Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA NA NAŠOJ STRANI

Dobro je znati: Triput smo igrali 16. lipnja i uvijek smo slavili

Hrvatska - Senegal
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
16.06.2018.
u 16:24

Hrvatska nije samo 11 jurišnika, nego i ‘garažirani ferrariji’ poput Brozovića ili Kalinića, koji će biti Dalićev prvi izbor ako stvari protiv Nigerije ne krenu u željenom smjeru

Bez ikakvog eksperimentiranja, lišen bilo kakvog iracionalnog kompromiserstva, izbornik Zlatko Dalić suprotstavit će Nigeriji jedanaestoricu najboljih koje Hrvatska trenutačno ima. I nitko, pa čak ni oni koji bi se možda osjećali zakinutima, nemaju pravo Daliću prigovoriti na izboru. U njegovu sastavu nekolicina je debitanata na Svjetskom prvenstvu, poput vratara Subašića (bio je u Brazilu, ali nije branio), Strinića ili Kramarića, što nije hendikep budući da se radi o prekaljenim, beskompromisnim ratnicima iz najjačih svjetskih liga. Debitant na najvećoj smotri je i izbornik Zlatko Dalić, kao peti izbornik koji Hrvatsku vodi na SP-u, nakon Ćire Blaževića, Mirka Jozića, Zlatka Kranjčara i Nike Kovača.

Podsjetimo, Hrvatska je od 2002. godine na SP-ima postigla samo dvije pobjede u devet nastupa, i ni jedna od njih (Italija, Kamerun) nije izborena u prvom nastupu te ni jedna u drugom dijelu prvenstva.

Dalićeva ruska formacija ne ulijeva strahopoštovanje samo zbog svoje astronomske tržišne vrijednosti od čak 230,5 milijuna eura (po Transfermarktu) niti zbog zadivljujućih performansi njezinih lidera nego i zbog vojničke odlučnosti i neustrašivosti te pršteće energije kojom je doputovala na SP.

Hrvatska - Senegal
1/14

Hrvatsku ne čini samo 11 prvih jurišnika nego i trenutačno “garažirani Ferrariji” poput Marcela Brozovića ili Nikole Kalinića koji će biti Dalićev prvi izbor ako stvari protiv Nigerije ne krenu u željenom smjeru.

Uoči sraza s Nigerijom nije naodmet spomenuti da su nam suparnici iz tzv. crne Afrike mušterije. Na SP-u u Brazilu deklasirali smo Kamerun (4:0), u pripremi toga natjecanja pao je Mali (2:1), a prije leta u Rusiju svladali smo i Senegal (2:1). U mušterije ubrajamo i njemačke izbornike koji su igrali protiv Hrvatske, poput Vogtsa (Njemačka, Azerbajdžan), Matthäusa (Mađarska), Stangea (Bjelorusija), Finkea (Kamerun) i Skibbea (Grčka). Gernot Rohr na klupi Nigerije postat će novo ime na tome popisu. 

Statistika

Hrvatskoj je ovo peti nastup na svjetskim prvenstvima, a dosad je samo jednom pobijedila u prvoj utakmici u skupini. I to Jamajku 1998., a na krilima te početne pobjede kasnije je došla do bronce. Na SP-u 2002. izgubili smo od Meksika (0:1), potom 2006. od Brazila (0:1), te još jednom (1:3) od istog suparnika 2014.

No, po jednom drugom “pravilu”, danas bismo trebali pobijediti. Naime, Hrvatska je triput igrala utakmice 16. lipnja, i u sve tri je pobijedila – Dansku 3:0 1996. godine, Meksiko 2:1 1999. te Poljske 1:0 2008. godine

Hrvatska nikada u povijesti nije izgubila od neke afričke reprezentacije. Igrali smo protiv Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u pet susreta izborili smo tri pobjede i dva puta igrali neodlučeno, uz razliku pogodaka 12:6.

Hrvatska - Senegal
1/14

Komentara 2

DH
dalibor.hren
17:38 16.06.2018.

Dobro je znati: Samo su Ćirini sinovi pobijedili u prvom kalu!

JE
jetix
19:14 16.06.2018.

dobro je znati: kad mediji krenu pisati kako tradicija ide u našu korist, mi izgubimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije