Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalno prvenstvo

Unatoč lošim uvjetima, Hrvati i u ovom sportu briljiraju

biciklizam
Foto: Vecernji.hr
1/9
10.07.2017.
u 13:44

- Europska biciklistička organizacija (UEC) pozvala je dvoje naših juniora, Maju Perinović iz BK Zadar i Zvonimira Zadru iz BK Sokol Vinkovci da sudjeluju u njihovom kampu na velodromu u Ateni.

Biciklizam je svoje mjesto na Olimpijskim igrama dobio još davne 1896. godine. Prošle godine na OI nastupili su Kristijan Đurasek i Matija Kvasina i pokazali da je i u tom sportu Hrvatska u samom vrhu svijeta. S njima u hrvatskom vrhu stoje Mia Radotić i Maja Perinović kojoj predviđaju veliku karijeru.

Iako biciklizam nije popularan i ne zna se o njemu koliko se zna o sportovima s loptom, naši biciklisti idu po raznim svjetskim i domaćim natjecanjima za koja se pripremaju u vrlo skromnim uvjetima. 

- Europska biciklistička organizacija (UEC) pozvala je dvoje naših juniora, Maju Perinović iz BK Zadar i Zvonimira Zadru iz BK Sokol Vinkovci da sudjeluju u njihovom kampu na velodromu u Ateni. Na kraju tog kampa bio je Grand prix Atena, veliko pistovno natjecanje koje je ujedno bilo i neslužbeno balkansko prvenstvo. Zvonimir, a naročito Maja postigli su odlične rezultate. Maja je osvojila jedno zlato, jedno srebro i tri bronce u različitim disciplinama. Juniorka iz Zadra zaista je pokazala neosporni talenat s obzirom na to da kod nas nema piste i da ona nije u mogućnosti trenirati baš specifičnu tu disciplinu. - rekla je glavna tajnica Hrvatskog biciklističkog saveza, Ivana Ruszkowski, u razgovoru tijekom Nacionalnog prvenstva na velodromu prošle subote. Dodala je da i staza na kojoj se održavalo natjecanje nije zbog svojih dimenzija pravi velodrom i da Hrvatskoj nedostaje pravi, natkriveni velodrom koji bi ujedno mogao biti i atletska staza, no da za to nema pravog sluha grada i drugih organizacija.

Prije samog početka utvrdila su se pravila i dogovorilo vrijeme pauze. A onda je užarena i popucana staza velodroma u Kranjčevićevoj ulici svjedočila napetim utrkama čije su rezultate dijelile stotinke. Iako nije došao očekivani broj natjecatelja među kojima se istaknuo izostanak BK Zadar i Maje Perinović, četiri djevojke i tridesetak mladića dokazivali su se u šest disciplina počevši s kvalifikacijama u sprintu. 
 
- Bio bih sretniji da je došlo više vozača i da se pista održava svake godine. Sad dvije godine nije bilo piste, a to je ipak državno prvenstvo i bio bih sretan da se održava redovito. - rekao je Domagoj Koštić iz sisačkog BK Roda, pobjednik utrke 1 km na vrijeme i finala u sprintu u kategoriji elite do 23. Zanimljivo je da je Koštiću biciklizam tek hobi uz redovan posao. 

Mlada Riječanka Dorotea Čargonja imala je dobar start pobjedom u disciplini 500m na vrijeme, no onda ju je Alessandra Musa iz S.C Valle Seriana - Cene A.S.D. dobila u kvalifikacijama i finalu discipline 2km dohvatno pojedinačno. Šesnaestogodišnjakinja se biciklizmom počela baviti prije tri godine nakon bavljenja triatlonom, a nama je prokomentirala utrku i otkrila kako usklađuje treninge i školu. 

- Relativno su teške današnje utrke, treba puno snage i kondicije. Pokušavam treninge uskladiti sa školom, ali ne stignem baš na njih jer se više posvetim školi koja mi je važna za kasnije. Ponekad su to lagani treninzi od sat vremena, a nekad su jači od dva i pol, 3. Neki profesori imaju sluha za to, neki se ne obaziru, a društvenom životu posvetim se koliko stignem. - rekla je članica BK Rijeke uz koju je iz kluba nastupila i Irina Puvača te Gloria Musa iz S.C Valle Seriana - Cene A.S.D. 

Osim Koštića i Muse, prva mjesta u subotu su odnijeli i Bruno Radotić (BK Puls), pobjednik finala discipline 4km dohvatno pojedinačno u kategoriji elite do 23, kadet Anton Antolović (BK Sokol), pobjednik svoje kategorije u sprintu i u bodovnoj utrci, junior Kristijan Budimir (BK Fortica), pobjednik svoje kategorije u sprintu, kadet Carlo Jurišević (BK Rijeka), pobjednik discipline 2km dohvatno pojedinačno u svojoj kategoriji te discipline 3km dohvatno ekipno, junior Zvonimir Zadro (BK Sokol) - koji je u Ateni bio 10.- na zagrebačkom velodromu bio je prvi u svojoj kategoriji u bodovnoj utrci kao i u disciplini 3km dohvatno pojedinačno, a u imenima subotnjih pobjednika nalazi se i Lorenzo Marenzi (BK Rijeka) koji je bio prvi u bodovnoj utrci u kategoriji elite do 23. 

Imena ovih djevojaka i mladića zasigurno će se još uvrštavati na brojne liste domaćih i svjetskih natjecanja, baš poput imena Mie Radotić. Ostaje samo pitanje kada će i čelnici gradova prepoznati biciklizam kao nešto u što trebaju ulagati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije