Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOO

U olimpijskoj 2020. godini 18,4 posto veći proračun

Mateša
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.12.2019.
u 19:27

Projekt OI Tokio 2020. u trogodišnjem trajanju 2017. - 2020. iznosit će 55,2 milijuna kuna, što je za 11 posto više od Projekta Rio 2016., ali se u Tokiju očekuje se i nastup većeg broja hrvatskih olimpijaca. U Riju ih je nastupilo 87.

U Programu javnih potreba sporta državne razine za 2020. godinu planirano je da se ukupni prihodi Hrvatskog olimpijskog odbora povećaju za 18,4 posto u odnosu na 2019. godinu - na 195,4 milijuna kuna ili 177,4 milijuna iz državnog proračuna i oko 18 milijuna kuna iz ostalih izvora, usvojeno je na 31. sjednici Vijeća HOO-a.

Od važnijih brojki iz financijskog poslovanja HOO-a, za izdvojiti su izmjene i dopune Financijskog plana za 2019. godinu, kao i prihvaćeni Financijski plan za olimpijsku 2020. godinu. Ukupno planirani prihodi za 2019. godinu u iznosu od 164,9 milijuna kuna umanjuju se za 1,6 milijuna kuna na iznos od 163,3 kuna. Planirani rashodi i izdaci za 2019. godinu u iznosu od 164,2 milijuna kuna smanjuju se za iznos od 2,7 milijuna kuna i iznose 161,4 milijun kuna. 

Projekt OI Tokio 2020. u trogodišnjem trajanju 2017. - 2020. iznosit će 55,2 milijuna kuna, što je za 11 posto više od Projekta Rio 2016., ali se u Tokiju očekuje se i nastup većeg broja hrvatskih olimpijaca. U Riju ih je nastupilo 87. 

Razvojni programi HOO-a trenutačno skrbe o 377 mladih sportaša i sportašica, a pridoda li im se i olimpijski program, ukupna brojka doseže oko 500. U razvojni program I od 1. listopada uvrštena je karatašica Mia Čačko, a od 1. studenoga judaši Ivan Copić i Anica Bubić. Novi korisnici razvojniog programa II/1 su jedriličar Roko Stipanović (od 1. rujna) te judaši Lara Kliba i Robert Klačar (od 1. listopada).

U razvojnom programu II/2 petoricu juniorskih vaterpolista (Alberto Silvio Poropat, Marin Jovančević, Marko Blažić, Roko Jurišić i Sven Augusti) od 1. rujna su zamijenila druga petorica perspektivnih igrača: Marko Žuvela, Branimir Herceg, Tin Brubnjak, Filip Kržić i Marin Vrdoljak. Dvoje novih korisnika ima i razvojni program II, a to su judašica Sara Matijević (od 1. studenoga) i hrvač Vjekoslav Luburić (od 1. prosinca). U Olimpijskom programu potvrđeni su evidentni olimpijci za Igre u Tokiju iduće godine - od 1. listopada Matija Marinić (kajak/kanu), a od 1. studenoga Tin Srbić i Ana Đerek (gimnastika). Novi korisnici najelitnijeg pograma HOO-a, sa statusom predolimpijskih kandidata, od 1. listopada su Ivan Huklek (hrvanje) i Marko Germin (streljaštvo).

Isti status imao je do 1. studenoga i cestovni biciklist Viktor Potočki, ali budući da na rang-ljestvici UCI-ja Hrvatska nije unutar kvote od 50 država s pravom nastupa na OI, Potočki je izgubio predolimpijski status. U programu HOO-a za sufinanciranje rada trenera tri su promjene - Hrvatski body building savez zatražio je od 1. listopada dokinuće statusa Borisu Presečkom, treneru za razvoj pojedinog sporta, a Hrvatski taekwondo savez zatražio je to isto za Georgija Draganova iz kategorije kvalitetnih trenera (od 1. studenoga). Sa 1. prosinca donedavni teniski izbornik Željko Krajan razriješen je statusa vrsnog trenera na zahtjev Hrvatskog teniskog saveza.

I idućoj godini HOO planira povećati mjesečne iznose trenerima čiji rad sufinancira u šest kategorija, pa bi, primjerice, korisnik iz skupine vrhunskih trenera imao mjesečni bruto iznos od 23.000 kuna, umjesto dosadašnjih 20.000 kuna.    

Članovi Vijeća prihvatili su pokroviteljstvo HOO-a nad petim Svjetskim igrama Hrvata u srpnju 2020., mjuziklom o Draženu Petroviću „Okovani Amadeus“ te nad Europskim kupom u kickboxingu u Karlovcu u veljači iduće godine. Pozitivno mišljenje za održavanje međunarodnih sportskih natjecanja 2020. u RH dobili su Hrvatski jedriličarski savez (seniorski i juniorski EP u Splitu za klasu Šljuka), Hrvatski hokejski savez (dvoranski EP za žene, Sv. Ivan Zelina te EP u hokeju na travi za juniore i seniore u Zagrebu), Hrvatski mačevalački savez (veteranski SP u Poreču), Hrvatski judo savez (IJF Judo Grand Prix 2020. u Zagrebu), Hrvatski kickboxing savez (WAKO Europski kup u Karlovcu) i Hrvatski stolnoteniski savez (EP U-21 u Varaždinu). Osim njih, pokroviteljstvo je dobio i Hrvatski veslački savez za utrku Svjetskog kupa u Zagrebu 2021. godine, a suglasnost - HAVK Mladost za organizaciju utrke Osmerci na Savi 2020. godine.

Hrvatski vaterpolski savez, pak, dobio je potporu Vijeća HOO-a za pokretanje postupka za prijam u hrvatsko državljanstvo 19-godišnje novozelandske vaterpolistice Liane Rose Tuahine Dance, čiji je pradjed podrijetlom s Korčule, a procijenjena je od struke kao vrlo korisna igračica za razvoj hrvatskog ženskog vaterpola. Potvrđeno je i da će se Veliki dan HOO-a održati u zagrebačkome hotelu Westin 19. prosinca. 

Komentara 2

MO
moškov
20:15 05.12.2019.

koji smajlic kad se raspolaze tuđim novcima...bravo matisa...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
21:24 05.12.2019.

koliko spremate u džepove ti i Čop ? ali u kunama, ne u koeficijentima muljatoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije