Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak plave legende

Umro Josip Gucmirtl, član zlatne Dinamove generacije iz '67.

stadion maksimir
Patrik Macek
25.11.2009.
u 16:59

Josip Gucmirtl, jedan od najboljih nogometaša starije generacije Dinama, umro je u 67. godini u Zagrebu.

Guco, kako su ga mnogi od milja zvali, nastupao je kao napadač za Proleter, Osijek i Dinamo, u kojemu je igrao od 1965. S modrim je klubom Gucmirtl osvojio i Kup Jugoslavije (1969.) i Kup velesajamskih gradova. Za Dinamo je Guco odigrao 409 utakmica i postigao 106 pogodaka, a bio je i kapetan momčadi. Prvu je utakmicu za Dinamo odigrao 7. veljače 1965.

Nakon igračke karijere, posvetio se trenerskom pozivu. NK Dinamo izrazio je sućut cijeloj obitelji.

Komemoracija je u Maksimiru u prostorijama kluba u petak u 8.30 sati, a pogreb u 10 u krematoriju na Mirogoju.

Ključne riječi

Komentara 3

D4
d41
07:20 26.11.2009.

A znas sta je jako zalosno! Sada ima Hrvata u policiji, ali za takvo nesto opet se zavrsava u zatvoru. Cim pjevas Hrvatske pjesme, odmah si jako sumnjiv i ne daj boze da se okupljas negdje proslaviti nesto sto je neki Hrvatski klub osvijio. Zalosno ali istinito!

ZE
zelenakrava
21:33 25.11.2009.

Upravo sam čuo na HTV-u da je umro Josip Gucmirtl.Današnjim generacijama navijača Dinama gotovo nepoznato ime.Zlatnim slovima biti će upisan dan 28.ožujka 1971. godine(išao sam provjeriti taj datum),godine Hrvatskog proljeća kada je Dinamo u Beogradu pobijedio Crvenu zvezdu sa 2:02:0 a oba gola dao je Gucmirtl.Te večeri prvi puta je došlo do spontanog okupljanja navijača (što je bilo rijetkost ako se nije igralo u Zagrebu).Kasno popodne čuo sam neke povike i žamor na cesti-a ono po Savskoj su se kretali studenti sa Save .Ja na brzinu uzmem svoju Dinamovu zastavu i pridružim se njima u koloni.Znam da smo kružili po gradu. Pjevale su se pjesme koje sam tada prvi puta čuo-Ustani bane i ona pjesma o 4 grane.Osim Dinamovih bilo je i Hajdukovih zastava i nije bilo sukoba navijača. Tih dana se prepričavala parola- Usred Beograda gadna grada primi Zvezda 2 komada . Današnji klinci ne mogu shvatiti te aktivnosti koje su se odvijale pod budnim okom srpskih policajaca.Tada gotovo da i nije bilo Hrvata u policiji.Takva okupljanja,vrlo uvijena bila su povremena te 1971. da bi se u prosincu 71. sve naprasno prekinulo.I trebalo je proći 19 godina da se može ponovo slobodno iskazivati hrvatstvo. I sve bi bilo lijepo da neki danas ne smatraju da je iskazivanje hrvatstva poželjno iako imamo i državu i vlast.Danas to po meni nije neki štos kad to rade i državni organi i policija i vojska.Ali za to onda bila je potrebna i te kakva doza hrabrosti.

Avatar lastan
lastan
08:39 26.11.2009.

Što umjesto slike ove rugobe od stadiona niste stavili Gucmirtlovu sliku, mnogi nitz ne znaju kako je Guco izgledao.Žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije