Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li ga podići Modrić?

Trofej za Fifina najboljeg igrača djelo je Hrvatice

24.09.2018.
u 16:24

Hrvatska će s nikada većom pažnjom pratiti rasplet jer je Luka Modrić glavni favorit za pehar namijenjen najboljem nogometašu svijeta. Suparnici su mu Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah

Svjetska nogometna krema okupila se ovih dana u Londonu, a finale će biti večeras od 20.30 (HTV 2) kada će Fifa proglasiti najboljeg igrača, igračicu, trenere i sastave sezone.

Hrvatska će s nikada većom pažnjom pratiti rasplet jer je Luka Modrić glavni favorit za pehar namijenjen najboljem nogometašu svijeta. Suparnici su mu Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah.

Dalić kandidat za naj-trenera

A dobre šanse za nagradu, ali u kategoriji najboljeg trenera sezone, ima i Zlatko Dalić. Njegovi suparnici su Francuzi Zinedine Zidane i Didier Deschamps, koji je, sudeći prema kladionicama, i glavni favorit.

Hrvatska može biti ponosna i što je glavni “redatelj” večerašnjeg spektakla Zvonimir Boban, inače desna ruka predsjednika Fife Giannija Infantina.

>> Pogledajte i kako Veldin Karić zabija za Varteks

No, Hrvatska će na večerašnjem spektaklu u Londonu imati još jednog važnog predstavnika, točnije predstavnicu.

Naime, zagrebačka umjetnica Ana Barbić Katičić prije dvije godine osmislila je i dizajnirala trofej The Best, koji se dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta.

Opisala nam je kako je uopće Fifa odabrala baš hrvatsku umjetniicu, inače profesoricu likovnog u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

– Početkom rujna 2016. nazvao me Zvonimir Boban i rekao da imaju neke skice za novi trofej, ali da ljudi iz Fife nisu zadovoljni te me zamolio za pomoć. Odmah sam se primila posla i počela skicirati trofej. Puno mi je pomoglo to što je Zvone točno znao što želi. Njegovo poznavanje umjetnosti je iznimno, surađivali smo već i prije na nekim projektima, pa je i on znao što može od mene dobiti. Nekakav početak, uzor, bio nam je zlatni trofej za svjetskog prvaka. No ne znači da je ovaj novi trofej njegova kopija, baš suprotno. Ovaj trofej je spoj tradicije s osuvremenjenim, postmodernističkim oblikom – kaže hrvatska umjetnica i objašnjava:

– Lopta na vrhu trofeja kopija je one kojom se igralo na prvom Svjetskom prvenstvu, u Urugvaju 1930. godine. To je taj stari duh, tradicija koju smo željeli zadržati.

Kada je Fifina komisija procijenila da je rad, odnosno dizajn hrvatske umjetnice najbolji, krenulo se u izradu trofeja. Izradu je u Švicarskoj potkraj 2016. uživo pratila i Ana.

– Trofej je rađen u supermodernoj tvornici. To je impresivna high-tech izvedba, u istoj tvornici proizvode se i dijelovi letjelice za Mars, dijelovi formule 1... Na kraju je trofej ispao impresivan – kaže Barbić Katičić, koja je zbog tajnosti o svemu morala šutjeti pa se svojim impresivnim radom nije mogla pohvaliti ni prijateljima ni svojim učenicima u Osnovnoj školi u Šestinama.

Inače, trofej je većinom izrađen od platine, aluminija, bakra i karbona, visok je 31 centimetar, a težak šest i pol kilograma, tako da mu ta težina daje impresivnost kada ga držite u rukama. Hrvatska umjetnica imala je čast uživo gledati kako Cristiano Ronaldo podiže oba trofeja otkako je Fifa prije dvije godine uvela tu nagradu.

– Kada je prvi put primio trofej u ruke, vidjelo se kako ga je pogledao i sa smiješkom na licu komentirao da mu je lijep. Baš sam bila sretna i ponosna u tom trenutku. Ma fenomenalno je biti dio takve priredbe, a pogotovo kada znate da ste nešto ozbiljno utkali u nju – kaže Ana te dodaje:

– Svaka čast Ronaldu, velik je igrač, ali sada je red na Luki. Upoznala sam ga na prijašnjim dodjelama, znam koliko je zaslužio tu nagradu. Luka je virtuoz, umjetnik s loptom. On kreira kao umjetnik – kaže Ana Barbić Katičić i nastavlja:

– Lijepo je biti dio nečega što je toliko snažno kao što je snažan nogomet. Fascinantno je da ta kotrljajuća lopta mjesec dana za vrijeme SP-a nosi svijet. Ta je moć fascinantna. Imam ogroman respekt prema nogometu, nadam se da se to vidi i u mojem djelu. A nakon svega, bila bi zaokružena priča da taj trofej podigne Hrvat. Doduše, Luka je već imao moj trofej u rukama, ali manju verziju koju dobivaju igrači izabrani za najbolju momčad sezone.

Kao žena koja je najzaslužnija za izgled Fifina trofeja The Best, Ana se družila i s predsjednikom Fife Infantinom. I to nekoliko puta.

Anu pohvalio i Infantino

– Bio je zadovoljan mojim radom, a na mene je ostavio jako dobar dojam. Toliko je srdačan, normalan, pristupačan, unatoč tome što je na tako visokoj funkciji – kazala je Barbić Katičić.

Naravno, jako sretan zbog pohvala koje i treću godinu zaredom dolaze za izgled trofeja je i Zvonimir Boban, koji je pred svojim šefom Infantinom garantirao za umjetnički rad Ane Barbić Katičić.

– Kada sam vidio trofej prvi put, bio sam oduševljen. Sama izrada trofeja bila je jako zahtjevna. Lopta na vrhu trofeja predstavlja povijest nogometa i povijest Fife, ona je ta kojom je trofej posve zaokružen. Trofej pokazuje poštovanje tradicije nogometa, ali uz to moderno izgleda. To je postmodernističko rješenje u duhu nogometa – kazao je Boban.

>> Pogledajte kako je Modrić dočekan nakon što je proglašen najboljim igračem Europe

 

A iako to ne smije priznati, Zvone sigurno navija da njegov sunarodnjak primi glavnu nagradu večeri.

Jer, Modrić je to svojim igrama u sezoni 2017./2018. apsolutno zaslužio. Nema iza sebe ni približno jak lobi i marketing poput glavnog konkurenta Ronalda, ali ima rezultate. Bio je ključan za igru Reala u osvajanju Lige prvaka, a bio je i najbolji igrač Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji.

I zato bi bila nepravda da Modrić ne bude proglašen najboljim poput one iz 2010. godine kada je te sezone inače dominantni Iniesta za nekoliko glasova u izboru završio iza svoga klupskog kolege Messija. Ronaldu želimo da osvoji nagradu, ali samo onu za najbolji pogodak sezone. One škarice na utakmici s Juventusom u prošlosezonskoj LP bile su čudesne, i zaslužuju nagradu.

No, sve ćemo saznati danas nakon 20.30 sati kada na HTV-u 2 počinje izravni prijenos nogometnog spektakla iz Londona.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
17:16 24.09.2018.

Netocno dragi vecernji, trofej radi svicarska firma u suradnji s fifom, gospoja barbic je co-design, vlasnik firme se zove Schudel , a na youtube mozete i vidjet proizvodnju trofeja.

IL
ilijan
16:55 24.09.2018.

Najbolji igrač svijeta je Luka Modrić i zaslužuje još i tu nagradu. Za Daluća ne mogu reći da je najbolji ali među najboljima je sigurno.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
17:54 24.09.2018.

Kad ga večeras Hrvat digne srbekima će automatski svima pasti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije