Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVIJEK VJERNI BEZ PREDSJEDNIKA

'Šuker je pogriješio onoga trenutka kada je izjavio da ga ne zanimaju tribine nego svečana loža'

Navijači
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.04.2015.
u 12:04

"Za dom spremni skandiralo je tristotinjak ljudi, nije bilo razloga za tako drastičnu kaznu."

Kolegi novinaru Anti Gugi (51) obratili smo se kao predsjedniku navijačke udruge Uvijek vjerni, a dočekao nas je – ispravkom netočnoga navoda.

- Od četvrtka navečer više nisam predsjednik. Razišli smo se zbog neslaganja oko načina vođenja Uvijek vjernih. Ostajem član udruge, a razmislit ću hoću li ostati u njezinu vodstvu – kazao nam je Gugo, koji je predsjednik bio samo četiri mjeseca.

Incidenta nije ni bilo

Hrvatski nogometni savez, na koji je godinama bila oslonjena udruga Uvijek vjerni, šokiran je najnovijom Uefinom kaznom. Jesu li se prazne tribine za utakmicu s Italijom mogle naslutiti?, pitamo bivšega predsjednika navijačke udruge s oko 19.000 članova.

- Ne, to što tvrdi Zoran Stevanović ne stoji, zato što pravoga incidenta na utakmici Hrvatska – Norveška nije ni bilo. Kaznu koju su nam poslali iz Nyona povezujem s utjecajem Talijana u Uefi. Podsjetit ću vas da su Talijani 1995. tražili da s nama ne igraju u Splitu, tvrdeći da je Split u ratnoj zoni. Nisu htjeli ni u Zagreb, nego su izvršili pritisak da se igra u Austriji. Trebam li podsjećati da je Platini igrački vrhunac doživio upravo u Italiji, a utakmica s Hrvatskom Italiji je biti ili ne biti...

Kako god bilo, ispaštat ćemo zbog rasističkoga skandiranja navijača na utakmici s Norveškom?

- U toj kazališnoj atmosferi u Maksimiru 'Za dom spremni' skandirala je šačica ljudi, njih 200-300, i da komentator HTV-a Drago Ćosić to nije potencirao, ne bi možda bilo ni primijećeno. To nije vrijedno kazne veće od 35.000 eura. I zbog tih nekoliko stotina koji to viču ne može se kolektivno osuđivati hrvatske navijače. Oni nisu rasisti, jer bi se i danas poklonili Eduardu da Silvi, niti mrze Srbe budući da se Rapaiću i Prši klanjaju do poda - tvrdi Gugo.

Ali, zašto uopće dolazi do takve vrste ispada na tribinama, otkud poriv za 'Za dom spremni'?

- Još od staroga Rima arene su bile mjesta gdje je publika prkosila vlasti. Živimo u državi u kojoj je 320.000 građana blokirano, 350.000 je nezaposlenih, 200.000 radi, a nitko o tome ne raspravlja, nego je najveći problem postao uzvik 'Za dom spremni'. To je sociološki fenomen, ljudi kroz taj poklič žele artikulirati svoje nezadovoljstvo, on je oblik prkosa. Vrijeme je da prestanu priče o ustaškoj guji, da se povijesni prijepori zauvijek zakopaju i da se politika odmakne od nogometa.

Stevanović raspiruje

Je li Zoran Stevanović jedini istinski borac protiv te pošasti na tribinama?

- Stevanović samo raspiruje taj prkos. On je u listopadu 2014. godine, na poziv NS-a Srbije, bio u Beogradu kao predstavnik hrvatskih navijača, i predvodio momčad koja je igrala utakmicu protiv Fan kluba navijača reprezentacije Srbije. Ti navodni navijači hrvatske reprezentacije tamo u Beogradu nisu čak igrali ni u kockastim, nego u sivim dresovima. Taj je Stevanović tužakao Fifi da je HOS-ova zastava u Brazilu bila ustaška, no zaslugom HNS-a ta je prijava odbačena.

Griješi li HNS u odnosu prema navijačima?

- HNS nije napravio ništa dobroga da se uvede red na tribinama. Šuker je pogriješio onoga trenutka kada je izjavio da ga ne zanimaju tribine nego svečana loža - zaključio je Gugo.

>> 'Davor Šuker nije supermen niti junak animiranih filmova'

Komentara 12

GE
geler203
12:44 11.04.2015.

For home ready! Bereit für hause! Prêt à la maison! Ako mogu novinari koristiti google prevoditelj i copy/paste onda mogu i ja.

MA
MarioG
12:21 11.04.2015.

Nije na HNSu da se bavi politikom i da sudi tko je ustasa a tko partizan.

Avatar roda95
roda95
12:36 11.04.2015.

Stvar je jednostavna: ili ćemo uvažiti mišljenje UEFA-e i prestati skandirati ono što oni smatraju rasističkim (neovisno o tome što mi sami o tome mislili), ili ćemo biti potpuno izolirani i izbačeni na 5-10 godina, pa možemo do mile volje urlati po našoj domovini što god želimo, jer van granica nas neće pustiti. U prijevodu, ili ćemo uvažiti pravila igre koja su nametnuta, ili adio i nogomet i navijanje na duže staze. Pitanje je samo da li naši nogometaši i generacija kakve dugo nismo imali, zaslužuju da ih izbrišemo i maknemo zauvijek iz reprezentativnog nogometa, jer ako nas izbace, Modrić, Mandžukić, Rakitić i ekipa, teško da će ikad više zaigrati za reprezentaciju, pošto će ih vrijeme pregaziti.. a poslije, ako nas ponovo vrate u natjecanja, krenut ćemo sa samog dna, i veliko je pitanje u kakvom će uopće stanju tada biti naš nogomet, ako uopće i opstane na ovoj razini na kojoj je sad. Mislimo malo o tome, glavom, zarad budućnosti svih ljubitelja nogometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije