Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNL

Tek smo na pola, a gledamo najaktivniji prijelazni rok u povijesti, u HNL se najviše dovode stranci

Rijeka: 1. kolo SuperSport HNL-a, HNK Rijeka - NK Rudeš
Foto: Goran KovacicPIXSELL
1/3
03.08.2023.
u 08:04

U klubove HNL-a ovog je ljeta transferima ili posudbama pristiglo 77 novih igrača

U prva dva kola HNL-a smo među naših deset prvoligaša u akciji već vidjeli 45 igrača koji su transferima pristigli u klubove iz prvog ranga našeg nogometa. Međutim, ipak su iza nas samo dva kola i bilo bi zaista prerano donositi ikakve ocjene ili rangiranja o ovoljetnom poslovanju na tržištu HNL klubova. Takve ocjene tek će se moći realno donositi nakon što budemo imali barem neki valjani uzorak utakmica (minimalno 15-20), a ocjenjivanje bi još realnije bilo na kraju sezone.

Unatoč tome što nije vrijeme za donošenje konačnih ocjena za svaki pojedini klub, generalno se može reći da su gotovo svi naši prvoligaši već dosad bili iznimno aktivni na tržištu. Kad uz to uzmemo u obzir i da smo tek negdje na pola prijelaznog roka (počeo 19. lipnja, a završava 8. rujna), ta aktivnost na nogometnom tržištu još više dolazi do izražaja.

Kad sve stavimo na papir, u klubove HNL-a ovog je ljeta transferima ili posudbama pristiglo 77 novih igrača. Dakle, naš prvoligaš je ovog ljeta prosječno u svoje redove doveo sedam-osam novih igrača, što debelo ruši rekord iz sezone 2018./2019. kad je u našu ligu došlo 65 novih igrača. A kao što smo već spomenuli, tek smo na pola prijelaznog roka, tako da će rekord biti još veći.

Mnoge su zanimljive akvizicije doveli naši klubovi, a vrlo je zanimljiva bila transferna politika dva najjača hrvatska kluba, Dinama i Hajduka, koji su zasad uglavnom dovodili inozemne igrače. Dinamo je tako doveo Francuza Bernauera, Japanca Kaneka i Ukrajinca Mihajličenka, a Hajdukova su najveća pojačanja zasad Belgijac Odjidja-Ofoe, Marokanac Moufi, Nijemac Dajaku, Bjelokošćanin Diallo i samo jedan Hrvat - Zvonimir Šarlija. Iako su Dinamo i Hajduk i prije znali dovoditi strance u momčad, omjer inozemnih i domaćih akvizicija nikad u povijesti kod naša dva najtrofejnija kluba nije toliko bio na strani stranaca. Slično se može reći i za Osijek, u čije su redove ovog ljeta stigli Armenac, Grk, Švicarac, Brazilac i Ukrajinac, ali ni jedan Hrvat.

Od novih stranih igrača u HNL-u vrijedi istaknuti i pojačanja Istre koja je u svoje redove dovela kapetana slovačke U-21 reprezentacije Sebastiana Nebylu te igrača seniorske reprezentacije karipskog otoka Svetog Martina, Chovanieja Amatkarija. Tko god je upućen u naše nogometno tržište, reći će vam da nije baš lako dovesti igrače takvog životopisa, pogotovo ako niste na vrhu naše lige.

Što se domaćih igrača tiče, najzanimljivija imena doveo je Varaždin koji se ovog ljeta očito fokusirao na zaboravljene HNL ikone. U najsjevernijoj momčadi HNL-a prve je minute već odigrao nekoć glavni igrač Hajduka Ante Vukušić, a vrlo izglednim čini se i dolazak nekoć najvećeg Dinamova dragulja Ante Ćorića, koji je nakon razdoblja u Zürichu ostao bez kluba.

No, zasad je najviše u ovom prijelaznom roku na dovođenju domaćih igrača radila Rijeka. Igrači poput Fruka, Radeljića, Ivanovića, Čabraje i Pašalića sigurno će zaoštriti konkurenciju u momčadi Sergeja Jakirovića, a neki od njih, pogotovo Fruk, imaju priliku postati nositelji igre te momčadi nakon odlaska Matije Frigana i Princea Ampema.

Treba spomenuti i ostale klubove jer su gotovo svi bili vrlo aktivni u ovim ljetnim mjesecima. Lokomotiva je dovela čak 12 novih igrača, novi prvoligaš Rudeš devet, a Slaven Belupo je pod novim trenerom Ricardom Monizom doveo sedam novih igrača. Na papiru je najslabiji prijelazni rok imala Gorica u koju je došlo pet novih igrača, a otišlo 13, no i u momčad Željka Sopića došla su neka velika i poznata imena poput bivšeg Hajdukova kapetana Marija Maloče koji se nakon čak osam godina vratio u HNL.

Naravno, uz brojne dolaske, mnogo je igrača i otišlo, a najzvučniji odlasci tek se očekuju. To se prvenstveno može reći za hrvatskog prvaka Dinamo čije će redove gotovo sigurno napustiti neki važni igrači. Na izlaznim vratima su reprezentativci Dominik Livaković (Fenerbahçe) i Luka Ivanušec (Feyenoord), a moguć je odlazak i Brune Petkovića ili Josipa Šutala. Lokomotiva bi, recimo, do kraja prijelaznog roka mogla ostati bez svojih najvažnijih igrača Lukasa Kačavende i Luke Stojkovića, čija je najizglednija destinacija upravo Dinamo.

S druge strane, iz Hajduka i ostalih klubova otišli su svi koji su trebali otići (12 odlazaka), ali Poljud očekuje i jedan veliki dolazak. Cijeli Split bruji o tome da je dolazak najboljeg strijelca hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima Ivana Perišića iz Tottenhama gotova stvar, a taj bi transfer, ako se dogodi, sigurno bio najveći i najznačajniji u ovom prijelaznom roku.

Iako za objektivno ocjenjivanje prijelaznog roka za svaki pojedini klub trebamo još pričekati, već sad možemo se zaključiti da je ovo najaktivniji prijelazni rok u nešto više od 30 godina povijesti Prve hrvatske nogometne lige, a vjerojatno i najzanimljiviji.

>> Dinamo pobijedio Astanu i uvjerljivo prošao u 3. pretkolo Lige prvaka (0:2)

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
11:22 03.08.2023.

Zašto naši najveći klubovi nerado i rijetko dovode hrvatske igrače? Razlog je u novcu. Vrlo dobri Hrvati jednostavno su preskupi ,a uvozni ,većinom, samo dobri stranci imaju umjerenu vrijednost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije