Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DANAŠNJI DAN

U Srbiji još uvijek umanjuju tu pobjedu: 'Zbog Tuđmana smo morali pustiti Dinamu'

YouTube/Screenshot
18.05.2021.
u 17:36

Na današnji dan prije 30 godina odigran je posljednji susret između Dinama i Crvene zvezde.

Na današnji dan prije 30 godina odigrana je posljednja utakmica između Dinama i Crvene zvezde. Sami rezultat, a bilo je 3:2 za plave, nije toliko bitan kao kontekst utakmice i sve što je uslijedilo vrlo brzo.

Naime, samo dan nakon tog 18. svibnja 1991. održan je referendum o neovisnosti. A samo 16 dana ranije u Borovu Selu je ubijeno 12 redarstvenika. Već je 13. svibnja 1990. bilo jasno da se nešto "kuha" i da polako zajednička država gubi smisao. Samim time i zajednička liga...

>>> Pogledajte dokumentarac o događajima 13. svibnja 1990.

Ali, izdržalo se još godinu dana i s krajem sezone zauvijek prekinulo jer i na političkoj razini došlo je do raspada Jugoslavije, što je popraćeno krvavim sukobom na teritoriju Hrvatske, BiH i u samim počecima Slovenije.

Prosinečki iznio drugačiju verziju

Nogometne zvijezde tog vremena, još u naponu snage, morale su gledati gdje nastaviti karijeru, svjesni da ostanak nije moguć. No svoje su odradili prije 30 godina. Bila je to utakmica za anale jer Zvezda je 29. svibnja te godine postala prvak Europe nakon 0:0 i 5:3 u raspucavanju jedanaesteraca protiv Marseillea. Iste godine u prosincu nakon 3:0 protiv Cola-Cola u finalu svjetskog klupskog prvenstva Beograđani su postali i prvaci svijeta. Također, te sezone Zvezda je bila i prvak Jugoslavije s 13 bodova (79) ispred Dinama (66).

Robert Prosinečki godinama nakon utakmice rekao je da su Dinamu pustili da pobijedi. Trener Ljupko Petrović izjavio je pak u više navrata da je Dinamo morao pobijediti na ovaj ili onaj način jer je u svečanoj loži sjedio Franjo Tuđman. Identičnu izjavu dao je i nakon neodigrane utakmice godinu ranije.

- Mi smo jednostavno bili prisiljeni izgubiti taj meč, iako smo imali veliku želju da ga dobijemo jer je postojao ogroman politički pritisak da Dinamo mora pobijediti. Bilo je to u trenucima kad je rat praktički već počeo, Hrvatska je bila pred neovisnošću - izjavio je Petrović i dodao:

- Atmosfera je bila tako postavljena da nijedan ishod osim pobjede Dinama nije bio dozvoljen.

Zvezda je vodila 2:0, a tijek susreta promijenio je jedanaesterac sviran nakon prekršaja nad Davorom Šukerom.

- Bacio se bez da ga je itko dotaknuo. Kasnije su Zagrepčani izjednačili, a ja sam žestoko prostestirao kod suca iz Crne Gore. Dao mi je za naslutiti u razgovoru da Dinamo mora pobijediti iz političkih razloga. Nije mi se to svidjelo i isključen sam zbog prigovora. Ne znam otkud Prosinečkom da smo namjerno pustili, ta šampionska generacija nikome ne bi pustila. Niti bi si to mogla dozvoliti - rekao je Petrović.

Njegovu verziju spomenuti sudac Branko Bujić nikad nije potvrdio.

- Vrhunac lažnih optužbi je Petrovićeva tvrdnja: "Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji se nalazio na tribinama Maksimira, preko svojih političkih veza izvršio je ogroman pritisak na glavnog suca Branka Bujića iz Bara, što je rezultiralo katastrofalnom krađom". Ja sam, što svi u Crnoj Gori a i šire znaju, robijao zbog svoje nacionalne pripadnosti, i za razliku od Petrovića nikada nisam išao na misu u zagrebačku katedralu, ili bilo koju drugu crkvu - kazao je pa dodao:

- Sudio sam objektivno, kao i uvijek prije toga. Preokreti koji su se događali u toj utakmici zaista su bili šokantni, ali tada nisam mogao povjerovati da su se dvije velike momčadi, koje predstavljaju dva naroda koji su već bili u ratu, odnosno njihovi čelnici, dogovorili. Ali izgleda da je toga bilo, da je Robert Prosinečki, ipak, u pravu kad je to iznio.

Podsjetio je na sumnjivu situaciju, koja ide u prilog onome što tvrdi Žuti.

- Miodrag Belodedić je pred kraj utakmice ispred gola dodao loptu nogometašu Dinama i omogućio lak pogodak za konačnih 3:2.

Strijelci su u konačnici bili Pančev (0:1, 6', 0:2, 16'), Šuker (1:2, 18' (11m), Gašpar (2:2, 44') i Židan (3:2, 89').

 

Ključne riječi

Komentara 8

GU
General_U
17:55 18.05.2021.

Haha pustili kriv sudac pokradeni bili ozlijeđeni uvik neke lažii. Koj k ste dali dva gola ako ste pustili.. .

BA
balance
18:01 18.05.2021.

Vodili 2:0 I pustili!! Pa valjda bi izgubili 1:0 ..mitomani.

LA
lajh1985
18:04 18.05.2021.

Dobar stari Ladic ...brani nemoguce ,a prima pacerske golove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije