Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVRŠEN TRENUTAK

Tko je 20-godišnjak kojeg je Dalić pozvao među vatrene? 'Ne događa se to svaki dan'

23.09.2020.
u 13:51

Za razliku od mnogih hrvatskih tinejdžerskih zvijezda poput Halilovića, Palaverse i mnogih drugih (mogli bismo nabrajati unedogled), Bradarić svoju priliku nije morao čekati s klupe ili odlaziti okolo po posudbama nakon odlaska u jaki europski klub.

Nakon što su krajem kolovoza svoj prvi poziv u reprezentaciju dobili Ivo Grbić, Filip Uremović, Ante Budimir, Marin Pongračić i Antonio Mirko Čolak, kao najnovije ime uoči dvoboja Lige nacija protiv Švedske i Francuske na popisu izbornika Zlatka Dalića našao se Domagoj Bradarić, lijevi bočni igrač francuskog Lillea. Domaća nogometna javnost već je nekoliko puta glasno priželjkivala ovaj trenutak jer 20-godišnje hajdučko dijete već dulje od godinu i pol pruža odlične partije u redovima jedne od najboljih momčadi francuske Ligue 1.

Bio je polivalentan

Od momka koji je s 11 godina skupljao lopte tijekom sad već legendarne pobjede Hajduka nad Anderlechtom u Europskoj ligi (one na kojoj se Ante Vukušić zacementirao kao “sinjski dijamant”), do izrazito kvalitetne i poželjne opcije za reprezentaciju došao je u samo devet godina, i to potpuno zasluženo. Mnogi komentari na društvenim mrežama upućivali su na to da je Bradarić poziv trebao dobiti i ranije, no drugu nam teoriju izlaže Mate Bilić, bivši hrvatski reprezentativac koji je Domagoja pomno pratio u svojim skautskim danima.

– Naravno, vrlo je bitno za mladog igrača da dobije poziv. Ne događa se to svaki dan, to je ipak poziv hrvatske reprezentacije. Mislim da je ovo pravi tajming za tako mladog igrača, ni prerano ni prekasno. Izbornik je ovime pokazao da prati naše mlade igrače i ovo je pun pogodak i za jednu i za drugu stranu. Bradarić je budućnost hrvatskog nogometa i sad će to moći dokazati i u reprezentaciji kao što je dokazivao u zadnjih godinu i pol dana u Lilleu – započinje 39-godišnji stručnjak.

Mnogi od spomenutih komentara upućivali su na sad već dobro poznatu situaciju s deficitarnim lijevim bekom u Hrvatskoj. Borna Barišić i Dario Melnjak svakako su vrlo dobri i zahvalni igrači, ali nedostaje nam netko tko će biti čvrsti prvotimac i jedan od najboljih pojedinaca momčadi, što, priznaje i Bilić, dugo nismo imali. Budućnost će pokazati hoće li to biti Bradarić...

– Treba biti realan i reći istinu. Mi i Francuska bili smo najbolji na svijetu što se tiče lijevih bekova kad smo imali Roberta Jarnija, a kasnije nam je na toj poziciji malo štekalo. Što se tiče lijevih bekova, Barišić i Melnjak su zaista dobre opcije, ali Dalić pozivom Bradarića želi učvrstiti to sve, želi stvoriti pravu i zdravu konkurenciju prije ove dvije jake utakmice koje nas čekaju – otvoreno će Mate Bilić.

Domagoj je u Hajduku zaigrao kao sedmogodišnjak, a od trenera su ga u mladim danima, između ostalih, vodili Blaž Slišković i Vik Lalić. U juniorima te u drugoligaškoj B momčadi Hajduka su ga, međutim, prvi put ozbiljno zapazili.

– Znam ga još iz vremena juniora. Bio je polivalentan igrač i krpao je sve rupe. Uz lijevog beka igrao je i lijevo i desno krilo. Baš ga pamtim po jednoj utakmici Hajdukove B momčadi kad je igrao desno krilo i zabio dva gola. Kad sam radio kao skaut za Španjolce, slovio je za jednog od perspektivnijih igrača, međutim spletom okolnosti nijedan ga klub nije uspio angažirati, a Lille je zato pokazao da je s njim baš pogodio – priznaje Bilić.

Priliku mu je u seniorskoj momčadi Hajduka prije nešto više od dvije godine dao Zoran Vulić, koji je inače poznat po tome da mladim igračima u splitskom klubu voli dati prvu priliku (prve seniorske utakmice kod njega su odigrali i Srna i Perišić). Rapidnom brzinom isplivao je ispred strane i skuplje konkurencije (Fomitschow, Filip, Memolla) te se kod Siniše Oreščanina prometnuo u jednog od najvažnijih igrača. Hajduk je vrlo brzo kapitalizirao na njegovim sjajnim igrama.

– To je bio odličan posao za Hajduk, a još i bolji posao za Lille. Oni su napravili jako dobru procjenu. Kupili su mladog, kvalitetnog i jeftinog igrača i odmah ga pripremili za status prvotimca. To je klub koji ima jako jasnu i kvalitetnu viziju i strategiju. Dovode tako mlade igrače s velikim potencijalom, kod njih ti igrači igraju od dvije do tri godine, stabiliziraju se u prvoj momčadi i onda Lille dobro zaradi na njima. Najbolji primjer vam je Victor Osimhen koji je prošle sezone došao u Lille za 22 milijuna, a već ove prodali su ga za 70 milijuna u Napoli.

Važno je to što igra

Za razliku od mnogih hrvatskih tinejdžerskih zvijezda poput Halilovića, Palaverse i mnogih drugih (mogli bismo nabrajati unedogled), Bradarić svoju priliku nije morao čekati s klupe ili odlaziti okolo po posudbama nakon odlaska u jaki europski klub. Po tome je jedan od rijetkih hrvatskih nogometaša i ta činjenica sigurno puno govori.

– Teško je otići van u tako mladoj dobi, i ja sam isto otišao dosta rano. Nije bilo lako otići direktno iz Hajduka u francusku ligu, ali pokazao je da se jako dobro snašao i za njegovu psihu jako je važna činjenica što igra. Francuska liga jako je zahtjevna, brza i motorična, a svi njezini igrači rade velike iskorake i transfere u jake klubove u Engleskoj, Španjolskoj i Italiji – zaključio je Bilić.

Ponudu Germania kladionice pogledajte ovdje.

>> Pogledajte galeriju s utakmice Francuska - Hrvatska

1/10
Ključne riječi

Komentara 6

RE
RedTree
15:08 23.09.2020.

Sretno momku, samo neka i on i svi drugi mladi nastave čvrsto i uporno, u kontunitetu napredovati i raditi.

SS
sokac sa drave
16:23 23.09.2020.

Dalicu zar moras svakog igraca iz hajduka pozvati iako znas da iz te regije nema vise klasnih igraca Svejedno si pozvao pet seszt puta Vlasica,Pasalica i Cara i niti jednom nisu zadovoljili uvjek bili najlosiji.

IJ
Istina_je_bolna
15:02 23.09.2020.

Nevjerojatno koliko talenata imamo, kakvu cemo opet generaciju stvoriti! za par godina osvajamo zlato!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije