Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naši dominiraju

Hrvati danas haraju europskom nogometnom scenom!

28.05.2016, Stadio San Siro, Mailand, ITA, UEFA Champions League Finale, Real Madrid (ESP) vs Atletico Madrid (ESP), im Bild   Real Madrid's Mateo Kovacic (l) and Luka Modric celebrate the victory      Foto © nordphoto / Acero *** Local Caption ***     /P
Foto: NordPhoto/PIXSELL
1/8
01.02.2017.
u 19:56

U Madridu su Luka Modrić i Mateo Kovačić ovjenčani slavom. Zadranin je ljubimac navijača Reala, ne treba ni govoriti o tome da spada među nekoliko najboljih veznjaka svijeta, a sada se i Kovačić diže.

Teško bismo u zajednički koš mogli svrstati Real, Bayern, Juventus, Monaco, Šahtar, Kukesi, Liepaju, Žalgiris, Milsami, Maribor, Zrinjski i Jagielloniju... Na nogometnoj karti Europe ti klubovi nemaju puno zajedničkog, no imaju dvije poveznice.

Ti su klubovi vodeće momčadi (ili prvaci) u Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Ukrajini, Albaniji, Letoniji (liga je završena), Litvi (liga je završena), Moldaviji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Poljskoj, a druga je poveznica da u svakom od tih klubova igraju Hrvati.

U danima kada slušamo o nekakvom gubitničkom mentalitetu Hrvata koji neki prisjećanjem na Svjetsko rukometno prvenstvo, finale Davisova kupa ili osminu finala nogometnog EP-a žele postaviti kao tezu, vrijedi otvoriti temu o Hrvatima prvacima.

Benko u Bayernu

U Madridu su Luka Modrić i Mateo Kovačić ovjenčani slavom. Zadranin je ljubimac navijača Reala, ne treba ni govoriti o tome da spada među nekoliko najboljih veznjaka svijeta, a sada se i Kovačić diže.

Protekli vikend bio je ključni čovjek u pobjedi Reala koja ga je, zahvaljujući kiksu Barcelone, gurnula prema naslovu prvaka Španjolske. Slavan je Real u kojem Hrvati igraju važnu ulogu, ali velik je i Juventus. Stara dama vodeća je momčad Italije, a Mario Mandžukić i Marko Pjaca oduševljavaju.

Super Mario je, kaže trener Allegri, uzor kako se bori za svoj klub, a Super Marko najavljuje se kao pravo čudo. Naravno, Juventus je prvi, traje utrka s Romom. Baš kao što je u Francuskoj na prvoj poziciji Monaco čija vrata čvrsto drži Danijel Subašić.

Naš reprezentativac je najjača karika kluba iz kneževine, vidjelo se to u derbiju protiv PSG-a. Vjerovali ili ne, imamo svog predstavnika i u Bayernu, Fabian Benko debitirao je u kupu, čeka premijeru u Bundesligi, ali je “unutra”. Toliko o ligama petice, jedino su naši “kiksali” u Engleskoj. Donedavno smo imali niz igrača u jednoj od najjačih svjetskih liga, no sada je sve spalo na Dejana Lovrena, jednog od simbola Liverpoola.

– Naši igrači odlično kotiraju na tržištu, veliki je interes za njih. Naravno, tome su pridonijeli reprezentativci koji igraju u velikim klubovima, ali puno naših igrača odlično igra i u ligama koje kod nas nemaju nekakav tretman – kazuje nam menadžer Tomislav Erceg.

Kada pogledamo te vodeće momčadi ili prvake liga koje su završile potkraj prošle godine onda je zanimljiva Poljska. Tamo je prva Jagellonia iz Bialystoka, a udarni igrač je 26-godišnji stoper Ivan Runje. U utrci za naslov prvaka Jagellonia je s Lechiom, u kojoj glavnu riječ ima Mario Maloča. Ima toga još, recimo na Baltiku, u Letoniji i Litvi u kojima su prvenstva završena, prvaci su imali hrvatski štih.

Liepaja, prvak Letonije, u sastavu imala je Dinu Kluka koji je iz Hrvatskog dragovoljca otišao u grad na obalama Baltika i Darija Tomića koji je stigao iz Istre. U Litvi su, pak, naslov prvaka Žalgirisu, između ostalih, donijeli Marin Matoš i Slavko Blagojević, znana lica Prve hrvatske lige, koji su igrali u Slavenu, Istri i Splitu...

O Ukrajini i dominaciji Šahtara ne treba ni govoriti, a kapetan Darijo Srna i dalje je u klubu iz Donjecka, koji sada kao domaćin igra u Harkivu. No, imamo mi predstavnike u vodećoj momčadi Moldavije, ondje u Milsamiju, koji ima dva boda više od Sheriffa, igraju Igor Banović, nekadašnji igrač Zadra, i Sven Jajčinović, još jedan izdanak Hrvatskog dragovoljca.

U Albaniji dominira Kukesi, a prvi strijelac i najbolji igrač toga kluba je 34-godišnji Pero Pejić koji je u 18 utakmica postigao 12 golova. Pejića ne treba posebno predstavljati premda je davno bio neugodan za obrane u HNL-u, no pravu afirmaciju stekao je igrajući u Albaniji, Iranu i Saudijskoj Arabiji. Zajedno s njim u dresu Kukesija je i Matija Dvorenković, 28-godišnjak koji je karijeru gradio u Rusiji, a pasionirani pratitelji nogometa pamte ga kao igrača Gorice, Slavena Belupa, Križevaca, Koprivnice...

Čak šestorica vodeći u BiH

Najslabije smo zastupljeni u vodećoj momčadi Slovenije, u Mariboru klupu grije pričuvni vratar Matko Obradović, ove sezone dobio je desetak minuta u europskim natjecanjima. Najzastupljeniji smo, očekivano, u vodećoj momčadi BiH. U Zrinjskom iz Mostara od naših igrača su Mate Pehar, Toni Jović, Ivan Peko, Oliver Petrak, Matija Katanec i Zvonimir Blaić. 

Hrvati vodeći u ligama:

1. Luka Modrić, Real (Španjolska)

2. Mateo Kovačić, Real (Španjolska)

3. Mario Mandžukić, Juventus (Italija)

4. Marko Pjaca, Juventus (Italija)

5. Danijel Subašić, Monaco (Francuska)

6. Fabian Benko, Bayern (Njemačka)

7. Darijo Srna, Šahtar (Ukrajina)

8. Ivan Runje, Jagellonia (Poljska)

9. Pero Pejić, Kukesi (Albanija)

10. Matija Dvorenković, Kukesi (Albanija)

11. Igor Banović, Milsami (Moldavija)

12. Sven Jajčinović, Milsami (Moldavija)

13. Slavko Blagojević, Žalgiris (Litva)

14. Marin Matoš, Žalgiris (Litva)

15. Dario Tomić, Liepaja (Letonija)

16. Dino Perić, Liepaja (Letonija)

17. Matko Obradović, Maribor (Slovenija)

18. Mate Pehar, Zrinjski (BiH)

19. Toni Jović, Zrinjski (BiH)

20. Ivan Peko, Zrinjski (BiH)

21. Oliver Petrak, Zrinjski (BiH)

22. Matija Katanec, Zrinjski (BiH)

23. Zvonimir Blaić, Zrinjski (BiH)

Komentara 3

IL
ilijan
20:40 01.02.2017.

Bravo dečki samo naprijed

MU
muh
07:19 02.02.2017.

Benkou Bayernu nema ga ni na klupi.

BL
Blender
22:45 01.02.2017.

Dominacija jedne nacije u nogometu ne pokazuju statistike gdje igraci igraju, vec kako reprenzetacija pobjeduje! Mi nismo prvi na svjetu a to znaci da o te jadne dominacije nitko nema koristi osim pojedinci i graci sami!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije