Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omalovažavao tamnopute

Twinsi uklonili spomenik bivšeg vlasnika zbog rasizma

Rasizam
Foto: Reuters/Pixsell
20.06.2020.
u 10:18

Griffith, koji je preminuo 1999. godine, je na jednom događaju 1978. rekao kako je izabrao Minnesotu jer je država imala samo 15.000 crnaca

Vlasnici baseball kluba Minnesota Twins iz Minneapolisa uklonili su ispred stadiona Target Field statuu bivšeg vlasnika kluba Calvina Griffitha zbog rasističkih komentara koje je uputio prije više desetljeća.

Griffith, koji je preminuo 1999. godine, je na jednom događaju 1978. rekao kako je izabrao Minnesotu jer je država imala samo 15.000 crnaca u usporedbi s rasno raznolikim mjestima poput New Orleansa.

- Došli smo ovdje jer imate dobre, marljive, bijelce - rekao je Griffith, koji je omalovažavao i brojne crne igrače, uključujući i Hall of Fame igrača Rod Carewa, koji je napustio klub 1979. godine jer nije htio igrati za Griffitha.

Minneapolis je u centru pažnje od 24. svibnja nakon smrti Afroamerikanca George Floyda, kad ga je bijeli policajac iz Minneapolisa gotovo devet minuta prikovao za zemlju koljenom o vrat.

U znak protesta, ljudi su širom svijeta demonstrirali protiv rasizma i policijske brutalnosti.

- Ne možemo ukloniti Calvina Griffitha iz povijesti kluba, ali vjerujemo da je uklanjanje ovog spomenika važan i neophodan korak u našem trajnom opredjeljenju pružanja iskustva gdje se svaki obožavatelji i zaposlenik osjećaju sigurno i dobrodošl - poručili su iz kluba.

Griffith je vodio klub od 1955. do 1984. godine i najzaslužniji je selidbu Washington Senatorsa u Minneapolis gdje su postali Minnesota Twinsi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije