Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRAO GA I ŠTIMAC

Tko je čovjek kojem neki zamjeraju to što se grlio sa Zlatkom Dalićem?

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
31.10.2020.
u 07:54

– Volio bih vjerovati da je riječ o čovjeku kojeg primarno interesira sportski rezultat, a ne poltronska uloga na kakvu su do sada pristajali njegovi prethodnici, kojima je prioritet bio bespogovorno slušati naputke udruge Naš Hajduk, ulizivati se Torcidi i kmečati na HNS – kaže Štimac

Hajduk je dobio novoga predsjednika, Dubrovčanina iz Župe Dubrovačke, uglednoga 44-godišnjega poduzetnika Lukšu Jakobušića, čovjeka koji u splitskom klubu već ima određeni background. Naime, Jakobušić je bio Hajdukov dopredsjednik, dakle Brbićev potporni stup, od svibnja do studenoga 2019. godine, kada je neočekivano podnio ostavku. U tom razdoblju Hajduk je potresao skandalozni unutarnji obračun Gojun-Bjelanović, potom je šokantno ispao iz Europe od Maltežana, a onda i smijenio trenera.

Bio je dobar u uvjeravanju

Pa ipak, novi Jakobušićev dolazak na čelo kluba sada ima posve novi kontekst. Hajduk je, kao, na novom početku, Hajduk, kao, nakon posrnuloga Brbića kojega su neuspjesi iscrpili, dobiva novu upravljačku snagu, znanje i elan, a sve ove pojave mogu biti, kažu dobro upućeni, srednje ime dubrovačkoga hotelijera Jakobušića.

Lukša Jakobušić ima upravljačkog iskustva u sportu, kao vrlo uspješan predsjednik VK Jug. Kroničari ovoga vaterpolskoga giganta naglasit će kako su upravo Jakobušićeve menadžerske sposobnosti dovele do najplodnije ere u povijesti kluba. Ne samo u rezultatskom smislu nego i u renesansi cjelokupnoga imidža kluba. Tvrde da je izniman organizator, ali i komunikator, kako je “jedan razgovor s Jakobušićem dovoljan da ga smatrate svojim prijateljem”. Evo i konkretnoga primjera.

– Jakobušić je svojim uvjerljivim verbalnim nastupom, svojom “spikom”, a ne financijskom ponudom, uspio nagovoriti tada najboljega vaterpolista svijeta, Brazilca Felipea Peronea, da iz Barcelonete dođe u Jug – podsjeća naš sugovornik.

Ključan Jakobušićev potez za meteorski uspon Juga bilo je dovođenje zagrebačkog trenera Vjeke Kobeščaka. Njih dvojica čak su svojedobno skupa i igrali vaterpolo, u zagrebačkoj vaterpolskoj družini Chuck Norris, koja je osnovana s humanitarnim ciljem i nastupala je u divljim ligama u Zagrebu i Puli.

– Jakobušića sam privatno poznavao i davno prije negoli je osnovan Chuck Norris – kazao nam je Kobeščak i nastavio:

– Naša profesionalna suradnja počela je 2015. godine kada sam došao za trenera Juga, a sve o Jakobušiću kao predsjedniku zapravo govore njegovi rezultati. Mi smo, primjerice, samo u 2016. godini osvojili čak pet trofeja, od toga i naslov europskog prvaka, i to izvan Gruža. Lukša je postavio temelje zdravoga poslovanja kluba, donio je nove ideje, novu energiju i ambiciju, a sve uz puno ljudskosti i emocija. No, on je uza sve to uspio zadržati racionalnost i ne dopustiti da emocije prevladaju i utječu na donošenje odluka. Svojom karizmom i znanjem Jakobušić je doista promijenio kompletnu krvnu sliku Juga.

Jakobušić, dakle, zna kako se vodi veliki klub s bogatom tradicijom i golemim rezultatskim zahtjevima, i s te strane Hajduk je sigurno dobio kapitalca. Međutim, najvitalnija Hajdukova strateška odrednica, gotovo pa prijelomnica za svakoga predsjednika odnos je s navijačima. A tu Jakubušić već ima – žuti karton. Na primjer, u svibnju 2019. godine Udruga Naš Hajduk nije baš bila benevolentna prema srdačnom zagrljaju Jakobušića i Zlatka Dalića na stadionu u Varaždinu, na slavlju u povodu plasmana Varaždinaca u Prvu ligu. Fotografija tog zagrljaja, koji je zamirisao na otopljavanje između Hajduka i HNS-a, čak je izazvala i žustro priopćenje Našega Hajduka. Stoga se sada s posebnim nestrpljenjem iščekuje kako će na Poljudu izgledati kohabitacija novoga predsjednika s ovom Udrugom u kojoj su okupljeni najžešći Hajdukovi navijači.

Hod po trnju

Pitali smo i legendarnoga Hajdukova kapetana Igora Štimca, suprotstavljenoga dominantnoj struji u Hajduku, kako komentira dolazak Lukše Jakobušića na čelo Hajduka, što bi on mogao donijeti Hajduku, u kojemu smjeru će djelovati Jakobušić, kakve poteze vući – hoće li biti neovisan u donošenju odluka ili podložan utjecajima sa strane, Našega Hajduka?

– Lukšu ne poznajem osobno pa ne mogu detaljnije komentirati. Volio bih da objasni puku razlog svog odlaska s funkcije dopredsjednika (očito je bilo neslaganja po pitanju upravljanja), jer to bi nam konkretnije moglo ukazati na to kakve poteze možemo očekivati od njega. Koliko sam informiran, Kumbić je navodno odbio biti predsjednik jer mu NO nije dozvolio razmotriti promjene po pitanju struke u klubu, što – ako je istina – jasno govori o tome da NO prelazi okvire svojih ovlasti – kazao je Štimac i dodao:

– Volio bih vjerovati da je riječ o čovjeku kojeg primarno interesira sportski rezultat, a ne poltronska uloga na kakvu su do sada pristajali njegovi prethodnici, kojima je prioritet bio bespogovorno slušati naputke udruge Naš Hajduk, ulizivati se Torcidi i kmečati na HNS. Mišljenja sam da će, bez obzira na sportsko-upravljačko iskustvo koje ima, Jakobušić trebati nekoliko jakih suradnika za konkretnije učinke. Klub je opterećen rezultatskim neuspjesima, preglomaznom radnom zajednicom i stručnim kadrom koji ne pripada podneblju ili nije efikasan. Želim mu od srca uspješan hod po trnju.

Ponudu Germania kladionice pogledajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
staromlad
08:24 31.10.2020.

Kaže kako mu NEKI (koji su to?) zamjeraju grljenje s Dalićem. Zamisli, funkcioner Hajduka (nogometnog kluba) je pozdravio izbornika NOGOMETNE reperezentacije svoje zemlje. Ovo je stanje s tom udrugom i njihovim kamatarenjem i maltretiranjem svih i svega neodrživo po taj NOGOMETNI klub.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:52 31.10.2020.

Cuj, zamjerali mu sto se grlio sa Zlatkom Dalicem! Svasta!!! K'o da se grlio sa Arkanom ili Milosevicem!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:51 31.10.2020.

Postoje li domoljubne snage u Splitu koje mogu poraziti jogoslovena perasovića i orjunaški NH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije