Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nebrušeni dijamanti

Tri velika svjetska talenta su Hrvati! Eh, kad bi barem dvojica zaigrala za 'kockaste'...

Christian Pulisic
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
06.03.2017.
u 09:50

– Taj mali bit će kapitalac, radimo na tome da ga priključimo našoj reprezentaciji, ali bit će teško – rekao je svojevremeno Romeo Jozak

Godina 1998. bila je fantastična za nogometne zaljubljenike u Hrvatskoj jer su naši vatreni na SP-u u Francuskoj postigli najveći uspjeh i okitili se broncom. Tog istog ljeta rodila su se trojica dječaka koja su danas velike nade, a upravo se nalaze na prekretnici, u razdoblju kada moraju ispuniti svoj potencijal.

Christian Pulisic, Fabian Benko i Josip Brekalo trenutačno igraju u Njemačkoj i svijetu predstavljaju svoj talent, a da su se neke stvari poklopile, upravo su oni mogli biti budućnost hrvatskog nogometa i predvodnici nove generacije koja bi pokušala nadmašiti brončane. Međutim, Pulisic je odbio Hrvatsku i nastupa za SAD, Benko je neodlučan, a Brekalo se još uvijek nije izborio za reprezentativni status.

U nogometnom svijetu najbolje kotira Christian Pulisic, igrač Borussije, čiji je talent prepoznao Jürgen Klopp, sada već bivši trener dortmundskog kluba, koji ga je sa 16 godina priključio prvoj momčadi i predstavio kao nadolazeću zvijezdu. Već na prvim treninzima je oduševio, a Romeo Jozak bio je svjestan da gubimo bitku.

– Taj mali bit će kapitalac, radimo na tome da ga priključimo našoj reprezentaciji, ali bit će teško – rekao je Jozak i bio u pravu. Iako je njegov djed Mate, koji vuče korijene iz Hrvatske, bio za to da igra za nas, kao i njegov otac Mark, Pulisic je odabrao SAD u kojem je rođen. Vrlo brzo postao je najmlađi strijelac u povijesti te reprezentacije, rušio je rekorde i u Bundesligi, a ove sezone ustalio se u prvoj momčadi Borussije. Zabio je dva gola i ima sedam asistencija pa ne čudi da je Klopp već pripremio 30 milijuna eura kako bi ga na ljeto pokušao odvući k sebi u Liverpool.

Fabian Benko u središte pozornosti došao je nekoliko dana nakon što je napunio 17 godina. Pep Guardiola uveo je ofenzivnog veznjaka u prvu momčad Bayerna te mu dao priliku u prijateljskim susretima protiv Intera i Shanghaija. Bio je na klupi i u Ligi prvaka protiv Dinama, a Carlo Ancelotti prošlog ljeta dao mu je priliku i u službenoj utakmici, u Kupu je igrao protiv momčadi Carl Zeiss iz Jene. U ovom trenutku nastupa za Bayernovu drugu momčad u regionalnoj ligi, iako povremeno uči od seniora. Zanimljivo, u listopadu prošle godine najavio je da će nastupati za Hrvatsku, trebao se priključiti mladoj reprezentaciji u utakmici sa Švedskom, ali u posljednji trenutak je odustao.

– Mi smo Fabianov premijerni nastup za Hrvatsku za sada odgodili. Preporučio nam je to Fabianov menadžer Christian Nerlinger. Još smo si uzeli vremena za razmišljanje – poručio je tada njegov otac Miljenko, a odluka se još uvijek nestrpljivo čeka.

Takvih muka oko izbora nema Josip Brekalo koji je rođen u Zagrebu i koji je prošao mlađe selekcije hrvatske reprezentacije, ali pred njim je dokazivanje u Njemačkoj. Takav je put izabrao iako je bio predodređen za vođu Dinama, kluba u koji je došao s osam godina. Bio je jedan od najvećih bisera trofejne Dinamove generacije ‘98., debitirao je za seniore sa 17 godina, a prvijenac zabio protiv Hajduka u polufinalu kupa. No, u ljeto 2016. odlučio je pošto-poto napustiti Maksimir i priključio se Wolfsburgu. Bio mu je to ipak preveliki zalogaj, u vukovima je minute dobivao na kapaljku pa je ove zime otišao u Stuttgart, vodeću momčad 2. Bundeslige. Već u drugom nastupu zabio je golčinu za pobjedu i odmah u sljedećoj utakmici izborio mjesto u početnoj postavi, što znači da će imati priliku do kraja razviti neosporni talent.

Na kraju možemo ustvrditi da je velika šteta što tu silno talentiranu trojicu igrača nikada nećemo vidjeti zajedno na terenu u ''kockastom'' dresu.

Međutim, kada bi se Benko i Brekalo razvili kako im se predviđa te zaigrali za Hrvatsku, bila bi to sjajna vijest za sve nas koji navijamo za vatrene. A ta sjajna 1998. godina dobila bi još jednu veću dimenziju.

>>Pep Guardiola na pripreme Bayerna poveo i talentiranog Hrvata

Komentara 5

BZ
Branko Zajec
15:10 06.03.2017.

Ugodno sam iznenađen rečenicom, kojom je novinar sebe svrstao među one, koji podržavaju vatrene !!! Čini mi se, prošle su godine, a da nije bilo takvih priznanja. Zato ima,onih "novinara" koji pozivaju na bojkot reprezentacije !! Onih, koji pozivaju nana nerede, na rušilačke pohode huligana.Takvi, ne vole reprezentaciju. To su neprijatelji sporta i države.

MA
..Marsijanac
15:41 07.03.2017.

Niti jedan od te trojice nije ni blizu nase repke po trenutacnoj kvaliteti. Jos im treba 3-4 godine da dodju do te razine.

TP
tugomir.pokas
12:24 06.03.2017.

Članak je plačeni oglasnik da bi se nabildala cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije