo zato zanimljiv je i analitičarima Forbesa

U zadnje vrijeme čitamo i slušamo o transferima vrijednim stotine milijuna eura. Klubovi, kako domaći, tako i strani, svoju momčad žele dovesti do savršenstva s pravim pojačanjima. Već je poznato kako je Realova zvijezda Cristiano Ronaldo prošle godine zaradio 81 milijun eura te je tako najplaćeniji sportaš svijeta, a iza njega je Barcelonin igrač Lionel Messi. Ipak, ni Real i ni Barcelona više nisu najvrjedniji nogometni klubovi na svijetu.

Manchester United je u prošloj sezoni zaradio 670 milijuna eura. Crveni vragovi su nakon pet godina ponovno najvrjedniji klub na svijetu. Unitedova vrijednost je tri milijarde i 234 milijuna eura te je treći najskuplji sportski klub na svijetu. Ispred njega su najskuplji klub američkog nogometa Dallas Cowboys i bejzbolski klub New York Yankees.

U prošloj sezoni crveni su vragovi zaradili 670 milijuna eura, što je 67 milijuna više od Barcelone i Real Madrida zajedno. Samo u ulaganjima i u sponzorstvima zaradili su 355 milijuna eura. Liverpool je ove godine ispao iz liste 50 najskupljih klubova svijeta. 

Sponzori ovdje  vide ogromnu zaradu, pa stoga ne čudi što je prosječni iznos najvrjednijih klubova narasla, prema Forbesovoj analizi, za sedam posto u godina dana. Iza Manchester Uniteda na listi slijede Barcelona (3,190 milijarde eura), Real Madrid (3,138), Bayern (2,375) i Manchester City (1,823). 

Drugi zanimljiv podatak zasigurno su ulaganja sponzora. Do početka lipnja ove godine sa sklopljenim ugovorima najviše se uložilo u Barcelonu - 204 milijuna eura, a u najskuplji Manchester United, koji je na toj listi na trećem mjestu sa 186 milijuna eura.

Zanimljiv je popis vlasnika nogometnih klubova. Gazde Manchester Uniteda, obitelj Glazer, tek su peti na listi najbogatijih vlasnika klubova s bogatstvom od 3,944 milijarde eura. Ispred njih su vlasnik Arsenala Alisher Usmanov s najviših 13 milijardi i 321 milijunom eura, kojeg slijedi vlasnik Chelsea Roman Abramovič, Arsenalov suvlasnik E. Stanley Kroenke te Tottenhamov vlasnik Joseph Lewis. 

Uz te vrtoglave iznose nije ništa neobično da je Manchester United, koji se priprema u Los Angelesu, izgradio bazen kako bi momčad lakše podnijela vrućinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije