Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGU IGRATI I ATEISTI

U hrvatskom prvoligašu igrači ne psuju i idu na misu, a ne financira ih Crkva

KK Bosco
Foto: KK Bosco
20.10.2018.
u 08:10

– Psovati se ne smije, a ako se netko prevari, ljubazno ga se opomene. Ja sam opominjao čak i suparničke trenere jer mi se borimo i za kulturno ponašanje.

Ratne 1992. zagrebački salezijanci utemeljili su klub koji će, putem sporta, promovirati poslanje svetog Ivana Bosca.

A prvi članak o tom klubu pisao je upravo ovaj novinar u ovim novinama na što nas je podsjetio tadašnji utemeljitelj, a sada predsjednik kluba don Ivan Marijanović.

– Naša nakana bila je uz sport odgajati poštene građane i dobre kršćane. Tada nismo ni pomišljali da ćemo jednog dana igrati u najvišem rangu hrvatske košarke. I mi smo malo iznenađeni jer nam je to prebrzo došlo. U posljednje dvije sezone išli smo iz ranga u rang, no to je očito posljedica ozbiljnog rada i entuzijazma naših ljudi.

Mogu igrati i ateisti

Bosco je klub s najmanjim proračunom od svih premijerligaša.

– Nama je jedino prva petorka na plaći, a nekoliko studenata prima po tisuću kuna. Mi smo zasigurno najjeftinija momčad cijele lige. Nakon što smo se raspali protiv Gorice, moramo se resetirati i primiti posla. Imamo “šljakersku” momčad i moramo početi od nule. Bilo bi dobro kad bismo ostali u najjačem rangu, da odmah iz njega ne ispadnemo, no bit će to jako teško – ističe Matija Brkljačić (40), trener koji također nije profesionalac.

Naime, Matija je profesor tjelesnog odgoja u Srednjoj školi za cestovni promet.

– Kad bih ja imao ugovor na pet godina, onda bih možda i ostavio posao učitelja, no ovako se to ne isplati. Mi smo amaterski klub koji je zakoračio u svijet profesionalne košarke.

Matija je svoj igrački staž završio u Zagrebu i Hironu.

– U KK Zagreb i Cedeviti radio sam s najmlađim uzrastima, a sa seniorskom košarkom krenuo sam u KK Samobor nakon čega me “vrbovao” direktor Bosca Goran Perić. No, on je samo učinio ono što sam ja prije 20 godina, kada sam ga nagovorio da ide sa mnom u Bosco. Zapravo, mene je tada nagovorio don Marijanović, a ja sam pozvao Perića.

Kad već spominjemo vjeru, koliko je funkcioniranje ovog kluba prožeto kršćanskim načelima.

– Sport je ljudska aktivnost vrlo privlačna djeci i mladima, ali i nama jer se uz sport može uspostaviti ispravan odnos prema suigračima, trenerima, navijačima, suparnicima, a to više nije samo socijalizacija nego i usvajanje određenih vrijednosti. Naša je motivacija poštivanje čovjeka. Nismo mi naivni, znamo da današnji svijet ima puno izazova. Oko nas su droga, korupcija, svođenje čovjeka na robu i zato mi želimo da u našem klubu osobni razvoj bude broj jedan, a ako netko svojim talentom i radom postigne i sportski uspjeh, mi ćemo biti time zadovoljniji.

Dva su pitanja na koja don Marjanović mora odgovarati mnogima: je li klubu prihvatljiv igrač koji je ateist i jesu li obvezni dolasci na misu?

– Bilo je kod nas i ateista i igrača druge vjere, no mi imamo svoj pristup i svatko tko prihvaća naša pravila, može biti naš član. Povremeno organiziramo misu baš za momčad, a pozvani su svi da kao kršćani idu nedjeljom na misu tamo gdje žive. No, nikoga ničim ne obvezujemo jer poštujemo svačiju slobodnu volju.

>> Pogledajte doček zlatnih hrvatskih košarkaška

Ne financira nas Crkva

A što je sa psovanjem koje se, nažalost, u vrhunskom sportu gotovo pa uvriježilo?

– Psovati se ne smije, a ako se netko prevari, ljubazno ga se opomene. Ja sam opominjao čak i suparničke trenere jer mi se borimo i za kulturno ponašanje.

Nepisano je pravilo da najviše psuju treneri. Je li tako i s trenerom Brkljačićem? On kaže:

– Ako mi tu i tamo pobjegne, na kraju se to riješi blagoprijekornim pogledom i rukovanjem.

Premda su osnivači kluba salezijanci, u njegovu glavnom dijelu Crkva ipak ovaj klub ne financira.

– Svugdje se uz nas provlači crkveni kontekst, no mi živimo bez financijske potpore Crkve, na entuzijazmu ljudi, prije svega našeg dopredsjednika Gorana Perića čije ime morate podvući, ispisati debelim slovima – ističe Brkljačić.

Ključne riječi

Komentara 27

VK
vječni krojf
10:17 20.10.2018.

Neznam kako se to neki čude da igrači ne psuju,pa kultura nam to nebi smjela dozvoliti.Ja sam igrao nogomet u više klubova i kod više trenera i mnogi nisu dozvoljavali da se psuje.Još nešto zanimljivo za vrijeme komunizma se nije toliko psovalo kao danas.Djeca su u školi dobivali batine za male psovke,kad danas učenici psuju učitelje i nikome ništa. Znači nije komunizam bio toliko crni koliko ga neki hoće prikazati.

DU
Duslikr
09:32 20.10.2018.

Svaka čast momci , drustvo bi ozdravilo da usvoji bar dio vasih vrijednosti (pritom ne mislim na vjerski dio). Dezurni provokatori na ovom portalu nisu nikakvi ljevicari, to su ili propagandni plaćenici ili bolesne osobe kojima karakter nije potpun bez provokacije na nebitnom portalu iza nebitnog nicka, a najveća im je nagrada kad se "ustaše" uznemire. Sve skupa jad koji se utapa u nebitnosti.

PP
pp
13:47 20.10.2018.

Inače svi veliki i jaki narodi inzistiraju na pristojnosti i nepsovanju. Ako niste primjerili. Psovanje je simbol nemoći, frustracije, gubitnika. A to amo mi. Zato i psujemo. Ako si uspješan, nemaš potrebe psovat. Psovanje uopće nije kul. Trebali bi se toga riješit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije