Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAUMATIČNA SJEĆANJA

Tomašević o teškom danu: 'Slomio sam nogu vatrenom pa molio za njegov oporavak'

Susret Walesa i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
27.05.2021.
u 10:20

"Shvativši o kakvoj se ozljedi radi, molio sam se za njegov oporavak i hvala bogu da ta ozljeda nije ostavila nikakve posljedice na Matea"

Seniorska karijera našega sudionika finala Lige prvaka Matea Kovačića (27) nikada nije pretjerano oscilirala ni imala većih turbulencija i zapleta. Jedina kriza, za koju je i sam Mateo svojedobno priznao da ga muči, bila je duga, preduga golgeterska apstinencija.

Naime, Kovačić je jednom bio bez pogotka u dresu Real Madrida, Chelseaja i reprezentacije gotovo tri godine pa je post prekinuo u utakmici Lige prvaka Valencia – Chelsea u studenome 2019. godine.

Jednostavno, Mateo nije gol-igrač što mu, s obzirom na blistav razvoj klupske karijere, očito nisu uzimali kao prevelik nedostatak.

Međutim, njegova karijera u mlađim kategorijama Dinama u jednom je trenutku poprimila elemente drame. Naime, Mateu je, tada dječaku u 15. godini, u kadetskoj utakmici Dinamo – Osijek u Maksimiru bila slomljena potkoljenica. Taj nemili događaj on će zauvijek pamtiti, ali pamtit će ga i mladić koji je, spletom nesretnih okolnosti, sudjelovao u tom kobnom duelu, Županjac Josip Tomašević (27), danas nogometaš Istre 1961.

Bio sam u šoku...

Tadašnji trener Dinamovih kadeta Jozo Bandić dobro se sjeća te jezive, nesvakidašnje situacije za utakmice mlađih kategorija.

– Bio je to duel na centru igrališta, u kojemu je Mateo izvukao deblji kraj. Sjećam se kako je kriknuo od strahovite boli, na što smo se svi uplašili. Bilo nam je jasno da je posrijedi teška ozljeda, što je kasnije bilo i potvrđeno. Mateu je bila slomljena potkoljenica te je nakon operacije proveo osam ili devet mjeseci na oporavku. Nismo se žurili s njegovim povratkom na travnjak, jer smo željeli biti potpuno sigurni da je kost do kraja zacijelila. Sjećam se da je prvi nastup nakon ozljede imao u Salzburgu, na kadetskom turniru, protiv Werdera – kazao nam je Bandić.

Josipa Tomaševića dobili smo u Puli. Kada smo mu nagovijestili temu razgovora, na trenutak je ustuknuo. Kao da i danas proživljava taj trenutak, taj sudar koji je jednome mladom darovitom nogometašu mogao prekinuti karijeru.

– Vjerujte mi, meni je i dan-danas žao što se to dogodilo, iako se Mateo bio oporavio i ostvario fantastičnu karijeru – kazao nam je Tomašević pa nastavio:

– U toj situaciji na utakmici s Dinamom nije bilo klizećeg starta ni bilo kakve namjere s moje strane da ozlijedim Matea. On je driblao i ispružio nogu, a ja sam se bio poskliznuo i stražnjicom, punom težinom, pao na njegovu nogu. Mateo je pao na travnjak pa ustao i napravio nekoliko koraka, ali onda više nije mogao pa su ga iznijeli s travnjaka. Bio sam u šoku...

Jeste li ga bili posjetili u bolnici?

– Ne, samo sam mu bio poslao poruku. Ispričao sam mu se, zaželio mu brz oporavak. Mateo je jako lijepo reagirao; ljudski je prihvatio ispriku, ništa mi nije zamjerio. Time je pokazao koliko je zapravo dobar, kulturan, suosjećajan mladić, svaka mu čast. Razumio je i koliko je meni u tom trenutku bilo teško. Shvativši o kakvoj se ozljedi radi, molio sam se za njegov oporavak i hvala bogu da ta ozljeda nije ostavila nikakve posljedice na Matea.

Bit će nositelj reprezentacije

Jeste li vi imali ikada tako tešku ozljedu?

– Nisam i nikome nikada ne bih poželio takvo što. Ne mogu ni zamisliti što mladom igraču na početku karijere koji to doživi tada prolazi kroz glavu, kako se u tim trenucima osjećaju njegovi roditelji, pogotovo ako to gledaju. Meni je tada bilo neizmjerno žao Matea, ali, eto, on je iz svega izašao još jači – ističe Tomašević, nekadašnji kadetski reprezentativac Hrvatske.

Pratili ste karijeru Matea Kovačića, je li mogao i više, osobito u dresu reprezentacije?

– U dresovima svojih klubova ostvario je nevjerojatne domete i teško da se može više od toga. Mateo je u Interu, Real Madridu i osobito Chelseaju demonstrirao sav svoj talent i opravdao očekivanja. A reprezentacija? U njoj se nije lako nametnuti, jer je konkurencija vrlo jaka. No s obzirom na smjenu generacije i Mateovu dob te zaista vrhunsku klasu, njegovo vrijeme u reprezentaciji tek dolazi i on će uskoro biti jedan od njezinih nositelja – zaključio je Tomašević.

>> Pogledajte video:

Josipova karijera imala je nešto drukčiju putanju od Mateove. Počeo je u Osijeku, u čijem dresu ima samo jedan nastup, pa igrao za Novigrad, Cibaliju i Rudar Velenje, a posljednje dvije sezone igrač je Istre 1961, za koju je skupio 55 prvoligaških nastupa.

U Osijekovim mlađim kategorijama bio je suigrač dvojici dinamovaca, Dini Periću i Josipu Mišiću, a u kadetima, kada se dogodio kobni sudar s Kovačićem, trener mu je bio Ivica Kulešević.

Komentara 6

RO
roland
10:55 27.05.2021.

Po naslovu sam mislio da je Tomislav Tomašević kao pionir igrao nogomet i slomio nogu nekom budućem reprezentativcu Hrvatske. Mislim si, pa kako sam mogao tako loše procijeniti Tomaševića? Od kada aktivisti igraju nogomet i upisuju ONO i DSZ? Čak sam mislio mobilizirati prijatelje i donijeti Tomaševiću 300 glasova u nedjelju! Srećom, kliknuo sam na tekst i odmah zaključio da je riječ o "lažnom" Tomaševiću.

PE
pepomacan
12:56 27.05.2021.

tomislave dasonjo, riječ Bog se piše velikim slovom!!

DU
Deleted user
14:16 27.05.2021.

.....pa molio za njegov oporavak....i jel bog uslisio molitvu ili su mu ipak doktori pomogli koji su mozda ljevicari ili ateisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije