Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pao na doping-testu

Prijeti mu četiri godine stanke, a bio je junak zagrebačkih ulica...

Matija Kvasina
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
05.07.2017.
u 08:20

Zbog pozitivnog testa na preparat Molidustad, Međunarodni biciklistički savez (UCI) privremeno ga je suspendirao

Hrvatski biciklist Matija Kvasina, sudionik Olimpijskih igara u Pekingu, Londonu i Riju, morat će prisilno pauzirati četiri godine ako mu se dokaže dopingiranje. Hrvatski biciklist, pobjednik utrke Tour de Croatia 2016. godine, zbog dva pozitivna testa u svibnju, izbačen je s austrijskog Toura.

Zbog pozitivnog testa na preparat Molidustad, Međunarodni biciklistički savez (UCI) privremeno ga je suspendirao. Molidustat je tvar koja povećava endogenu proizvodnju eritropoetina stabiliziranjem hipoksijom inducibilnih čimbenika (HIF). Na taj način tvar oponaša stanje hipoksije, smanjene raspoloživosti kisika, što se događa tijekom boravka na većim nadmorskim visinama ili pak pri patološkim stanjima kao što je anemija.

Lijek za izdržljivost

Po mehanizmu djelovanja spada u kategoriju S2.2 popisa zabranjenih sredstava, pod nazivom stabilizatori hipoksijom inducibilnih čimbenika. U istoj kategoriji nalaze se roksidustat i kobalt, te tvari koje aktiviraju HIF, kao što su argon i ksenon. Molidustat je namijenjen liječenju anemija u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću, kao alternativa klasičnom liječenju rekombinantnim eritropoetinom.

Taj lijek isključivo upotrebljavaju sportaši koji se natječu u sportovima koji zahtijevaju veliku izdržljivost kao što su maraton, triatlon, biatlon, skijaško trčanje, biciklizam... Gotovo zbog iste stvari uhvaćena je Lisa Nemec, hrvatska maratonka, koja trenutačno izdržava četverogodišnju kaznu. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping nije dobio obavijest o dopingu našeg biciklista, što i ne čudi jer nije provodio testiranje. No, kako kažu u našoj agenciji, bio bi red da se i njih obavijesti s obzirom na to da se radi o hrvatskom sportašu. Obavijest je zato dobio Hrvatski biciklistički savez te privremeno suspendirao Kvasinu. Koji ima pravo zatražiti uzimanje B-uzorka.

Kvasina je rođen u Novoj Gradiški, a od 1993. godine živi u Zagrebu, u Ježdovcu. Kada je u Zagrebu, vodi školu biciklizma.

- Prenosim znanje na ljude koji žele trenirati cestovni biciklizam. Planiram u budućnosti graditi školu. Radimo sedam dana tjedno, brinem se o svemu. Velika je odgovornost odvesti ljude u promet, paziti na njih, učiti ih. U svijetu postoje škole biciklizma, ali većinom za djecu, a ovo što mi radimo mnogo je kompliciranije, zapravo raritet. Prvi je trening uspon, u pravilu na Sljeme. Imamo i dane otvorenih vrata - rekao je Kvasina o toj temi.

Prije dvije godine bio je senzacionalni pobjednik Utrke kroz Hrvatsku.

- Nakon pobjede, cijelu noć razmišljao sam o životu, o svemu što sam prošao, o obitelji, o dolasku na Markov trg... Dvadeset sam se godina odricao da bih uspio obući tu crvenu majicu. Moji najbliži znaju o čemu se radi, imao sam mnogo padova, trebao biti dio najvećih momčadi, prolazio sam kroz razne probleme. Prolazio sam u karijeri i kroz pakao, ali sam uspio. Možda još nisam stara lokomotiva, ali vučem - rekao je nakon pobjede.

U profesionalnim vodama je od 2004. godine. Vozio je do danas za osam različitih momčadi. Najdulje je bio u momčadi Perutnine iz Ptuja, četiri godine, a za Loboriku vozio je tri godine.

Četvrti sport po dopingu

Zanimljivo je da je biciklizam trenutačno četvrti sport na svijetu po broju dopingiranih sportaša. Na prvome mjestu je atletika, i to samo zbog Rusa koji su u svoja dva laboratorija zataškavali pozitivne nalaze. Na drugom mjestu je body-building, a na trećem dizanje utega.

Komentara 2

Avatar Papatest
Papatest
11:13 05.07.2017.

Tako​ je radio i naš Mirko,s vidi ga sada

LI
liliZG
12:23 05.07.2017.

kvasina otišo na kvasinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije