Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paraolimpijski sport

U Zagrebu se igra i hokej na sanjkama

Hokej na sanjkama
Igor Kralj/PIXSELL
21.11.2013.
u 23:20

– To je najatraktivniji ekipni paraolimpijski sport. Ima kontakta na ogradi i fizičkog obračuna igrača, a zanimljivo je da ekipe mogu biti miješane, muško-ženske – rekao je tajnik Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom Dragan Katunar.

Početkom prosinca u Zagrebu počinju prvi treninzi paraolimpijskog hokeja u sanjkama na ledu. Popularnost hokejaša Medveščaka potaknula je osnivanje tima za osobe s invaliditetom, a prezentaciju sporta na Zagrebačkom velesajmu održali su tajnik Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom Dragan Katunar te bivši hokejaš i tajnik Zagrebačkog hokejaškog saveza Marko Kocijan. Za formiranje ekipe potrebno je 12 igrača pa organizatori traže zainteresirane.

– To je najatraktivniji ekipni paraolimpijski sport. Ima kontakta na ogradi i fizičkog obračuna igrača, a zanimljivo je da ekipe mogu biti miješane, muško-ženske – istaknuo je Katunar.

Hokej u sanjkama izmišljen je 60-ih godina u Švedskoj, 1971. u V. Britaniji održano je prvo natjecanje, a 1994. prvi se put igrao na Zimskim paraolimpijskim igrama u Lillehammeru. Igralo je pet nacija, Švedska je osvojila zlato. Danas sudjeluje 17 država, a uz potporu Hrvatskog i Svjetskog paraolimpijskog saveza Hrvatska bi mogla biti 18. država na zimskim POI 2018. u Južnoj Koreji, jedina na ovim prostorima Europe. Pravila su vrlo slična IIHF-ovim, dimenzije terena su standardne (od 31x30 do 56x26), na terenu je 12 igrača, a pristup klupi je prilagođen osobama s invaliditetom. Razlika je u opremi, pet minuta kraćim trećinama i pauzama od 15 minuta.

– Oprema je skupa pa smo je za prvu godinu treninga dobili na posudbu od svjetskog saveza. Valjda ćemo do isteka posudbe dobiti sponzore, a nadamo se i suradnji s KHL Medveščakom koji je otvoren za takav tip akcija – objasnio je Dragan Katunar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije