Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRI DUH DINAMA

Tko je novi trener Dinama? Uzgajao je nojeve i najdraža mu je 'petarda' Partizanu

Prva momčad Dinama odradila prvi trening nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/15
16.03.2021.
u 12:00

Svi smo bili u transu, ne samo mi igrači! Kad bih bio sklon preuveličavanju, onda bih rekao da je cijeli hrvatski narod tih dana bio Dinamo – opisao je Krznar

Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna, ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu, izjavio je Zoran Mamić u ponedjeljak u večernjim satima nakon što mu je Vrhovni sud RH potvrdio presudu o predmetu raspodjele novca iz transfera Luke Modrića iz Dinama u Tottenham 2008. godine. Prema toj optužnici, sud ga je osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama.

POGLEDAJTE VIDEO: Potvrđena presuda Mamićima

Uprava Dinama prihvatila je Mamićevu ostavku te je na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora prve momčadi imenovan Damir Krznar, donedavni Mamićev pomoćnik i već dugo godina ''marljivi mrav iz sjene'' maksimirskog kluba.

20.10.2015., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga prvaka, skupina F, 3. kolo, GNK Dinamo - FC Olympiacos. Damir Krznar, Igor Cvitanovic, Zoran Mamic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Nesuđeni informatičar

Prije 26 godina u svojoj je sobi Velimir Zajec razgovarao o uvjetima ugovora s Damirom Krznarom i njegovom suprugom Blaženkom s kojom se Krznar oženio u lipnju te godine. Sve su na kraju dogovorili, Krki je odmah otišao na trening, a Blaženka je ostala čekati kraj njihova Fiata Una.

Iza sebe popularni Krki ima dobru karijeru koja je mogla biti i mnogo bolja da nije bilo brojnih ozljeda, on je valjda jedini nogometaš koji se po tome može mjeriti s Janicom i Ivicom Kostelićem, s kojima se zbog tih operacija i 'skompao' na rehabilitacijama. Nesuđeni informatičar bio je omiljeni igrač u svlačionici, rado su ga svi zvali svojim kućama. Ako ni zbog čega drugog, onda da im sredi ili spoji računalo ili neku drugu elektroniku.

Na kraju je iz Dinama otišao u zaprešićki Inter, tamo igrao, ali i krenuo na trenersku akademiju. I tamo je bio najbolji te počeo raditi i kao pomoćni trener Ilije Lončarevića. Kad su ga pozvali u Dinamo (pomoćnik Kruni Jurčiću), nije dvojio. I otad je konstanta, treneri su se mijenjali, a Krznar je uvijek bio tu.

15.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacije za Ligu prvaka, drugo pretkolo, GNK Dinamo - CF Fola Esch. Damir Krznar. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dvadeset godina kasnije, 2015., Krznar je preuzeo prvu momčad plavih. Bilo je to stjecajem okolnosti jer je prvi trener Zoran Mamić završio u pritvoru. Tu 20. godišnjicu braka nije proslavio sa suprugom i 12-godišnjim sinom jer je, uobičajeno, bio na pripremama u Sloveniji. I tamo su mu, zbog spomenutih okolnosti oko Mamića, rekli da će on i Cvitanović i dalje voditi momčad ravnopravno, ali da će, s obzirom na staž u Dinamu, na kontinuitet, Krznarova riječ biti zadnja.

Taj dobri duh svlačionice nekad, a i danas, morat će pokazati i čvršću ruku. I današnji ga igrači vole jer za sve uvijek ima vremena, razumijevanja, strpljenja, svakome pomaže. No, sad je on taj koji odlučuje, glavni čovjek, trener i sportski direktor hrvatskog prvaka, a ova odluka Vrhovnog suda došla je u nezgodan trenutak za Dinamo – tri dana pred uzvrat osmine finala Europske lige s  Tottenhamom u Maksimiru u koji Modri ulaze sa zaostatkom iz londonskog susreta od 2:0.

27.04.2020., Zagreb - Prvi trening nogometasa Dinama nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa. Damir Krznar Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

 

Nije išao iz Hrvatske

Inače, Krznar je jedan od rijetkih nogometaša koji nikad nisu otišli izvan hrvatskih granica! Bio je u Varteksu (od 1992. do 1995., odigrao je 83 utakmice), pa u Dinamu (do 2004., odigrao je 126 utakmica), onda je otišao u Inter (102 utakmice) gdje je i završio karijeru...

– Imao sam ponuda, najbolje su bile 1998., tada sam bio i reprezentativac. Tražili su me Schalke i Borussia Mönchengladbach, no slomio sam ključnu kost pa su me izdali i križni ligamenti! Umjesto mene na Svjetsko prvenstvo u Francusku otišao je Šerić, tamo je potpisao i ugovor s Parmom, možda je to bio baš “moj” ugovor, ha-ha! Poslije nisam htio ići van po svaku cijenu, nisu me zanimale egzotične ponude (Kina, Indonezija...), nisam baš ptica selica. Kad negdje dođem, onda me se ni dimom ne može istjerati... I zato sam promijenio samo tri kluba, u svakome mi je bilo lijepo – rekao je u jednom intervjuu za naš list Damir Krznar.

22.02.2020., Zagreb - Maxi Pub, Dinamo obiljezava svecano 20 godina povratka imena. Damir Krznar Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Najdraža mu je "petarda" Partizanu

U Varteksu ga je uočio Velimir Zajec, tada sportski direktor Dinama.

– Znate kako je s nama klincima iz Zagorja. Svi sanjamo da igramo u Maksimiru, a meni se san ostvario! Bilo je to prekrasnih devet godina. Igrao sam Ligu prvaka, osvajao trofeje, došao do reprezentacije... Tada se baš sve poklopilo: bilo je novca, bili smo sjajna klapa, imali smo fantastično ozračje! Baš nam je sve leglo. Imali smo na terenu “profesora” Prosinečkog, pa čudesnog “divljaka” (pozitivnog!) Marića i svi smo uživali.

– Najdraža mi je utakmica s Partizanom, tu “petardu” nitko nikad neće zaboraviti! I kad biste me sad tražili da vam opišem neki detalj s utakmice, a da to nije neki od golova koji se povremeno vrte na malom ekranu, ne bih se sjetio baš ničega! Svi smo bili u transu, ne samo mi igrači! Kad bih bio sklon preuveličavanju, onda bih rekao da je cijeli hrvatski narod tih dana bio Dinamo – opisao je Krznar dvoboj koji mu je najdraži u karijeri.

Krznar se okušao i kao – uzgajivač nojeva!

– To je više bio marketinški trik, iako su mi se roditelji time počeli baviti na moj nagovor kad su otišli u mirovinu. No tržište u Hrvatskoj nije postojalo, nemamo naviku jesti nojevo meso. Nekako smo se uspjeli izvući iz tog posla s malim gubitkom. A nojevi? Najviše ih je završilo u kobasicama.

09.08.2019., Zagreb - Maksimir. Igraliste Hitrec Kacijan. 17. Memorijani turnir Mladen Ramljak. Skupina A. Dinamo - Albanija U19. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Komentara 4

MA
matkopeic
12:20 16.03.2021.

Nema predaje, Damire.

Avatar Keep_calm
Keep_calm
13:39 16.03.2021.

Javite Tottenhamu da ne gube vrijeme dolazeći...

ST
stefj
12:30 16.03.2021.

Pokušaj br. 2, prvi je bio loš, zapravo jako loš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije