Naslovnica Sport HNL

Udruga 'Dinamo - to smo mi' tražila Fifu da Vrbanoviću zabrani rad

Svoju prijavu temelje na presudi osječkog suda koja je Vrbanovića nepravomoćno proglasila krivim jer je u 2010. lažirao tri faksa u "ime" Dejana Lovrena kojim su opravdali isplatu transfernog obeštećenja za što je dobio tri godine zatvor
14. rujna 2018. u 12:46 20 komentara 1059 prikaza
Damir Vrbanović
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga 'Dinamo - to smo mi' tražila je Fifu da izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću zabrani rad u nogometu.

Dinamo to smo mi DINAMO - TO SMO MI: Tražimo da se osuđenim djelatnicima zabrani bavljenje nogometom

Evo što je Udruga objavila na svojoj Facebook stranici:

Udruga članova 'Dinamo - to smo mi' poslala je istražnoj komori neovisnog etičkog odbora krovne nogometne organizacije Fife zahtjev da zabrani rad u nogometu izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću. Svoju prijavu temelje na presudi osječkog suda koja je Vrbanovića nepravomoćno proglasila krivim jer je u 2010. lažirao tri faksa u "ime" Dejana Lovrena kojim su opravdali isplatu transfernog obeštećenja za što je dobio tri godine zatvora.

Vrbanović je, naime od 2009. do 2015., dakle u periodu u kojem je počinjeno kazneno djelo, bio član Komore za rješavanje sporova Fife, bio je član HNS-a i kao takav službena osoba koja se mora pridržavati Statuta Fifa, etičkog i disciplinskog kodeksa.

Damir Vrbanović
1 / 18
Zdravko Mamić i osumnjičeni na sudu u Osijeku

- Etički kodeks Fife i disciplinski kodeks zabranjuju službenim osobama da krivotvore dokumente ili da koriste krivotvorene dokumente u pravnom prometu u svrhu obmanjivanja drugih. Na sudu je grafološki vještak potvrdio da je na navedenim faksevima potpis Dejana Lovrena lažiran. Disciplinski kodeks Fife za takvo postupanje uz novčanu kaznu propisuje i zabranu obavljanja nogometne djelatnosti u najmanjem trajanju od 12 mjeseci. S obzirom na to da za takve prekršaje Fifa ima pravo direktno postupati ako matični nogometni savez propusti provesti postupak, mi smo odlučili djelovati jer u HNS-u presuda hrvatskog suda očito ne znači ništa - rekao je Juraj Čošić, predsjednik udruge “Dinamo - to smo mi”.

Čošić je objasnio da svoju prijavu temelje na odluci Fife u slučaju bivšeg predsjednika Seppa Blattera koji je od istog tijela dobio zabranu obavljanja nogometne djelatnosti u trajanju od osam godina.

Nenad Črnko VEČERNJI TV Predsjednik Gorice: Treba nam 11 milijuna kuna da preživimo

- U slučaju Seppa Blattera Fifa pokrenula postupak već na temelju rješenja o istrazi kojeg je donijelo tužiteljstvo Švicarske protiv njega i Platinija, a sve zbog isplate iznosa bez pisanog ugovora. Obrazloženje našeg saveza da neće ništa komentirati dok ne dođe pravomoćna presuda ne djeluje u odnosu na Fifu i njeno postupanje jer Fifa za prekršaje svog kodeksa ima isključivu nadležnost svojih tijela i konačnu nadležnost Suda sportske arbitraže (CAS), a ne domaćih sudova matičnih Saveza. U tom postupanju Fifa se drži svojih pravila i švicarskog materijalnog prava. Blatter i Platini su se branili da su imali usmeni ugovor, međutim Fifa, a kasnije je to potvrdio i CAS su ih kaznili zabranom obavljanja nogometne djelatnosti u trajanju od 8 godina. Kazneni postupak koji se vodi protiv Blattera još traje - kazao je Čošić.

Inače to tijelo FIFA-e je do sada od zvučnijih imena kaznilo i Beckenbauera.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • petrolio:

    "dinamo niste vi"...shvatite da nas normalne navijače ne zanimate, previše podsjećate na zloglasni "naš hajduk"

  • europski dinamo:

    Dinamo- to smo mi = naš hajduk

  • zeze15:

    treba biti ograničen pa ne moći shvatiti značenje riječi "nepravomoćno"