Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljušte čestitke

Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću

Zlatko Dalić
Foto: Privatna arhiva
1/25
26.10.2020.
u 12:00

Rat ga je zatekao u Mostaru, dok je bio igrač Veleža, a u veljači 1992. vratio se u Livno, gdje je tri mjeseca bio pripadnik HVO-a

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, danas slavi 54. rođendan. Tim povodom nešto prije podneva oglasio se i Hrvatski nogometni savez koji je čelnom čovjeku Vatrenih poručio:

"Izborniče, sretan rođendan! Želimo mu puno zdravlja i sreće, posebno na klupi Vatrenih – neka do idućeg rođendana proslavi i uspjeh na Europskom prvenstvu i plasman na još jedno Svjetsko prvenstvo!"

Čestitara će tijekom dana biti mnoštvo, kako iz rodnoga Livna, tako i iz ostatka svijeta.

Podsjetimo, Zlatko Dalić nogometnu karijeru je započeo u Troglavu 1918. iz Livna, a nakon toga nosio je dresove Hajduka, Dinama iz Vinkovaca, Budućnosti, Veleža i Varteksa.

– U Livnu sam rođen, tamo su moji korijeni, obitelj, a rat me zatekao u Mostaru, dok sam bio igrač Veleža. U veljači 1992. vratio sam se u Livno. Bio sam tamo tri mjeseca kao pripadnik HVO-a.

Nisu me slali na prvu liniju bojišnice nego sam vozio hranu na položaje. Ta tri mjeseca nisam mogao nikamo iz Livna, svi muškarci imali su vojnu obvezu.

Međutim, nakon tri mjeseca ipak su me pustili. Zapovjednik obrane Livna bio je iz Splita i pročitao je u Slobodnoj da trener Hajduka Špaco Poklepović, koji me poznavao još kao juniora, pita: “Gdje je onaj Dalić?”

Zapovjednik me tada pitao bih li išao u Hajduk. Pa kako ne bih?! Dobio sam dozvolu, počeo s Hajdukom trenirati, ali nisam potpisao ugovor, nego se pojavio Anđelko Herjavec i otišao sam u Varteks – prisjetio se Dalić u intervjuu koji je krajem 2017. godine dao novinaru Večernjeg lista Tomislavu Dasoviću.

Dalić je od 2004. godine do danas vodio čitav niz klubova, putovao od Albanije do Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Hrvatsku je preuzeo 7. listopada 2017. godine. Priču dalje znate, s Vatrenima je ostvario povijesni uspjeh, a uvijek je isticao kako je zapravo supruga Davorka podnijela veliku žrtvu tijekom njegove karijere:

-– Vjenčali smo se u Varaždinu 1992. godine, okrunili dugu vezu. Ne može nogometaš uspjeti ako nema potporu obitelji, naročito supruge. Ona mora preuzeti velik dio obveza, oko djece, kuće.. Meni se dogodilo da sam otišao od kuće kad su mi djeca bila u pubertetu, i za to vrijeme supruga je bila tu za njih.

Bez tog zajedništva, potpore supruge, teško se obitelji sačuvaju, izvedu na pravi put. Znate, muškarci su obično sebični, gledaju samo svoj put, ne gledaju oko sebe, i zato je prisutnost i potpora supruge neophodna.

U istom nam je intervju tada rekao i sljedeće:

– Rekao sam da je voditi hrvatsku reprezentaciju posao koji sam oduvijek želio i tu mi ambiciju ne može nitko zamjeriti. Naravno da bih volio što dulje ostati na toj poziciji, ali svjestan sam da će me držati rezultati. Ako se oni ne dogode kako sam si ja zacrtao, onda je moj povratak u Aziju neminovnost. E, sad, hoće li to biti u ljeto ili pak ono sljedeće ljeto... ne znam. Ali, moja je najveća trenerska ambicija biti hrvatski izbornik. Mogu biti i trener Reala, ali Hrvatska će uvijek biti broj jedan.

Ako vjeruješ u pobjedu reprezentacije, pregledaj Germania ponudu i dodatno zaradi!

Foto: zvonimir ferina

Komentara 22

Avatar Payback
Payback
14:13 26.10.2020.

Sretan rodendan nasim izborniku!!! Bas gledam onu iskaznicu i mislim si bem ti bivsu SeRYU, sve na cirilici. Kako je ljepo da vise tu ne pripadam i da smo svoji na svome!.

Avatar essek22
essek22
13:48 26.10.2020.

Sretan rođoš hrvatino i hvala ti na svim onim trenucima!!

HO
Horvi
13:14 26.10.2020.

Sretan rođendan srebrni zlatniče!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije