Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFRENCIJA SPORT

Ulaganja u sport vratit će i stvoriti zdravije društvo: 'Trebaju nam novi idoli kao Dalić i Modrić'

storyeditor/2023-05-23/PXL_230523_100096526.jpg
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/33
23.05.2023.
u 16:56

Sport – velika hrvatskog gospodarstva Konferencija Večernjeg lista i HOO-a dala je odgovore o budućnosti hrvatskog sporta, o nužnosti poreznih olakšica za sve koji ulažu u sport. Zaključak je da su našem društvu, našoj djeci, potrebni novi idoli koje sport oduvijek stvara poput Petrovića, Modrića, Dalića... I zato moramo još više ulagati u klubove, trenere, sportaše, infrastrukturu...

U organizaciji Večernjeg lista i Hrvatskog olimpijskog danas je održana konferencija Sport – velika prilika hrvatskog gospodarstva, u kojoj su uglednici iz gospodarskog, političkog i sportskog života raspravljali o važnosti sporta za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i društvo. Razgovaralo se o potrebi poreznog rasterećenja za sve poduzetnike koji će ulagati u sport, ali i o nužnosti još većeg ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Ministrica sporta i turizma Nikolina Brnjac otkrila je da su ulaganja države u sport narasla s 23 milijuna eura 2016. godine na trenutačnih 80 milijuna eura godišnje te najavila nova ulaganja u infrastrukturu u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura. Glasnogovornik Vlade Marko Milić je pak poručio da će se vrlo brzo stvoriti pretpostavke za početak izgradnje novog stadiona u Maksimiru.

Stimulirati poduzetnike

Ipak, unatoč povećanju ulaganja države u sport, puno je klubova u financijskim problemima. Kakva je budućnost hrvatskog sporta i kako mu svi možemo pomoći? Odgovornost je na klubovima, savezima, Ministarstvu turizma i sporta, Ministarstvu financija, HOO-u, poduzetnicima, na svima nama. Investicije u sport moraju se dodatno povećati, što prije. Mora se pronaći model kojim bi se pridobilo privatnike i velika poduzeća da povećaju investicije u sport. Treba im ponuditi porezna rasterećenja, stimulirati ih za ulaganja u sport. Krenimo odmah, jer vremena nema puno.

– Kao društvo moramo se pomaknuti i iskoračiti, prestati razmišljati na način da da će nam sve pomoći i učiniti država. Vlada Republike Hrvatske prepoznala je važnost sporta, koji je izuzetno bitan za društvo, pogotovo u ovom sve više virtualnom svijetu koji još nije na vrhuncu. A nadam se da ćemo taj vrhunac virtualnog svijeta izbjeći. Naša civilizacija ne zasniva se na virtualnom, već na društvenom dogovoru, na interakciji koja nas potiče da konflikte rješavamo dogovorom. Zato je sport izuzetno važan u ovom trenutku, u ovom svijetu u kojem živimo. Apeliram i na gospodarstvenike da to prepoznaju, da što više ulažu u sport, da prepoznaju važnost trenutka za cijelo naše društvo. Osnova sporta je kolegijalnost, prijateljstvo, natjecanje. Sport je takav da će vam se velika ulaganja uvijek vratiti – rekao je glavni urednik i član Uprave Večernjeg lista Dražen Klarić pa dodao:

storyeditor/2023-05-23/PXL_230523_100096526.jpg
1/33

– Trebaju nam novi Petrovići, novi Dalići, Modrići, novi sportski idoli. Kada sam ja kao dijete došao na trening košarke, od nas 22, 20 je htjelo biti Dražen Petrović. Ovom društvu trebaju novi takvi heroji. Prepoznajemo li mi kao društvo važnost stvaranja novih Petrovića? Ne dovoljno, ali vjerujem da hoćemo. Da, sport je postao veliki biznis, sa suludim milijunskim transferima, ali u bazi stoje treneri koji stvaraju dobre, poštene mlade ljude kroz bavljenje sportom. Zato društvo, Vlada, savezi, gospodarstvenici moraju preuzeti dio odgovornosti. Vlada da na primjeren način rastereti poduzeća koja će ulagati u sport, a sportske organizacije da budu konzistentne, da izbace sve koji i pomisle na koruptivne radnje. Jedino zajedničkom borbom za sport tim mladim ljudima možemo dati poticaj da stvaraju bolje društvo. Da se budimo u svijetu u kojem ćemo prije svega biti ljudi. Zajedno, uz pomoć sporta, možemo stvoriti svijet koji neće biti otuđen.

VEZANI ČLANCI:

Svi će imati koristi

Klarić, a potom i svi idući govornici na konferenciji zaključili su da je sport najbolji način da se probudi nadu čak i kada smo očajni. I zato je dužnost svih nas da pomažemo sport. A ulaganje u sport sigurno će nam se vratiti, na način da budemo bolji ljudi i uspješnije te zdravije društvo. Ali i da država, odnosno gospodarstvo, imaju koristi od sporta.

Komentara 1

SL
slavenZadravec
20:35 23.05.2023.

Nadam se da govore o ulaganju u rekreativni i amaterski sport jer je poznato da profesionalan sport nije zdrav, a često je i štetan za zdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije